Valtaosa yrittäjistä tienaa vähemmän kuin keskimääräinen siivooja

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Valta osa yrittäjistä ansaitsee vähemmän kuin siivooja (alle 16000 €/ vuosi) selviää sosiaali ja terveysministeriön raportista "Yrittäjän eleketurvan kehittäminen". Alle 8500 €/vuosi tienaavia ei ole tilastoitu joten yrittäjien keskimääräinen tulo voi olla vielä oheisen kuvan esittämää karumpi.

Koska ei ole tuloja eikä siis kerry eläkejärjestelmään eläkemaksuja niin eläkemaksun perusteena käytetään kuviteltua tuloa, joka määräytyy sen perusteella mikä on henkilön koulutus ja pätevyys ja jos hän työllistyisi jossakin tätä koulutusta vastaavaan tehtävään. Yrittäjät ovat toisinaan harmissaan tästä "kuvitteellisesta" palkasta, jonka mukaan heille määrätään maksuja. 

Työryhmä on huolissaan yrittäjien pienistä eläkkeistä ja esittää kiristyksiä maksuihin. Kuvitteellisten työtulojen tulisi seurata nykyistä selkeämmin yrittäjän työpanoksen ja työskentelyn arvioitua taloudellista arvoa. Työtulojen tasoa tulisi myös seurata, jotta vakuutettavan yritystoiminnan alkuvaiheessa mahdollisesti virheellisesti arvioitu työtulo ei olisi vakuuttamisen perusteena. 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

on yrittäjiä, joitten tilipäätökset ovat tuollaisia, korjauksetkin vähintään kymppitonneja ja viran palkka päälle. Korjaukset tehtiin ennen rikostutkintaa, mutta vasta sitten, kun asiasta nousi kohu  https://yle.fi/uutiset/3-10646927

Oma veikkaukseni on, että ilman kohua kukaan ei olisi tehnyt mitään.

Kaiken huipuksi ko. saman yrittäjän toimintaa kritisoitiin aiheellisesti jo 12 vuotta sitten  http://www.jsn.fi/sisalto/3759-mtv-07-/?search=huippuvalmennus

 

Comment: 

uutisointia taas kerran Piksulta. 16k € on suosittu palkka, koska silloun veroprosentti on nolla. Ainoastaan 8.25% menee piiloveroihin.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Tuo Jukka17a havainto on hyvin osuva. On olemassa yksinyrittäjiä, jotka omistavat yrityksensä kokonaan tai lähes kokonaan. He voivat yrittää jättää yritykseen pääomaa sellaisina vuosina kun tuloja on enemmän kuin 16 k€. (artikkelin käyrän 16k€ kohdalla oleva piikki johtuu varmaan heistä, kuten Jukka havaitsi).

Kokonaan yrityksensä omistava voi nostaa itselleen tulot palkkana noin 40 000€ vuodessa saakka, jos yrityksessä on tuloja. Esimerkiksi tämän lähteen mukaan "Yleisenä sääntönä voi pitää, että varoja kannattaa nostaa yhtiöstä palkkana, kun verotus jää alle 26 prosenttiin. Henkilökohtainen verotus pysyy maltillisena, kun palkkaa nostetaan korkeintaan noin 30 000–40 000 euroa vuodessa."  Aika paljon pitää siis olla jatkuvia tuloja yrityksessä ennen kuin kannattaa vaihtaa palkkatulosta osingoiksi. Vain harva yksinyrittäjä pääsee niin suuriin tuloihin.

Artikkelin kuva kertoo kaikista yrittäjistä eikä pelkästään yksinyrittäjistä joten artikkelin kuvasta on vaikea päätellä varmuudella näitä yksinyrittäjiä koskevia asioita.

Comment: 

Yrittäjien sosiaaliturvauudistuksesta ja siihen tarvittavasta rahoituksesta sen verran, että yrittäjät eivät taatusti kaipaa lisää ulosottokelpoisia pakkomaksuja. Niitä on ihan riittävästi.

Järjestettäköön sosiaaliturva vapaaehtoisen vakuutuksen periaatteella ja sen saavat ottaa ne, jotka kokevat sitä tarvitsevansa, ihan samaan tapaan kuin palovakuutuksen talolleen ottaa vain se, joka sitä haluaa.

Ylemmääräinen määräily ja pakkomaksujen tehtailu saisi yhteiskunnan taholta loppua. Yrittäjän vapautta tulisi vaalia, se on ensiarvoinen lähtökohta kaikelle sille motivaatiolle, jota tarvitaan uusien asioiden kehittämiseen. Suomesta ei juurikaan Applen/Microsoftin/Oraclen/facebookin/twitterin/whatsappin/Skypen jne "you name it" kaltaisia "autotalliyhtiöitä" ole syntynyt, lähinnä vain pelialalle ja siellä asiaan intohimoa tunteneiden nuorten toimesta.

Täällä aloittava yrittäjä lannistetaan heti niskaan lankeavilla ulosottokelpoisilla laskuilla, kuten ennakkoverot. Aikoinaan verottajan lasku kolahti postiluukustani ennen kuin edes kaupparekisteri oli ehtinyt hoitaa rekisteröinnin loppuun ja lähettää siitä ilmoituksensa. Tyly arki iski lujaa.

Sipilän hallituksen piti olla yrittäjämyönteinen, mutta käytännön todisteita siitä ei jää, päinvastoin esim. lisätty byrokratiaa reaaliaikaisella tulorekisterillä.

 

 

Comment: 

Sama kun riistoporvari.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.