Veroista

Käyttäjän J.Vahe kuva

Kun hallitusneuvottelut etenevät, alkaa pohdinta veroratkaisuista.  Uskon niiden olevan sijoittajille negatiivisia, mutta kaiken uhallakin haluan todeta, että ajoittain minua tällä sivustolla ärsyttää valitus aivan kaikista veroista. Kirjoittajina ovat ihmiset, jotka ovat saaneet pääsääntöisesti korkean koulutuksen yhteiskunnan varoilla, ovat sen jälkeen hyötyneet asuntolainassa verovähennyksistä, päässeet eläkkeelle hyvin ehdoin ja nyt valittavat veroista.

Tuossa aiemmassa tekstissäni, jota harva vaivautui lukemaan, mutta moni vastustamaan, totesin omasta kokemuksestani, että perintövero on hyvin lievä ja sen lisäksi perinnönsaajat ovat keskimäärin siinä iässä, että pystyvät veron maksamaan vallan mainiosti.

Tuonne alemmas ilmestyi kommentti, jossa vastustettiin omaisuusveroa. Sanon ensimmäiseksi, että olen ihan varmasti ensimmäisten joukossa, jotka joutuvat sitä maksamaan (ja tiedän kyllä konstit senkin minimoimiseen), mutta ottaisin kaikesta huolimatta mukaan historiallista perspektiiviä.

Tunsin aikoinaan työttömyyskorvausta nostavan henkilön, jolla oli 200 hehtaaria metsää alueella, jota työttömyys koetteli erityisen ankarasti. Metsää ei saanut hakata, koska sehän nyt olisi ollut katastrofi luonnolle. Tuohon aikaan (1980-luvun lopussa???) tuli käyttöön puun myynnistä menevä vero, jolloin metsää saattoi pitää hallussaan ongelmitta. Vanhassa järjestelmässä metsästä piti maksaa omaisuusveron kaltaista veroa puunkasvusta, jolloin tarve - etten sanoisi pikku pakko - puun myymiseen lisääntyi.

Kommentit

Comment: 

Maksaisin ihan mielelläni perintöveroa jos perisin vaikka miljoona euroa! Mutta en taida saada maksaa sentin senttiä.

Veroista valittamisen ymmärrän sen suhteen, että meidän fiksut päättäjät jakelee verorahoja ympäri palloa, joka ei suoranaisesti hyödytä meitä suomalaisia.

Comment: 

Itse olen perintöverot maksanut. Ja ilman suunnittelua. Perintöverossakin taitaa olla se vika, että keskituloiset sitä eniten maksaa. Köyhien perinnöt ovat niin pieniä, ettei niistä veroja maksella. Rikkaat vuorostaan osaa ja kykenee ne verot kiertämään:
https://seura.fi/asiat/tutkivat/rahasukujen-oudot-perintokikat-jattipoti...

Tällaiset artikkelit herättää tunteita epäreiluudesta. Oma pesänjakajamme keskituloisen miehen omaisuutta jakaessa halusi saada vaan homman mahdollisimman nopeasti ja vähällä vaivalla pakettiin. Homma taputeltiin kasaan vajaassa kahdessa tunnissa. Vasta jälkikäteen minulle on selvinnyt kuinka olisi voinut muutamalla kikalla verotusta keventää helposti ja laillisesti. Keskituloiselta puuttuu kokemus omaisuuksien käsittelystä ja asiantuntijat ympäriltä, jotka ovat auliisti varakkaampia opastamassa.

Ihan mieluusti veroja kohtuudella maksan, jos niillä järkeviä palveluita perheelleni saan. Reiluutta vaan tähän hommaan kaipaisin.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Verovirkailijan neuvosta olen tehnyt oikeisupyynnön omaan ja hyväksyttyyn verotukseen alentaakseni veroja. En juuri sen kummempaa asiantuntijaa ole käyttänyt, perunkirjoittaja oli evp. poliisi. Verovirkailijat tuskin ovat vastustajia, he eivät puutu alle 30.000 euron lahjoituksiin.

