Venäjä on edelleen yksi maailman turvallisuusongelmista

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Sotilaallinen valmistautuminen on muuttanut maailmanlaajuisesti muotoaan:

  • puolustusvoimien palveluksessa on yhä vähemmän henkilöstöä
  • puolustusbudjettien alasajo on päättynyt ja jäänyt tasolle jossa noin 2% bruttokansantuotteesta kulutetetaan puolustusbudjetteihin
  • puolustusmäärärahat kuluvat yhä enenevässä määrin asehankintoihin ja aseteknologian kehittämiseen ja yhä vähemmän kenttähenkilökunnan palkkoihin

Sotilaallista kyvykkyyttä ei rakenneta turhaan. Ne maat jotka kuluttavat merkittävimmän osan bruttokansantuotteestaan sotilaalliseen kyvykkyyteen ovat yleensä myös herkimipiä käyttämään hankittua sotilaallista kilpailuetua - eihän sitä kilpailuetua ole turhaan hankittu. Näitä sotilaallisesti kriisejä ratkaisevia maita ovat muun muassa Venäjä, USA ja Lähi-Idän maat(kartta alla). Sotilaallisesti säyseämpään kehitykseen tähtääviä maita löytyy muun muassa Euroopasta, Kauko-Idästä ja Etelä-Ameriikasta.

Varustautuva maa ei kaikissa tapauksissa muodosta uhkaa naapureilleen. Sotilaallinen varustautuminen johtuu joissain tapauksissa sisällissodasta tai sen uhasta (Kolubia/sota huumeparoneja vastaan, Mali/ sisällissota, Marocco/sisällissota Länis-Saharassa, Sudan/ sisällissota,....) 

Suomi on hieman hankalassa asemassa. Naapurimaamme Venäjä kuuluu edelleen maailman aggressiivisimpiin sotilaallisen voiman käyttäjiin. Venäjän puolustusbudjetti on suurimpia suhteessa bruttokansantuotteeseen ja merkittävä osa kansasta on puolustusvoimien palveluksessa. Venäjä on edelleen eräs maailman suurimmista turvallisuusongelmista.

 

Tietojen lähteet:

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Varustautumisessa on eräs mielenkiintoinen piirre. Se on varsin pääomavaltainen teollisuudenala. Kansakunnat investoivat yhtä puolustusvoimien palveluksessa olevaa henkilöä kohti merkittävän määrän pääomia. Enemmän kuin ne investoivat muihin työpaikkoihin.

Puolustusvoimien henkilöstö on maailmanlaajuisesti noin 0.4% väestöstä kun taas puolustusbudjetti on runsaat 2% bruttokansantuotteesta.  Kehitys tuntuu jatkuvan samaan suuntaan ja yhä enenevä määrä puolustukseen käytettävistä rahoista kuluu aseiden hankkimiseen ja kehittämiseen. Armejoista on tulossa osaavia tuhoamisteknologioiden testaus- ja osto- organisaatioita.

Muutos tulee näkymään puolustusvoimien koulutuksessa ja henkilöstövalinnoissa. Tarvitaan vähemmän asepuvuissa pöyhkeilyä ja enemmän teknologian testauksen ja logistiikan osaamista.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.