Velalla sijoittavat ovat keskimääräistä taitamattomampia (?)

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Sijoitusvelan kasvu kertoo markkinoiden mahdollisesta ylikuumentumisesta.

Oheisessa kuvassa on AdvisorsPerspective kokoama kuva sijoitusvelasta USA:ssa. Näyttäisi siltä että sijoitusvelan määrä suhteessa S&P indeksin arvoon on tällä hetkellä suurin piirtein historiallisessa keskiarvossaan, eikä merkittävää ylikuumentumista ainakaan tässä suhteessa ole.

Kuvan mittarissa ei ole kaikki sijoitusvelka. Siinä on lähinnä sellaisten pienempien sijoittajien velkaa, jotka ottavat välittäjältään velkaa salkkuaan vastaan. Mutta nämä sijoittajat ovat lukumääräisesti suurin sijoittajaryhmä ja heidän käyttäytymisensä antaa hyvän kuvan yleisestä markkinamielialasta. Siinä mielessä kuvan tieto voi hyvinkin olla luotettavaa.

Sijoitusvelan suhteellinen osuus kasvoi voimakkaasti ennen vuosien 2000 ja 2007 pörssihuippuja (punainen käyrä nousi nopeammin kuin sininen). Sijoitusvelka on viimeisen vuoden aikana hieman noussut, mutta nousu ei ole merkittävää. Tosiasioille silmänsä ummistava markkinaeuforia ei ole tällä hetkellä vallalla. 

Ovatko velalla sijoittajat muita sijoittajia taitavampia? Oheisen kuvan mukaan eivät. Jos velalla sijoittavat olisivat erityisen taitavia niin he ottaisivat velkaa erityisesti silloin kun osakkeet ovat halpoja. Mutta he näyttäisivät toimivan keskimäärin juuri päinvastoin. Velka on suhteessa pörssikursseihin vähiten, juuri silloin kun pörssikurssit ovat matalalla. Vaikuttaisi siltä että velalla sijoittajat olisivat muita hölmömpiä.

 

 

 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kumpi tuli ensin, muna vai kana? Johtuisiko allaoleva lainaus pikemminkin siitä, että sijoittajien on helpompi saada lainaa, kun osakekurssit ovat ylhäällä? 

"Mutta he näyttäisivät toimivan keskimäärin juuri päinvastoin. Velka on suhteessa pörssikursseihin vähiten, juuri silloin kun pörssikurssit ovat matalalla. Vaikuttaisi siltä että velalla sijoittajat olisivat muita hölmömpiä."

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.