Politiikka pyörii kateuden ja lobbauksen välissä. Jos KAIKKI maksaisivat 3 % veron omaisuustuloista, tulos olisi sama, kun nyt jotkut maksavat 30% ja risat.

Valtioenemmistöiset yhtiöt käyttävät esim. Irlannissa toimivia näennäisyhtiöitä verosuunnitteluun.

 

Comment: 

Varallisuusverosta vielä, koskapa se nostettiin artikkelissa esiin. Useimmilta on päässyt unohtumaan konteksti, jossa Vanhasen hallituksen demari valtiovarainministeri Heinäluoma lanseerasi varallisuusverosta luopumisen. Vanha varallisuusvero oli sillälailla epäonnistunut, että siinä arvioitiin kovasti eri kriteerein erilaiset omaisuuserät, esimerkiksi pörssiosakkeet 100%:n vuoden viimeisen päivän noteerauksesta ja yksityisyritykset 30%:iin tasearvosta. Jokainen sijoittaja tietää, että tasearvo usein on kovastikin vähemmän kuin pörssiarvo. Pörssiosakkaita rankaistiin siis. Myös peltomaan ja metsän avostukset oli vedetty hatusta. Talletustilien omaisuus sekä valtionobligaatiot eivät olleet verotettavaa niinkuin eivät myöskään vakuutussäästöt. Kyse oli sangen kummallisesta koostemylläkästä, josta tasapuolisuus eri omaisuuserien osalta oli todella kaukana.

Vanhan varallisuusveron poisto oli myös eräänlainen poliittinen hyvitys avoir fiscal-järjestelmästä luopumiseen liittyen vuonna 2005. Tuossa yhteydessä palautettiin osinkovero, kun vuodesta 1990 lähtien osakeyhtiöitä verotettiin jakamastaan voitosta vain kerran. Palattiin siis kahdenkertaiseen osinkojen verotukseen. Ja niinkuin aina verotuksessa, prosentit myös osinkoverotuksessa alkoivat tasaisen kiipeämisen. Nykyinen verotuksen taso kotitalouksien osalta on jo aika hurja.

Ei pidä myöskään vähätellä varallisuusveron perinnän yhteyteen väistämättä rakentuvaa laajaa perheomaisuuden rekisteriä ja sen todennäköistä käyttöä valtapoliittisiin tarkoituksiin. Rekisteristä luultavasti tulee julkinen, niinkuin Suomessa on tapana kaiken verotukseen ja yrittämiseen liittyvän osalta. Sosiaalimenot sensijaan salataan henkilötasolla visusti. Anglosaksit ja keskieurooppalaiset, esim. Itävaltalaiset, kavahtaisivat suomalaista julkisuuskäytäntöä.

Me täällä olemme olleet niin kauan sammakkoina liedellä sosialismin kattilassa, että kaikki Rinteen ja kumppanien ehdotukset saadaan median siivittäminä tuntumaan luonnollisilta. Narratiivia rakennetaan täyttä päätä ...

 

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

arvostuseristä oli oikea ja mm. juuri siihen aiempi kuvaukseni perintöverosta perustui. Ko. vero PITÄISI määrätä markkinahintojen mukaan, mutta siinä verottajan viisaus loppui. Ei siinä sen suurempaa suunnittelua ollut, käytettiin ja hyväksyttiin verottajan arvot silloin kun ne olivat sopivia ja toisissa tapauksissa valitettiin, tietysti devil.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Tämä alkaa muistuttaa huonoa parodiaa.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Se nyt ainakin takaa kokonaisveroasteen nousun.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006115909.html 

Saati, että esim. Keski-Pohjamaan "maakunta" on jo FYYSISESTI pieni; asukasluvultaan Itä-Helsinkiin menee huokeasti kolme "maakuntaa".

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.