Valtiosektorin palkkakulut ovat tärkeä kilpailukykyämme heikentänyt tekijä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Valtiosektorin palkkojen ryöstäytyminen on eräs tärkeä osasyy valtion budjetin alijäämään ja kilpailukykymme heikkenemiseen selviää Tilastokeskuksen kokoamasta ja Findikaattorin julkaisemasta eri sektoreiden palkkakehityksestä. Raha kiertää pääosin palkkojen kautta kulutukseen ja siksi palkkakuluista nähdään, mitkä sektorit ovat vaikuttaneet kustannustason nousuun/laskuun. 

Valtion työntekijöiden palkat ovat muita korkeammat ja lisäksi valtion palkkakulut ovat kasvaneet muita nopeammin samalla kun muut sektorit ovat joutuneet irtisanomaan väkeä. Valtiosektorin osuus kokonaistaloudestamme on kasvanut ripeästi.

Keskiansiot sektoreittain (Lähde: Tilastokeskus/Findikaattori)

 

Kommentit

Comment: 

Löytyisiköhän vielä sellainen kaavio, jossa verrataan valtion palkkakehitystä muihin valkokaulusammattiryhmiin?

Comment: 

Valtiolla on paljon sellaisia kuten tullimiehiä, rajavartioita ja sotilaita. Löytyisiköhän sellainen kaavio jossa verrataan valtion palkkakehitystä muihin sinikaulustyöntekijöihin?

Tosin on myös patenttivirkailijoita, sihteereitä, toimistoapulaisia, tilastojen kokoajia, yliopiston tutkijoita, etc.... Joten vertaus valkokauluksiin on yhtä pätevä.

Comment: 

Ulkoistus muuttaa tilastoa. Jos keittiötoiminnot ja kiinteistöjenhuoltotoiminteet siirretään yksityisen sektorin tehtäviksi, niin julkisensektorin keskipalkat nousevat. Kansantaloudellisesti on sama lakaseeko katuja valtion virkamies tai L&L:n työmies. Kyse on vain siitä kuka tekee työn parhaiten ja ennen kaikkea, että tehdään hyödyllistä työtä. Tuskin tuo on palkanmaksajasta kiinni, puhe palkanmaksajasta on paljolti politiikkaa. Julkisen sektorin rakenteet kasvavat niin suureksi, että hyvästä työstä saatava konkreettinen hyöty katoaa johonkin. Mutta sama asia tapahtuu jos yksityinen yritys kasvaa liian suureksi. Wal Mart, tuo kauppayritysten jättiläinen, pidetään useasti hyvänä yrityksenä. Onhan se ainakin ollut koska se on kasvanut noin suureksi. Mutta nyt muutaman prosentin kasvua pidetään jo loistavana suorituksena, vaikka inflaatiokin on jo muutaman prosentin. Kehäpäätelmä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.