Vesa Vihriälän raportti vaatii että yhteiskuntarakenne korjataan

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Tässä lyhennelmä ja muutamia kommentteja Vesa Vihriälän työryhmän ansiokkaasta raportista (työryhmän havainnot lihavoituna):

1.  Maailmantalous kasvoi ennen kriisiä 3%. Nyt se tulee supistumaan vähintään saman verran.

- suurempaa kriisiä ei ole ollut sitten toisen maailmansodan (tämä on käsittääkseni myös työryhmän kanta)

2.  Rajoitustoimet ja pelko aiheuttavat paljon haittoja

- pelkoa ja rajoitustoimia on ollut enemmän kuin olisi ollut välttämätöntä (tämä on rivien välissä myös työryhmän kanta)

3.  Yritykset ja työntekijät saatettava tukien avulla talven yli.

- työryhmä ottaa saman kannan kuin Juha Vahe: Tuet on annettava palkkoihin liittyvinä yleistukina eikä esimerkiksi Business Finland kautta

- loppujen lopuksi elintason ja reaalipalkkojen on joustettava alaspäin saman verran kuin bkt supistuu

4.   Rajoituksia on lievennettävä. Suomen strateginen päämäärä, oppia elämään (taudin kanssa), on oikea.  

5.   Suomen kymmenen vuoden pysähtyneisyys saa kymmenen lisävuotta ellei tämäkään kriisi havahduta eduskuntaa rakenteellisiin uudistuksiin (Vesa Vihriälän haastattelusta). Julkinen talous on kestämättömällä velkaantumisen uralla.

6.   Kriisin kolme vaihetta:  1.  Vahinkojen minimointi,   2.  Kysyntää tukeva finanssipolitiikka (valtion velkaantuminen ja infrastruktuuriprojektit),  3.   Talouden vahinkojen korjaaminen.  Uudelleen käynnistys tarvitsee tuekseen elvytystä.  

- tässä asiassa olen samalla kannalla kuin Björn Wahlros viime viikon Helsingin Sanomien haastattelussa:  Turhan infrastruktuurin tai turhan rakentaminen vahingoittaa yhteiskuntaa. Talouden vahingot ja yhteiskuntarakenne on korjattava heti kun pahimmat vahingot on estetty. Ei auta lykätä tärkeitä päätöksiä myöhempään. Suomi oli kriisissä jo ennen koronaa: koulutettu väki muutti maasta pois, talous oli pysähtyneisyyden tai supistumisen uralla ja investoinnit olivat lamassa.

7.  Julkisen sektorin pitää sopeuttaa menojaan minimissään 3...4%. 

- kun julkinen sektori leikkaa 3...4% niin tämä summa siirtyy silloin yksityiseen kulutukseen ja yrittämiseen. Julkisen sektorin "kipupaketti" on Suomen kaltaisessa maassa yksityisen työntekijän ja yrittäjän vapauspaketti. 

 

 

Kuvien lähteet:

Vesa Vihriälä: wikipedia

Biohazard / wikipedia

 

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Ehkäpä rakenteelliset uudistukset saadaan, kun suuret (eläkeläis)sukupolvet pienentyvät, saavutettujen eläke-etujen vartiointi menettää painoaan, eläkkeiden turvaamisella perusteltu arvopaperimarkkinoiden pönkitys rahapolitiikalla loppuu ja palataan takaisin markkinatalouteen, jossa saa tapahtua myös luovaa tuhoa ja uudistumista  taantuma-aikoina. Nykyinen rahapolitiikka estää rakenneuudistuksia ja pönkittää vallitsevaa tilaa. Tarvittaisiin talouden metsäpalo, joka ravisuttaisi rakenteita, lannoittaisi "maaperän" ja mahdollistaisi nopean kasvun uusin rakentein.

"Suomen kymmenen vuoden pysähtyneisyys saa kymmenen lisävuotta ellei tämäkään kriisi havahduta eduskuntaa rakenteellisiin uudistuksiin"

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.