Vertaislainaus ja lainat yrityksille ovat toimivia joukkorahoitusmenetelmiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Joukkorahoitus on kasvanut varteenotettavaksi sijoitusmuodoksi. Ylilyönnit ovat karsiutuneet pois ja yritykset ovat löytäneet tämän rahoitusmuodon edut.

Voittavia ovat olleet:

  1. Vertaislainaus kuluttajille. Monet kuluttajat saavat lainaa vertaislainauspalvelujen kautta ja moni sijoittaja rahoittaa lyhytaikaisia pikavippejä näiden palveluiden kautta. Hyöty on ollut molemminpuoleinen.
  2. Lainamuotoinen joukkorahoitus yrityksille. Pienillä yrityksillä ei aina ole riittävää määrää kiinteää omaisuutta pankkilainan vakuudeksi ja vertaislainaus on tarjonnut tähän tilanteeseen apua. Sijoittajat saavat hyvää korkoa ja yritykset rahoitusta pahimpaan ahdinkoon tai kasvukipuun.

Sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen suosio ei ole kasvanut

Sijoitusmuotoinen (suorat osakesijoitukset aloittaviin yrityksiin)  joukkorahoitus oli vielä muutama vuosi sitten suosittua. Tästä tuli kuitenkin monelle sijoittajalle pettymys. Joukkorahoituksella haettiin oman pääoman muotoista rahaa yritykseen, mutta ehdot olivat joskus kohtuuttomat. Tämä kohtuuttomuus oli kyllä yrityksen olemassaolevien yhtiömiesten tiedossa, mutta ei aina sijoittajien. Tiedonsaannin epäsymmetriys antoi toimiville yhtiömiehille mahdollisuuden rahastamiseen ja sitä he joskus myös hyödynsivät. Toisaalta jotkin oman pääoman muotoiset sijoitukset ovat olleet suuria menestyksiä, mutta kohteiden valinta vaatii sijoittajalta paljon huolellista työtä. 

Sijoitusmuotoisessa joukkorahoituksessa onnistuneita rahoituskierroksia oli vähemmän kuin lainamuotoisessa, mikä näkyy keskimäärin suurempana saadun rahoituksen kokona. Suomalaiset yritykset saivat keskimäärin 1,2 milj. euron arvosta pääomaa sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen kautta vuonna 2019.

Lainamuotoinen joukkorahoitus jatkaa kasvuaan

Lainamuotoisessa joukkorahoituksessa on selvä etu. Sitä tarjotaan yleensä yrityksille, joilla on kassavirtaa mutta ei pääomaa. Pankit toivovat konkreettisia vakuuksia ja siksi tämän tyyppisten yritysten on vaikea saada pankkirahoitusta. Joukkorahoitus voi tulla apuun. Yrityksen taloudellinen tila ja kassavirta näkyvät tilinpäätöstiedoista ja siksi tämän tyyppistä positiivista kassavirtaa tekevää yritystä on kohtuullisen helppoa ja turvallista rahoittaa.

Vuonna 2019 suomalaiset yritykset toteuttivat lähes 12 000 onnistunutta lainamuotoista joukkorahoituskierrosta. Onnistuneiden rahoituskierrosten lukumäärä lähes kaksinkertaistui vuoteen 2018 verrattuna. Lainamuotoisen joukkorahoituksen keskimääräinen lainakoko kuitenkin pieneni yhä, mikä johtuu onnistuneiden rahoituskierrosten nopeammasta kasvusta suhteessa saadun lainarahoituksen kokonaismäärään. Keskimääräinen lainakoko oli noin 11 000 euroa vuonna 2019. Lainakokojen pienenemistä selittää erityisesti laskurahoitukseen välitettyjen lainojen yleistyminen.

Vertaislainaus on saavuttanut vakaan aseman

Välitettyjen vertaislainojen määrän kasvu on jatkunut. Vertaislainoja välitettiin kuluttajille yhteensä 160,8 milj. euron arvosta vuonna 2019. Ulkomaille välitettyjen vertaislainojen määrä [2] kasvoi. Vuonna 2019 niitä välitettiin 11,5 milj. euroa enemmän kuin vuonna 2018. Kotimaahan välitettyjen vertaislainojen arvo pieneni 2 prosentilla ja niitä välitettiin 146,7 milj. euron arvosta vuonna 2019. Vaikka palvelualustojen kautta välitettyjen vertaislainojen määrät ovat kasvaneet voimakkaasti viimeisten vuosien aikana, niiden osuus suomalaisten kotitalouksien yhteenlasketusta kulutusluottokannasta [3] on pysynyt vähäisenä, noin 1 prosentissa.

Palvelualustoilla tehtiin yhteensä lähes 38 000 onnistunutta vertaislainakierrosta vuonna 2019. Kotimaiset kuluttajat toteuttivat hieman vähemmän vertaislainauskierroksia vuonna 2019 verrattuna edelliseen vuoteen. Ulkomaille suuntautuvien onnistuneiden vertaislainauskierrosten määrä kuitenkin kasvoi merkittävästi vuonna 2019.

Joukkorahoitus on pientä verrattuna muihin rahoitusmuotoihin

Joukkorahoitus on kokonaisuutena marginaalinen rahoitusmuoto. Suomalaiset yritykset saivat rahoitusta 182,5 milj. euron arvosta joukkorahoitusalustojen [4] kautta vuonna 2019. Joukkorahoitus on kasvattanut suosiotaan yritysten rahoituksen lähteenä viime vuosina. Joukkorahoitusalustojen kautta saatu rahoitus oli kuitenkin vain 1 % suhteessa luottolaitoksista nostettuun yrityslainakantaan.

 

Lisää tietoa:  Suomen Pankki / yritysten lainarahoitus joukkorahoitusalustojen kautta

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.