Venäjän talous on rakenteeltaan Suomea liberaalimpi

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomen Pankki piti kesän alussa mainion tietoiskun Venäjän taloudesta

Venäjää ja Suomea erottaa toisistaan yhteiskunnan säännön- ja lain- mukaisuus ja siihen suhtautuminen.  Venäläinen ajattelutapa kunnoittaa voimakkaan johtajan, vahvan miehen, oikeutta kun taas Suomalaiset kunnioittavat enemmän sääntöjä ja lakeja.

Venäjä on Suomea liberaalimpi markkinatalous, jossa yksittäisillä ihmisillä on suurempi oikeus onnistua tai epäonnistua. Suomi on sen sijaan hyvinvointiyhteiskunta, jossa kaikki ovat mukana ja kaikki menestyvät tai epäonnistuvat valtionhallinnon ohjaamana samalla tavalla ja yhdessä.

Tässä muutamia poimintoja Suomen ja Venäjän talouksien eroista ja yhtäläisyyksistä:

 • Molempien maiden BKT kasvaa noin 1% rakenteellista vauhtia.
 • Venäjä on ulkoisten vaikeuksienkin keskellä pystynyt hoitamaan valiontalouttaan Suomea terveemmällä tavalla. Valtion velka/BKT on 13% luokkaa kun Suomessa vastaava luku lähentelee 60% tasoa.
 • Suomi pystyy Venäjää paremmin houkuttelemaan suoria ulkomaisia investointeja. Tähän vaikuttanee parempi koulutustaso, yhteiskunnan parempi säännön- ja lain- mukaisuus sekä yrityksiä koskeva parempi omaisuuden suoja.
 • Venäjällä käytetään työmarkkinoita palkanmuodostuksessa kun taas Suomessa esimerkiksi palkanmuodostuksen päälinjoista päättää Suomen eduskunta (kiky sopimus) ja pienempiä muutoksia tekevät työmarkkinajärjestöt. Venäjällä käytetään palkkaa kannustimena ja palkkaerot ovat meitä suurempia (gini kerroin on 38 luokkaa) kun taas Suomessa palkkoja ei käytetä kannustimena ja palkkaerot ovat pienet (gini kerroin on 27 luokkaa).
 • Venäjän työttömyys on 4,5% tasolla kun taas Suomessa ollaan 8% tuntumassa. 
 • Julkisen sektorin osuus on kummassakin maassa ilmeisen suuri. Yli 50% bkt:stä kulkee julkisen sektorin kautta, virkamiesten päätösten ohjaamana.
 • Suurten yritysten omistus on sekä Suomessa että Venäjällä melko suurelta osin julkisen sektorin hallussa. Suomi on tässä suhteessa pidemmällä.

Sijoittajan kannalta Venäjä on mainettaan parempi. Sen talous kasvaa hyvää eurooppalaista vauhtia ja Venäjän yritysystävällisyys on ollut paranemaan päin. Sijoittajan kannalta ongelmana voi olla että ulkomainen sijoittaja ei aina pääse nauttimaan kaikista niistä tuloksista, jotka siunaantuvat paikallisten venäläisten osaksi. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.