Vaurastumisen avain on varojen sijainnissa

Käyttäjän Svenne Holmstrom kuva

Viime aikoina olen törmännyt useisiin artikkeleihin, joissa pohditaan minkä takia varallisuuserot aina vain kasvavat. Minusta asian laita on päivänselvä. Kyseessä on siitä, miten hyvin ihmiset pystyvät allokoimaan varallisuutensa tuottaviin kohteisiin. Tässä kolumnissa en ota kantaa tuloihin enkä tulojen jakoon, se on täysin toinen tarina.

Tilastokeskuksen mukaan noin puolet suomalaisten nettovarallisuudesta on allokoitu omaan asuntoon. Minun mielestäni oma asunto ei ole eikä tule olemaankaan sijoituskohde millään tavalla. Oma asunto on kuluerä, ani harvoin vapautuu mitään rahoja sieltä missään vaiheessa elämää, vaikka asunnon arvo sinänsä voi nousta. Vain ja ainoastaan kun asunto vaihdetaan halvempaan tai muutetaan vuokralle, on mahdollista vapauttaa varoja siitä muihin tarkoituksiin. Toki arvonnousu mahdollistaa lainan saantia, joka voi edistää vaurastumista.

Varallisuuserojen taustalla piilee yksinkertainen matematiikka. Osakkeisiin, rahastoihin ja muihin sijoituksiin allokoitu varallisuus tuottaa pitkällä tähtäimellä omistajalleen tuottoja, kun oma asuminen vain aiheuttaa kuluja. Tämä on toki yksinkertaistus, mutta riittävän lähellä totuutta ollakseen totta, ja riittävän ärsyttävä aiheuttaakseen rajuja protesteja lukijalla! ;-)

Mitä vauraampi henkilö sitä suurempi osa nettovarallisuudesta on allokoitu tuottaviin kohteisiin, eikä asuntoon. Otin vapauden yhdistää Tilastokeskuksen kahta tilastoa (linkin sivulla 25). Vertailin suomalaisten rahoitusvarallisuutta (liitetaulukko 3 linkissä) nettovarallisuuteen (liitetaulukko 1 linkissä), ja katsoin, miten varat on allokoitu eri ikäryhmissä.

Saadaan tällainen taulukko:

Olisi toki voinut tehdä sama vertailu käyttämällä kokonaisvarallisuuttakin, jolloin velkoja ei oltaisi huomioitu, mutta tarina on molemmilla tavoilla sama.

Kuten kuviosta huomaa, mitä varakkaampi henkilö sitä suurempi osa nettovarallisuudesta on sijoitettu rahoitusvarallisuuteen. On muistettava, että rahoitusvarallisuuteen kuuluu myös talletukset, joka ei tuota mitään tänä päivänä. Arvelen silti, että suurin osa varallisten rahoitusvarallisuudesta ei ole talletuksissa, vaan osakkeissa, rahastoissa ja muissa vastaavissa.

Eritysien merkillepantava ero on P90 (rikkain 10%) ja P99 (rikkain 1%) varojen allokoinnissa. Jos rikkain 1% laittaa yli 50% rahoistaan rahoitusvarallisuuteen, ja P90 vain 25-30% ei ole ihme, että varallisuuserot kasvavat. Soppaa hämmentää se tosiasia, että P50: (rikkain 50%) kokonaisvarallisuudesta alle 10% on rahoitusvarallisuudessa! Tämä on todella matala luku.

Mitä tämä tarkoittaa euroissa? Jos esimerkkinä käytetään 45 vuotias P50 (rikkain 50%) ja vertaa häntä P90:een (rikkain 10%) huomataan että 45-vuotiaalla on rahoitusvarallisuutta kasassa vain 12.165€ kun P90:lla on 153.608€. P50:een kuuluvan rahoitusvarallisuus ei todellakaan ole kummoinen maassamme, parhaimmillaan joukkoon pääsee jo 21.000€:lla kunhan on 65-74 vuotias.

Jos molemmat saavat vaikkapa 7% tuottoa pääomalleen, ilman uusia sijoituksia, kasvaa ero 141.443€:sta jopa 547.340€:oon 20 vuodessa!

Mitä se vaatii jotta tämä 45 vuotias henkilö ohittaisi P90:n 20 vuodessa, olettaen että tuotto on edelleen 7%/v? Itse asiassa, henkilö jolla on alkupääoma 12.165€ joutuu säästämään 1040€/kk päästäkseen ohi 20 vuodessa!

Voiko tästä oppia mitään? Ensinnäkin se, mitä aiemmassa blogissani olen todennut, ei todellakaan kannata ostaa niin kallis asunto kuin mitä pankki suostuu rahoittamaan. Se syö yksinkertaisesti liian suuren osuuden tuloista. Toiseksi tuloista pitäisi ohjata tarpeeksi iso osa rahoitusvarallisuuteen, eikä vain eri kuluihin, kuten asumiseen.

Kolmanneksi on syytä suunnitella talouttaan niin, että huomattava osa rahoitusvarallisuudesta olisi mahdollista sijoittaa tarpeeksi hyvällä tuotto-odotuksella. Siihen auttaa lähinnä tarpeeksi pitkä sijoitushorisontti, jotta riskinotto kannattaa.

Näillä ohjeilla pärjää mainiosti ja vaurastuminen tapahtuu melkein huomaamatta. Ota ensimmäiseksi tavoitteeksesi saavuttaa P50 (rikkain 50%) rajaa omassa ikäluokassasi rahoitusvarallisuudessa. Tuo on 10-20.000€ ikäluokasta riippuen, ei siis mahdottomuus. Ja siitä sitten reippaasti eteenpäin!

Svenne Holmström

Kirjoittaja toimii sijoitusvalmentajana www.holmstromgroup.com ja oma rahoitusvarallisuus/nettovarallisuus on tällä hetkellä 30%.

LiiteKoko
Image icon varallisuusjakauma1.gif41.59 KB

Kommentit

Comment: 

Omistusasumisen järkevyyttä voi miettiä ainakin niissä tilanteissa, jos iso osa tuloista uppoaa lyhennyksiin. En itse pidä asunnon omistamista niin tärkeänä asiana, että olisin valmis kituuttamaan 20 vuotta sen takia. Mielestäni optimitilanne olisi silloin, jos voisi elämänlaadun kohottamisen (oman asunnon) ohella sijoittaa järkeviä määriä myös osakkeisiin.

Comment: 

Sinänsä omistusasumisessa ei ole mitään vikaa, usein se on jopa hyvä asia. Mutta jos tosiaan suurin osa tuloista menee siihen, siloin kannattaa kyllä vaihtaa halvempaan.

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Ongelmallista ei niinkään ole omistusasunnossa asuminen mielestäni vaan se, että monet ostavat yksinkertaisesti liian kalliin asunnon. Oli hauska huomata yhden vanhan työkaverin kanssa, että hän valitti rahan riittämisen kanssa vaikka meillä on lähes identtinen elämäntilanne sekä palkka. Pienen keskustelun jälkeen kävi ilmi, että hänen ensi asuntonsa maksoi 300k €, kun minulla taas 145k €. Näin typerällä virheellä poistaa itseltänsä kymmeniksi vuosiksi mahdollisuuden sijoittaa kun kaikki omaisuus menee talon seiniin. Itsellä menee tällä hetkellä nettopalkasta n. 10 % lainanlyhennyksiin ja muun voi tykittää huolella sijoituksiin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.