Vastuullinen sijoittaja tuottaa lisäarvoa ja työllistää

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Yritysten vastuullisuudelle on olemassa objektiiviset kriteerit, joista vastuullisen sijoittaja voi valita omiin arvoihinsa parhaiten sopivat:

 1. Lisäarvo kansalaisille. Jos sijoitaja haluaa valita sellaisia yrityksiä, jotka tuottavat maksimaalisen lisäarvon kansalaisille, niin hän valitsee sellaisia yrityksiä, jotka maksavat kasvavan määrän arvonlisäveroa. Erilaiset arvonlisäverokannat vääristävät arviota, mutta muuten mittari on melko tarkka. 
 2. Sosiaalinen vastuu. Työntekijöiden määrä tai palkkasumma (suhteutettuna yritykseen sijoitettuun pääomaan) mittaa sitä, kuinka yritys on toteuttanut sille yhteiskuntajärjestyksessä kuuluvaa sosiaalista vastuutaan, työllistämistä. 
 3. Yhteiskunnan resussien tehokas käyttö.  Yhteiskunnan resurssien tehokasta käyttöä on toiminta, jossa mahdollisimman pienellä sitoutuneella pääomalla ja työpanoksella saadaan mahdollisimman suuri lisäarvo. Estimaatin yhteiskunnan resurssien tehokkaalle käytölle antavat arvioidut tulevat voitot diskontattuna tähän päivään, eli yksinkertaisesti sanottuna pörissiarvo. 

Eettistä sijoittamista tarvitaan kun valtiohallinnon luomat rakenteet ovat heikkoja

Joskus yritysten ulkopuolinen yhteiskunta, kuten valtionhallinto, ei tuota hyvää regulaatiota.  Silloin tarvitaan eettistä sijoittamista.

Ympäristöverot saattavat olla vinoutuneita tai puutteellisia, jolloin sijoittaja voi toivoa yritykseltä lisäpanostuksia ja lain ylittävää ympäristöasioiden huomioon ottamista.

Monenlaiset sosiaaliset asiat saattavat olla yhteiskunnassa huonosti hoidettuja ja sijoittaja saattaa siitä syystä edellyttää yrityksiltä lisäpanostuksia yhteiskunnan sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen.

Yhteiskunnan sääntöjen noudattaminen saattaa myös olla retuperällä. Korruptio, hyvä veli verkostot ja epäreilut käytönnöt saattavat rehoittaa.  Sijoittaja saattaa siitä syystä edellyttää yrityseltä yhteiskunnan tapakäytännön ylittävää hyvää hallintotapaa. 

Järkevintä on korjata yhteiskunnan säännöstö

Sijoittajien tulee olla valppaana silloin kun yhteiskunnan säätely on heikkoa, tai olematonta ja vaadittava yrityksiltä vastuullisuutta silloin kun säätely on heikkoa.  Parasta olisi luonnollisesti korjata yhteiskunnan säännöstö:

 1. Ympäristöverojen tulisi ohjata yritystoiminta oikeanlaiseen ympäristöarvojen huomioon ottamiseen
 2. Yritysten tulee huolehtia siitä että ihmisiä työllistyy ja että työhyvinvointi on hyvälla tasolla. Lakien ja vakuutusmaksujen tulisi olla mitoitettu niin että yritysten kannattaa työllistää ja rakentaa hyvää työhyvinvointia.
 3. Yritysten hallinto tulisi olla järjestetty tavalla joka on reilu kaikkia sidosryhmiä (omistajat, työntekijät, yhteiskunta) kohtaan. Lakien tulisi ohjata kohti hyvää hallintomallia. 

Omistajan velvollisuus on valvoa yritysjohdon moraalia

Paraskaan säännöstö ei riitä, jos yrityksen johto on moraaliltaan heikkoa. Myös silloin tarvitaan sijoittajan valppautta ja eettistä sijoittamista. 

 

Kuvan lähde:   Pixabay

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.