Venäjä kokee olevansa vihollisten piirittämä linnake

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Venäjä kokee olevansa piiritetty linnake. Tämän takia valtio pyrkii eristämään venäläisen internetin globaalista internetistä, parantamaan tärkeiden kohteidensa informaatioturvallisuutta ja korvaamaan käyttämänsä länsimaisen informaatioteknologian venäläisvalmisteisilla laitteilla ja ohjelmistoilla.

Martti J Karin kyberturvallisuuden väitöstutkimuksen mukaan Venäjän kokemaa kyberuhkaa voidaan selittää ja tulkita strategisen kulttuurin teorialla.  Martti J Kari muodostaa väitöskirjassaan kuvan venäläisten kokemasta kyberuhkasta sekä niistä keinoista, joilla Venäjä pyrkii kokemaansa uhkaa torjumaan.

Avain toimien ymmärtämiseen löytyy strategisen kulttuurin teoriasta

Strateginen kulttuuri tarkoittaa valtiossa vallalla olevia näkemyksiä sodan ja kriisin luonteesta, valtioon kohdistuvasta uhkasta ja uhan aiheuttajista sekä vaihtoehdoista vastata kyseiseen uhkaan. Strategisen kulttuurin teoria pyrkii tunnistamaan valtion strategiseen kulttuurin vaikuttavia tekijöitä ja selvittämään, miten ja mihin nämä tekijät vaikuttavat.

Karin tutkimuksen mukaan Venäjän strategiseen kulttuuriin vaikuttaa erityisesti historia, mutta myös maantiede, teknologia ja valtion poliittinen kulttuuri sekä johdon asenteet. Historialliset tekijät, kuten mongolien, Napoleonin ja Saksan hyökkäykset sekä tapahtuneet vallankumoukset ja kansannousut ovat aiheuttaneet venäläisissä ja Venäjän johdossa haavoittuvuuden tunnetta, sekä yllätyshyökkäysten sekä sisäisten vihollisten pelkoa. Haavoittuvuuden tunnetta on lisännyt helposti puolustettavien rajojen puute ja Venäjän teknologinen jälkeenjääneisyys.

Venäjä kiristää internetin valvontaa

Venäjän historiassa on pitkään vallinnut perusoletus, että Neuvostoliitto ja Venäjä ovat olleet vihollisten ympäröimä, Lännen jatkuvan hyökkäysuhan alla oleva piiritetty linnake. Tämä narratiivi on myös osa Venäjän kyberuhkakuvaa. Suojellakseen itseään Venäjä valmistelee Internetin venäläisen segmentin eristämistä globaalista Internetistä ja tärkeiden kohteidensa informaatioturvallisuuden parantamista. Suojautuakseen sisäiseltä viholliselta ja valvoakseen poliittista oppositiotaan, Venäjä on lisännyt internetin valvontaa ja pyrkinyt kieltämään käyttäjien anonymiteetin. Esimerkiksi vuoden 2012 mielenilmaukset lähtivät liikkeelle sosiaalisesta mediasta.

– Venäjä yrittää korvata ulkomailta tuotavan informaatio- ja kommunikaatioteknologian kotimaisella tuotannollaan. Venäläisen internetin valvontaa ja suojaamista koskevaa lainsäädäntöä on hyväksytty kiihtyvällä tahdolla käytännössä vuodesta 2012 alkaen, jolloin Venäjän johdolle selvisi internetin ja siinä liikkuvan informaation merkitys, Kari kertoo.

– Arvio on, että piiritetyn linnakkeen narratiivi ohjaa Venäjän toimintaa kyberympäristössä myös tulevaisuudessa.

Karin väitöstutkimus selittää pitkän aikavälin motiiveja ja syitä Venäjän käyttäytymiselle kyberympäristössä strategisen kulttuurin teorian avulla. Tutkimuksen lähteenä on ollut yli 140 venäläistä virallista asiakirjaa vuosilta 1995–2019.

Jyväskylän yliopisto on maamme ainoa yliopisto, jossa on maisteritasoinen kyberturvallisuuden koulutusohjelma. Kyberturvallisuuden maisteriohjelma käynnistyi Jyväskylän yliopistossa 2015. Karin väitöskirja on ensimmäinen kyberturvallisuuden maisteriohjelmasta valmistuneen opiskelijan väitöskirja.

 

Kuvan lähde: wikimeidia

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Venäjä kokee olevansa vihollisten piirittämä. Väitöskija mainitsee syiksi muun muassa toisen maailmansodan, kansannousut ja Napoleonin hyökkäyksen.

Lisäisin nähin yhden jota pidän tällä hetkellä tärkeimpänä:

Venäjä (Neuvostoliitto) hävisi vuosina 1945...1991 välillä käydyn informaatiosodan. Ulkovallat kritisoivat Venäjän tapaa hallita vasallivaltioitaan ja maansa osia ja kansalaisia liian keskusjohtoiseksi ja kankeaksi.

Venäjä hävisi tuon informaatiosodan ja sen Eurooppalaisten vasallivaltioiden kansalaiset repäisivät itsensä vuonna 1991 irti Neuvostoliiton vaikutuspiiristä. Sen lisäksi Neuvostoliiton omista kansalaisista merkittävä osa halusi eroon äiti-Venäjän otteesta ja tämän seurauksena Baltian maat, Valko-Venäjä, Ukraina ja koko keski-Aasia itsenäistyivät.

Venäjä (Neuvostoliitto) menetti 100 miljoonaa kansalaista ja lisäksi sen vaikutuspiiristä hävisi toiset 100 miljoonaa ihmistä. Nuo tapahtumat jäivät silloin Suomessa paljon aikaa viettäneen nuoren Putinin ja hänen lähipiirinsä kuuluneiden nuorten ihmisten mieliin traumaattisena ja epäoikeudenmukaisena tapahtumaketjuna. Äiti Venäjä revittiin ulkovaltojen propaganda (kyber) hyökkäysten seurauksena kappaleiksi.

Pidän näitä tapahtumia yhtenä syynä siihen miksi Venäjä (Putin) haluaa rakentaa muuria Venäjän ja muun maailman välille.  Venäjä ei halua hävitä toista informaatio- ja kyber- sotaa.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.