Valtionvarainministeriö haluaisi eduskunnalta elintasoa parantavia toimenpiteitä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Valtionvarainministeriön virkamiesten raportti "Talouskasvun edellytykset tulevaisuudessa" osoittaa, että olemme jääneet taloudellisesti jälkeen länsi-Euroopasta ja Pohjoismaista. Saimme vuosina 2015-2019 hieman pienennettyä kuilua, mutta hyvä kehitys on nyt hiipunut, eikä henkeä kohti laskettu BKT ole vielä päässyt finanssikriisiä edeltäneelle vuoden 2007 tasolle. Olemme pieni, heikosti maailmantalouteen integroitunut näivettyvä maa. Viennin suhde BKT:een on samaa tasoa kuin Kreikalla ja Portugalilla. Meitä vaivaa alhainen työllisyys, kehno tuottavuuden kasvu ja tuotannollisten investointien puute.

Työn tuottavuuden kasvu tulee jatkossakin laahaamaan. Työllisyysaste on vertailumaita merkittävästi alhaisempi ja investoinnit junnaavat matalalla. Tulevaisuudessakaan ei ole odotettavissa nopeaa kasvua, ellei taloutta uudisteta määrätietoisin toimin.

Raportista nousee runsaasti lääkeitä, joista toimivien työmarkkinoiden luominen on selvästi päälimmäisenä:

  1. Yritysten ja toimipaikkojen välisten työmarkkinoiden luominen (= yrityskohtaiset työehtosopimukset)
  2. Muut toimet:  Perhevapaiden lyhentäminen, poistamalla mahdollisuuksia ennenaikaiseen eläköitymiseen, oppisopimusjärjestelmän uudistus, T&K toimintaan suunnatut yritystuet (?),.......

Minusta raportti on erittäin hyvä ja se on onnistunut, jos se johtaa tärkeimpään tavoitteeseensa, työmarkkinoiden luomiseen. VM:n osastopäälikkö Mikko Spolander esitteli tiedotustilaisuudessa raportin sisällön ylittäviä tuoreita ajatuksia, joista alla tärkeimpiä.

Yksilötason motivaatiotekijöiden kuntoon saattaminen

Osastopäälikkö Mikko Spolanderilla oli Valtionvarainministeriön tiedotustilaisuudessa näkemys siitä, että kaikki kokonaistalouden kehitys lähtee siitä, että jokaisen yksilön motiavaatiotekijät ovat kunnossa:

  • Työpaikan vastaanottaminen tai vaihtaminen on mielekästä. Verojen jälkeen jäänyt palkanlisä riittää kompensoimaan muutoksen haittoja ja hankaluuksia.
  • Kouluttautuminen kannattaa. Sen avulla saa palkanlisää ja arvostusta, joka hyvin kompensoi koulutukseen käytetyn ajan, vaivan ja koulutusaikana menetetyt tulot. 

Keskustelussa tuli ilmi, että näiden yksilötason motivaatiotekijöiden kuntoon saattaminen tarkoittaisi tuloerojen kasvattamista esimerkiksi siirtymällä kohti tasaverotusta. Näitä asioita ei kuitenkaan löytynyt raportista. 

Yritystuet

Mikko Spolander toi esille että yritystuet vahingoittavat taloutta. Yhdelle yritysryhmälle tai yhdelle yritykselle annettu tuki on korvapuusti kaikille muille. Terve yhteiskunta on tasapuolinen yrityksiä kohtaan eikä suosi joitain ja anna korvapuusteja muille. Tämäkään seikka ei ollut mukana raportin tekstissä, mutta Mikko Spolander otti asian omassa puheenvuorossaan esille.

Muut tärkeämmät arvopäämäärät ovat tuhonneet talouskasvumme

Eduskunnalla on talouskasvun ohella paljon muita arvopäämääriä. On työttömyyden tukemista, suursijoittajien tukemista, piensijoittajien tukemista, pankkien tukemista, ravintoloiden tukemista, laivaliikenteen tukemista, lehdistön tukemista, päivähoidon tukemista, ammattiyhdististystoiminnan privileegioita, pienipalkkaisten tukemista, ..... Jo pelkkä sijoittajan vero-opas sisältää 70 sivua erilaisia verokantoja erilaisille sijoitustuotteille ja ihmisille ja ihmisryhmille.

Näitä eduskunnan arvopäämääriä tukevia lakeja on kaikenkaikkiaan tuhansia sivuja. Mutta sen takia meidän elintasomme on heikkoa ja maamme näivettyy kun pidämme näitä muita arvopäämääriä talouskasvua tärkeämpinä.  Hyvä talouskasvu edellyttäisi että on yksinkertaiset ja kaikille samat säännöt. Ei privileegoita, ei yritystukia, ei erilaisia verokantoja, ei erilaista kohtelua. Tämäkin seikka tuli kyllä esille keskustelussa, mutta tätäkään tuottavuuteen vaikuttavaa asiaa ei löydy raportista.

Lisää tietoa:  VM:n raportti "Talouskasvun edellytykset...."

Kuvan lähde:  Pixabay / Stefan Keller

 

 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Laitanpa tännekin saman kuvan kuin Tomi ystävällisesti laittoi eilen WhatsAppiin. Perustuu tähän tutkimukseen.

https://danskebank.fi/-/media/pdf/danske-bank/fi/fi/taloudellinen_mielenrauha_2020_v1,-d-,0_.pdf

 

 

File attachments: 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.