Valtio ja työmarkkinajärjestöt hallitsevat Suomen pörssiyrityksiä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Oheiseen taulukkoon on koottu vallankäyttäjät suurimmissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Kaksi on ylitse muiden: Suomen Valtio ja työeläkeyhtiöiden kautta yhtiöitä ohjaavat työmarkkinajärjestöt (työeläkeyhtiöt on lailla ohjattu työmarkkinajärjestöjen haltuun).

Tällä järjestelyllä on varmistettu, että työntekijöiden ja poliittisten liikkeiden edustamat yhteiskunnalliset arvopäämäärät näkyvät yritysten johtamisessa. Muissa maissa käytetään pääsääntöisesti kapitalistisempaa järjestelmää, jossa yritysten omistajaohjaus suuntautuu meitä suuremmassa määrin yrityksen (ja henkilöomistajien) rahallisten etujen ajamiseen.

Miten valtaa käytetään? Valtaa käytetään lähinnä yritysten nimitysvaliokuntien kautta. Nimitysvaliokunnat suosittelevat hallituksiin henkilöitä ja ehdottavat palkitsemisjärjestelmiä. Ihmisiä huippuvirkoihin valitsevat ovat valtapyramidin huipulla. Heidän edesottamuksiaan kuunnellaan ja heidän lähelle pyritään. 

Järjestelmäämme on moitittu rakenteellisesti korruptiiviseksi. Tämä syytös saattaa päteä sellaisen yrityksen kuten Veikkaus kohdalla, jonka hallintoneuvostoon ja hallitukseen on valittu paljon poliittista osaamista. Muiden yritysten hallituksiin on yleensä osattu valita myös yrityksen strategisen toimialueen osaamista, yritysjärjestelyjen osaamista ja ihmisiä joille yrityksen taloudellinen menestys on tärkeintä. Syytös rakenteellisesta korruptiosta ei ole silloin täysin perusteltu.

Järjestelmämme on hybridi, jossa yhdistyvät kapitalismi (yksityinen omistajaohjaus), kommunismi (valtion omistajaohjaus) ja korporativismi (työntekijöiden omistajaohjaus).

Yritysten toimintaympäristö on sekin hybridi markkinataloutta ja suunnitelmataloutta.  Tuotteiden hinnat määräytyvät kysyntään ja tarjontaan perustuvan vapaan hinnanmuodostuksen piirissä kun taas työpanosten hinnat (palkat) määräytyvät työmarkkinajärjestöjen tekemän yhteisen suunnitelman perusteella.

Järjestelmämme on syntynyt eduskunnan arvopäämäärien ohjaamana ja se on demokraattisen talousjärjestelmän eräs malliesimerkki maailmassa. Väite siitä että "Demokraattinen talousjärjestelmämme on ottanut niskalenkin markkinataloudesta ja kapitalismista" ei pidä kuitenkaan täysin paikkansa. Mutta kyllä demokraattinen talousjärjestelmä on Suomessa vahvempi kuin oikeastaan juuri missään muualla maailmassa. Talousjärjestelmämme on voittopuolisesti demokraattinen. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.