Valtion velanotto vahingoittaa noin vuoden viiveellä yhteiskuntaa

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Valtion "elvyttävä" velanotto tulee tänä vuonna olemaan 8% bruttokansantuotteesta. Tällä on vaikutuksia. Velka ei tule pelkästään tulevien sukupolvien maksettavaksi. Seuraukset näkyvät heti. Ne jotka vielä tekevät työtä tai yrittävät huomaavat, että yhteiskuntaan tulvii ilmaista rahaa, jonka eduskunta ohjaa ideologisille suosikeilleen.  Tämä tarkoittaa sitä, että työn ja lisäarvon tekemisen suhteellinen etu pienenee ja pysyy pienenä. Eläähän sitä eduskunnan jakeleman ilmaisen rahan turvin mukavasti vaikkei tekisikään työtä.

Elvytystä harrastetaan myös EU- tasolla (keskustelussa on uusi 750 Mrd€ paketti). Rahaa kaadetaan sinne missä palkat ovat liian korkeita suhteessa tuotantokoneiston ja yhteiskunnan toimintakykyyn. Paraneeko yhteiskunnan toimintakyky rahaa lisäämällä? Yleensä päinvastoin.  Huonoon yhteiskuntaan ja huonolle valtioille työnnetty raha löytää yhtä huonoja käyttötarkoituksia kuin edellinenkin raha. Merkittävimpänä seurauksena on se että paikallinen palkka- ja kustannustaso nousevat entisestään ja vähäinenkin vientiteollisuus näivettyy. Tätä on EU- tason elvytys.

Jos kerran elvytys lähinnä vahingoittaa yhteiskuntaa, niin mitä sitten pitäisi tehdä? Toimiminen lähes päinvastoin toisi menestystä ja onnea:

  1. Henkilökohtaista pyrkimystä tehokkaaseen muiden palvelemiseen ei saisi rangaista erityisillä sanktioilla. Progressiivinen verotus on ehkä räikein esimerkki rahallisista rangaistuksista, joilla yhteiskunta rankaisee niitä, jotka pyrkivät palvelemaan muita tehokkaasti ja tarmokkaasti.
  2. Yhteiskunnan tulisi olla tasapuolinen. Kaikki yritystuet tulisi purkaa ja erilliset arvonlisäverokannat poistaa. Kaikilla yrityksillä ja työntekijöillä pitäisi olla samat edellytykset eikä yhtä saisi yhteiskunnan puolelta tukea ja toista jättää kylmään.
  3. Julkisen sektorin velanotto tulisi kieltää tai rajoittaa. Julkinen velanotto on kuin juustohöylävero. Se heikentää kaikkien työllä rahansa ansaitsevien asemaa suhteessa eduskunnan ideologisiin suosikkeihin.
  4. Keskitetyt ja järjestökohtaiset työehtosopimukset tulisi kieltää. Eduskunta on toimillaan tuhonnut työmarkkinoiden toiminnan ja palkat eivät enää jousta silloin kun kansantuote pienenee. Eduskunnan tulisi korjata aiheuttamansa ongelma ja palauttaa työmarkkinoiden toiminta. Työmarkkinajärjestöjen rooli tulisi rajoittaa yksittäisten työntekijöiden auttamiseen.

 

Lisää tietoaModern Monetary Theory (=huonon talouspolitiikan teoreettiset perusteet)

Kuvan lähde: pixabay

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Juuri näinhän se on, mutta elvyttäminen on kivempaa kuin työläs ongelmien korjaaminen. Valitettavasti suuntaus lienee pitkälle tulevaisuuteen tämä, koska demokraattisissa vaaleissa eniten kivaa lupaava tuppaa voittamaan. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.