Vasemmistopuolueet ajavat sijoittajien tasapuolisempaa verokohtelua

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaisten yksityishenkilöiden portfoliovarallisuutta (pörssiyhtiöiden osakkeet, osake- ja sijoitusrahasto-osuudet) on verototettu tiukasti muun muassa inflaatiosta ja samalla julkiseen sektoriin kuuluvat eläkevakuutusyhtiöt ovat saaneet nauttia verovapaudesta. Tämä on johtanut siihen että yksityistä portfoliovarallisuutta on Suomessa jäljellä enää noin 25% julkisen sektorin portfoliovarallisuudesta ja julkinen sektori omistaa kontrollin useimpiin pörssiyhtiöihin.

Vasemmistopuolueet, SDP ja  Vasemmistoliitto ovat nyt asettuneet tukemaan tasapuolisempia sijoitusmarkkinoita jossa myös eläkevakuutuyhtiöitä verotettaisiin. Kokoomus, RKP ja Siniset ovat sen sijaan vahvasti sen kannalla että Suomi säilytetään nykyisenkaltaisena julkista omistusta suosivana maana. 

Eläkeyhtiöiden verollepanon kannalla ovat vasemmistoliiton Li Andersson ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari, joka tuurasi puheenjohtaja Antti Rinnettä. He perustelevat vastaustaan veromenetyksillä, joita ulkomaisten sijoittajien verovapaus aiheuttaa.

”Vuonna 2016 ulkomaiset yhteisöt saivat Suomesta osinkoja lähes 11 miljardia. Näistä ne maksoivat lähdeveroa keskimäärin 2,3 prosenttia. Pieni lähdevero tiivistäisi veropohjaa ja kasvattaisi verotuloja jopa sadoilla miljoonilla euroilla”, Andersson perustelee.

Skinnari muistuttaa, että Suomi ei voi verottaa ulkomaalaisten eläkkeitä tai nostoja rahastoista ilman, että myös kotimaisia eläkeyhtiöitä verotetaan. Molemmat puheenjohtajat ovat sitä mieltä, että verollepanon yhteiskunnallinen hyöty olisi haittoja suurempi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayahin ja RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mielestä eläketuottoja ei tule panna verolle. Essayah kuitenkin kävisi läpi osinkoverotuksesta vapautetun yleishyödyllisten yhteisöjen joukon ja pohtisi, onko kaikkien verovapaus perusteltavissa. Keskustan Juha Sipilä muistuttaa sijoitusrahastojen verovapauden ja työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan turvaamisen tärkeydestä Suomen pääomamarkkinoille.

”Mahdollisia uudistusvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia eri yhteisöjen toimintaedellytyksiin on selvitettävä ja arvioitava laajasti”, Sipilä toteaa.

”Eläkeyhtiöiden tuotot ja rahat tarvitaan eläkkeisiin, ja niitä ei pidä käyttää muihin tarkoituksiin”, Henriksson summaa.

Sinisten Sampo Terho toteaa, että eläkejärjestelmän tulisi olla helposti ennakoitava ja poukkoilevaa lainsäädäntöä tulisi välttää. Hän muistuttaa, että aikaisemmat eläkereformit, 1970-luvun puoliväli-indeksi ja taitettu indeksi 1990-luvulla perustuivat huoleen järjestelmän kyvystä maksaa eläkkeitä tulevaisuudessa.

”Kokeiluluontoisia muutoksia edestakaisin ei pitäisi kevyin perustein tehdä, tulivat ne eläkeyhtiöiden verotukseen, eläkevarojen käyttöön tai muuhun, mikä suoraan tai epäsuorasti vaikuttaa eläkkeiden maksatukseen. Eläkevakuutusmaksujen korotukset tulisivat palkansaajan ja työnantajan maksettaviksi”, Terho sanoo.

Kokoomuksen Petteri Orpo epäilee, että verollepanosta mahdollisesti johtuva eläkemaksujen korotus tekisi tyhjäksi puolueen ajaman työn verotuksen alentamisen.

”Ajatus institutionaalisten sijoittajien kohtuullisesta lähdeverosta on pohtimisen arvoinen. Institutionaaliset sijoittajat on vapautettu osinkojen verotuksesta, ja ne hyötyvät täysimääräisesti viime vuosina reippaasti lasketusta yhteisöverosta. Tässä pohdinnassa täytyy kuitenkin myös ottaa huomioon heijastukset eläkemaksuihin”, pyörittelee puolestaan vihreiden Pekka Haavisto.

 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Mukavaa olla kerrankin samaa mieltä vasemmistopuolueiden kanssa sijoitusasioista!

