Vauhtisokeus on sijoittajien yleisin tauti

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kauppalehden sijoituskolumnisti Henri Elo kiinnittää huomiota vielä muutama vuosi sitten sijoitushittien asemassa olleiden kotimaisten kasvuyhtiöiden tyrmäävän kehnoon kurssikehitykseen. Elo itse listasi kolme vuotta sitten Helsingin pörssin superkasvajat, joita olivat Pihlajalinna, Lehto Group, Consti, Restamax, Verkkokauppa.com, Basware, Affecto ja Digia.

Kaikkien liikevaihto kiipesi kevyesti kaksinumeroisia lukuja. Osa on kyennyt edelleen kasvattamaan liikevaihtoaan, mutta tulokset ja varsinkin pörssikurssit ovat tanssineet toisia tahteja. Kurssikehitys on ollut surkeaa niin absoluuttisesti kuin suhteessa Helsingin pörssiin.

Elo analysoi aivan oikein, että rajusti kasvavien yhtiöiden ongelma sijoituskohteena on hinnoittelu. Niiden P/E-luvut huitelevat lähes poikkeuksetta sinitaivaalla, jota eivät huolten pilvet varjosta – kunnes varjostavat. Sitten mennäänkin lujaa, alas.

Kun yhtiön tulos eli E ei kasvakaan holtittomien odotusten mukaisesti, osakkeen hinta eli P sukeltaa. Seurauksena on maltillinen P/E-luku, joka tekee realistisempaa oikeutta yhtiön pitkän aikavälin perspektiiville. Väärään aikaan osaketta ostaneet itkevät verta kurssin syöksyttyä uudelleenhinnoittelussa.

Kovan kasvun ylläpitäminen on parhaassakin tapauksessa vaikeaa. Kahdenkymmenen prosentin keskivuosikasvua vuosikymmenenkin tahkonneet yhtiöt ovat harvassa. Eipä ihme, sillä tuolla tahdilla liikevaihto kuusinkertaistuu. Kahdessa vuosikymmenessä se liki 40-kertaistuu.

Kasvuprojektiot liioittelevat herkästi

Moiset yhtiöt ovat keräilyharvinaisuuksia. Mutta markkinapsykologiaan kuuluu kovakasvuisten yhtiöiden näkymien liki säännönmukainen liioittelu – eli vauhtisokeus. Ahne ei halua miettiä kasvun rajoitteita, elleivät ne loiki välittömästi silmille.

Myös ja oikeastaan ennen kaikkea arvioinnin ammattilaisetkin, siis analyytikot, juopuvat kasvusta. Vaikkapa Amazonin ja Netflixin hinnoittelun ja suositusten perusteella maailmassa ei muita yhtiöitä enää olekaan vuosikymmenen kuluttua. Sadan luokkaa olevat P/E-luvut sisältävät niin poskettomat kasvuodotukset, että niitä on maalaisjärjellä ja pitkällä sijoituskokemuksella mahdoton ymmärtää.

Monenkymmenen P/E-luvut ovat arkea matalammankin profiilin yhtiöillä, vaikka sen noustessa jo päälle kahdenkymmenen pitäisi puntaroida tarkkaan, ovatko kasvuodotukset realistisia. 

Kasvu onkin sijoituskohteelle vaarallisimpia hyveitä juuri aiheuttamansa vauhtisokeuden vuoksi. Sitä ruokkii aikansa kestävä osakekurssin reipas rallatus ylös.

Microsoft klassinen esimerkki

Nyt supersijoituksen asemaan nostettu Microsoft oli surkea sijoitus lähes pari vuosikymmentä, jos sitä erehtyi ostamaan teknokuplassa. Yhtiön kasvupotentiaali yliarvioitiin tuolloin rankasti. Kasvuyhtiöhän se oli, muttei rajattomien odotusten mittainen.

Sama oli tilanne lukemattomien sinänsä hyvien yhtiöiden kohdalla. Vauhtisokeus kävi kalliiksi.

Hintava Microsoft on jälleen, joskaan ei likikään samassa mitassa kuin 20 vuotta sitten. Mutta kyllä kurssiin on taas kovahkot kasvuprojektiot ladattu.

Ja vaikka Microsoft yhtiönä hyvä onkin, saa vastaavaa kasvua tarjoavia yhtiöitä paljon halvemmallakin. Niitä vain joutuu vähän kaivelemaan muualta kuin huomion keskeltä.

Kasvun yliarvostus surkean menestyksen yleisimpiä syitä

Vauhtisokeus on markkinoiden yleisin tauti, johon eivät teknokuplan kaltaiset lääkkeetkään tehoa. Siksi Pörssihaukka suhtautuu kasvuyhtiöihin kriittisesti, vaikka kasvua sinänsä suuresti arvostaa. Sen hinnoittelu on kuitenkin sijoittamisen vaikeimpia asioita.

Kasvuyhtiöissä tyypillisesti houkuttelevat ruusuiset stoorit aivan liikaa. Kun yhtiön voi kuorruttaa huimilla innovaatioilla ja maailmanvalloituksella, mikään hinta ei tunnu liian kovalta.

Helpon ja nopean rikastumisen harhaan sortuvat niin ammattilaiset kuin aloittelijat. Kasvun yliarvostus on yleisimpiä syitä sijoittajien surkeaan menestykseen.

Toki kasvuyhtiötkin voivat olla mielekkäästi hinnoiteltuja. Pörssihaukka keskittyy niihin.

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan vapaasti luettavasta artikkelista.

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.