Verotaakkasi riippuu voimakkaasti siitä minkä maan yrityksiä omistat

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yritysten osingoista maksamasi verot vaihtelevat sen mukaan missä maassa toimivan yrityksen osakkeita omistat.

Ennen osinkojen maksamista pitää yrityksen maksaa voitoistaan veroa. Tämän veron osuus on selkeä (siniset palkit oheisessa kuvassa). Se rasittaa samalla tavalla kaikkia osakkeenomistajia. Oheisen vertailun korkeimmat yritysverot ovat Saksassa, Japanissa, Saksassa ja Italiassa.. Halvimmat verot ovat lähes 10% pienempiä ja ne löytyvät Englannista, Virosta, Suomesta, USA:sta ja Ruotsista.

Tämän lisäksi maksat osingoista henkilökohtaista veroa, joka riippuu monesta asiasta ja sen arvioiminen on joskus vaikeaa. Vero mitoitetaan Suomessa sen mukaan kuka tai mikä olet ja paljonko saat osinkoja. Yksityishenkilöillä tuo veroaste on  Suomalaisten osakkeiden osalta jossakin 25,5% yläpuolella.

Ulkomaalaisista osakkeista maksettu henkilökohtainen vero vaihtelee paljon sen mukaan mistä maasta on kyse. Joidenkin maiden osalta Suomella on verosopimus, jonka mukaan verosi asettuu periaatteessa Suomen henkilökohtaisen veroasteen mukaiseksi (lisättynä kyseisen maan yritysverolla joka maksetaan aina jo ennen kuin osinko jaetaan). Tämä järjestely toimii käytännössä ainakin Ruotsalaisten ja Amerikkalaisten osakkeiden suhteen (saattaa toimia myös Tanskaan ja Norjaan). Monien maiden kohdalla joudut maksamaan sekä Suomen että kyseisen maan yksityishenkilölle tarkoitetut verot. Maksat siis veroja kahteen kertaan vaikka verosopimus olisikin olemassa. Liiat verot saattaa saada pitkän viiveen jälkeen takaisin jos ottaa yhteyttä kyseisen maan veroviranomaisiin, täyttää täsmälleen oikean kaavakkeen kyseisen maan kielellä. Tämä ei ole monenkaan piensijoittajan kannalta käytännöllistä ja järkevää.

Osinkoja tavoittelevan sijoittajan kannalta hyviä maita ovat muun muassa Suomi, Ruotsi ja USA. Muiden maiden kohdalla kannattaa käyttää harkintaa.

 

Lisää tietoa: 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Tanska ja Norja pidättävät yli sovitun 15%, Tanskan osalta tilanne tosin saattaa korjaantua.

Yksi hyvä maa on myös Iso-Britannia, jonka pidätys% osingoista on 0. Sopivat siis hyvin myös Ps-tilille ja OS-tilille nämä. 

Tarkat tiedot kaikkien maiden verotuskäytännöistä löytyvät:

https://taxsummaries.pwc.com/quick-charts/withholding-tax-wht-rates

Nämä luvut voivat vaihdella vielä maakohtaisten sopimusten mukaan, samasta paikasta löytyvät nämäkin tiedot, esim. Ruotsi

https://taxsummaries.pwc.com/sweden/corporate/withholding-taxes

Olen itse keskittänyt sijoitukseni juuri maihin Suomi, Ruotsi, USA ja Iso-Britannia em. syistä.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.