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Seurasin yhdeksän (9) pienpuolueen vaalitenttiä. Popcornin kanssa viihdyttävää katsottavaa. Outoa muuten nähdä Marco se Witt tuolilla kraka kaulassa, kun tottunut tuollaisiin https://www.youtube.com/watch?v=EtKGDGtml2A 

Mutta jopa toinen kommunistipuolueista (en muista kumpi) oli samaa mieltä.

Reaalimaailmassa vain epäilen, että hallituksessa palataan siihen, että eläkkeisiin syntyy korotuspaineita, mutta piensijoittajaa voi rokottaa vielä lisääkin.

Comment: 

Älkää nyt vain sanoko, että uskotte tuota sontaa.

Todellisuudessa vasuripuolueet haluaisivat lyntätä kaikki tulot yhteen, jolloinka pääomatuloverotus menisi tiukimman ansiotuloveroprogression mukaan, eli ~40% vero pääomista. Lisäksi vasemmisto väläyttelee myös varallisuusveroa.

Eli se, että vasemmisto muka olisi valmis pienentämään pienten pääomatulojen verotusta on täyttä propagandaa.

Comment: 

edelliseen viestiini, että vasemmisto Suomessa ei halua kansalaisilla olevan yhtään omaa pääomaa, koska tällöin he ovat enemmän riippuvaisempia vasemmiston tarjoamista "palveluista". Tämän takia vasemmisto haluaa verottaa pääoman kuoliaaksi.

Comment: 

Syvenevän kestävyysvajeen kanssa kamppailevan velkaantuvan julkisen talouden tasapainottamiseksi tarvittaneen runsaasti enemmän veronkorotuksia, kuin mitä vasemmistopuolueet tällä hetkellä tarjoilevat.

Odottakaa siis nyt esillä olevien "veropohjan" laajennnuksien jälkeen listan seuraavia kohtia:

(1) Kaikkien henkilöverotuksen tulojen verottaminen yhteenlaskettuina ja samalla progressiivisella asteikolla.

(2) Varallisuusveron palauttaminen ja tällä kerralla laajempana kuin aikaisemmin mukaanlukien esim. pankkitalletukset.

(3) Pöytälaatikkosijoitusyhtiöiden entistä selkeämpi purkaminen henkilöverotuksen puolelle yhtiömuodosta riippumatta,

Peruslähtökohta vasemmistolla on että kapitaalista saadut tulot ovat moraalittomia ja pahasta. Niinikään yksityisen kapitaalin kertyminen on estettävä.

Ideologiat eivät ole mihinkään kadonneet vasemmistolta, välillä niitä vain liputetaan railakkaammin kuin toisin ajoin. Tässä teille realismia!

 

Comment: 

Unohdit listalta osakesäästötiliä koskevan lainsäädännön purkamisen ennen kuin se on edes astunut voimaan devil.

 

Comment: 

Tällä hetkellä solidaarisuusvero tuottaa noin 100 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa. Kuitenkin jos se ulotettaisiin alimpiin tuloveroportaisiin saakka kertymä olisi miljardi euroa suurempi. Jos se otettaisiin kaikista verotettavista tuloista ensimmäisestä eurosta saakka kertymä olisi vähintään 2,5 miljardia nykyistä suurempi. 

Ehdotankin siis, että ulotetaan solidaarisuusvero ensimmäiseen ansaittuun euroon saakka 2% suuruisena. Koska Suomen palkkasumma on noin 140 miljardia euroa, tämä tuottaisi suoraan valtion kassaan vähintään 2,8 miljardia euroa. Lisäksi tietysti tulonsiirroista tulevat verotulot. Suomessa on noin 2,7 miljoonaa asuntokuntaa, joiden keskimääräinen tulonsiirto on 13000€.  Tämä tekee noin 35 miljardia euroa, josta 2% olisi 700 miljoonaa euroa.

Tällä yksinkertaisella solidaarisuusveron laajennuksella lisättäisiin valtion verotuloja 3,5 miljardia euroa. 2% on mitätön määrä, ja osa tulonsaajista maksaa jo tuon nyt. 2% on myös verrattoman paljon pienempi kuin SDP:n 5% ehdotus. Olisikin sen jälkeen loogista ulottaa tämä myös kaikkiin yleishyödyllisiin yhdistyksiin ja verovapaisiin säätiöihin 2% suuruisena verokantana. Uskoisin, että vaikutus kokonaisuudessaan vastaa suurin piirtein tuota 5% lähdeveroa. Eläkesäästöt voisi tästä kuitenkin jättää pois, eiköhän se 2%-yksikön lisäys eläkkeiden veroihin aja saman asian.

Tämän muutoksen etuna olisi myös se, että parannettaisiin SDP:n peräänkuuluttamaa verotuksen kattavuutta, ja myös nykyiset verotukselliset vapaamatkustajat saadaan mukaan, kuten esim. nuo säätiöt ja yhdistykset

.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.