Vihreää metsänhoidon pöllöilyä

Käyttäjän J.Vahe kuva

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten metsää hakattiin Suomessa lähinnä talvisin. Sen jälkeen hakkuukautta on jatkettu säitten salliessa kahdesta syystä:

1. Metsäteollisuus arvostaa tietysti suppeita varastoja ja nopeaa materiaalinkiertoa.

2. Etenkin Etelä-Suomessa monet talvet ovat jo vuosikymmeniä olleet hakkuille vähemmän otollisia. Maa ei ole kunnolla roudassa ja sen päällä on lähinnä jotain rännän tapaista märkää möhnää. Sen sijaan esim. juuri nyt kuiva metsä kantaa hyvin.

On tietysti selvää, että vaikka metsää hakattaisiin vain karkauspäivänä, joku osaa olla tulokseen tyytymätön. Jälki on joitain vuosia ikävän näköinen ja varmaan jonkun elukan ruoansulatuskin häiriintyy.

Selittelyistä huolimatta lienee kiistatonta, että eräs luontoharrastaja on toiminut kyseenalaisesti. Lehtopöllön poika on kuvattu hakkuuaukealla, vaikka kameraa hiukan kääntäen takaa olisi löytynyt vankkaa puustoa, missä pesäkin sijaitsi. Mediassa levisi perätön väite pesän hajoamisesta, mitä kuvaaja ei kiistänyt vaan päinvastoin selitteli jotain ihmetarinaa pöntön katon heikosta kiinnityksestä. Vrt.

Kuvaan ns. ympäristöihmiset innostuivat kuin hullu puuroon, joukossa vihreitten ed. Emma Kari.

Linkissä on ed. Karin blogi vuosien ajalta. Ainakaan tageissa ei löydy yhtään viittausta siihen, että Kari olisi joskus miettinyt bkt:n luomista. Runsas on sen sijaan kitinä siitä, että energiaa ei saisi millään tavalla tuottaa (niin no, Venäjältä ostettua tuontisähköä hän ei ehkä ole kritisoinut). Turkistarhaus, kalastus, maa-  ja metsätalous ovat niin ikään pahoja asioita. Hiukan herää kysymys siitä, mistä se bkt oikein tulisi.

Joitain vuosia sitten vihreitten edk-ryhmä tarjoutui etsimään turkistarhaajille vaihtoehtoista työtä.  Haasteellinen tehtävä, kun porukassa tuskin on yhtäkään, joka eläessään olisi tehnyt mitään työtä pl. ”opiskelu” á la Pekka Haavisto ja lorviminen erilaisissa verorahoilla ylläpidetyissä organisaatioissa á la kaikki loputkin. Niin, mistä se bkt oikein tulisi? Sen sijaan Kari on blogissaan vuosien ajan vaatinut yhteiskuntaa järjestämään kaikkea mahdollista niin kantasuomalaisille kuin maahanmuuttajillekin.

Asia tuskin muuten minua kiinnostaisi, mutta satun tietämään, että Länsi-Eurooppa on vielä melko hiljattain ollut metsien täyttämä esim. Saksassa, Kreikassa ja Englannissa. Nyt metsän tilalla on pitkälti joutomaata enkä usko esim. brittinummien biodiversiteetin kattavan juuri muuta kuin joitain määkiviä lampaita. Eikö olisi reilumpaa toivoa muilta mailta vastuullisempaa metsäpolitiikkaa kuin Suomelta, joka asian on hoitanut mallikelpoisesti siitäkin huolimatta, että jo ensimmäisten höyrysahojen väitettiin tappavan Suomesta kaikki metsät. (Suomen metsät muuten olivat monin paikoin kurjassa kunnossa kaskeamisen takia vielä sata vuotta sitten.) Vihreitten juuttuminen vain Suomen metsiin on pelkkää oman pesän likaamista.

Vihreät protestoivat persujen populismia. Kun Kari kysyi Twitterissä lehtopöllölle nimeä ja sai pikavastauksen mm. tekniikan tohtori Jyrki Kasvilta, kyseessä lienee korkeatieteellinen ympäristöpolitiikka? Mielenkiintoinen homma olisi vihreillä keksiä nimi kaikille tänä kesänä tappamilleni hyttysille - ja päästäiselle, jonka raato makasi nurmikon vieressä, jolle naapuri oli tehnyt ”avohakkuun” eli leikannut nurmikon. Tässä on lähellä Tarzan-kirjojen tapa luokitella eläimet hyviin ja pahoihin.

Lehtopöllön uhanalaisuus on luokkaa elinvoimainen.

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.