Vaisala Oyj

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty suomalainen Vaisala, joka valmistaa tuotteita ja palveluita ympäristön sekä teollisuuden monitorointiin ja mittaamiseen. Yhtiö on oman alansa teknologiajohtaja ja tätä ylläpitääkseen yhtiö on aktiivinen tutkimus- ja kehitystyössä. Vaisalan tuotteita viedään yli 150 maahan, yhtiöllä on noin 1 825 työntekijää ja yhtiön markkina-arvo on noin 1,1 miljardia euroa.

Vaisalan historia ulottuu vuoteen 1936, kun professori Vilho Väisälä kehitti radioluotaimen toimintaperiaatteita. Ensimmäistä radioluotainta RS11:sta valmistettiin helsinkiläisen asunnon kellarissa. Tämän vaatimattoman alun jälkeen yhtiö on kasvanut maailman markkinajohtajaksi useilla mittausaloilla.

Nykyään yhtiöllä on kaksi toiminta-aluetta sää- ja ympäristöliiketoiminta sekä teollisten mittausten liiketoiminta.

 • Sää- ja ympäristöliiketoiminta palvelee säätiedoista riippuvaisia kohderyhmiä, joille tärkeää on luotettavat, tarkat ja reaaliaikaiset mittaukset.
 • Teollisten mittausten liiketoiminta tarjoaa laajan tuotteita ja palveluita asiakkaille toiminnan ja tuotantoprosessien laadun takaamiseksi. Tällaisia ovat mm. kosteus-, lämpötila- ja hiilidioksidimittaukset sekä vetyperoksidipitoisuuden mittaukset.

Taloudellinen tilanne

Vaisalan liikevaihto on kehittynyt vajaan 4 prosentin kasvuvauhdilla viimeisten vuosien aikana. Yhtiö antoi joulukuussa positiivisen tulosvaroituksen ja kertoi tilikauden 2019 liikevaihdon olevan noin 395 – 405 miljoonaa euroa. Se tarkoittaisi noin 15 prosentin kasvua vuoteen 2018 nähden. Hyvän kysyntätilanteen lisäksi korkean kasvuprosentin taustalla vaikuttaa myös yhtiön vuonna 2018 tekemät yhtiöjärjestelyt (Leosphere SAS ja K-Patents).

Yhtiö arvioi myös, että tilikauden 2019 liiketulos olisi 36 – 42 miljoonaa euroa (2018: 38,9 M EUR). Tulosta tukee hyvä liikevaihdon kehitys, mutta toisaalta siihen vaikuttaa negatiivisesti yrityskauppoihin liittyvät korkeammat poistot.

Pääomat ovat varsin tasaisessa ja hyvässä käytössä, sillä oman pääoman tuotto (ROE) on ollut noin 14 – 16 prosentin tasolla viime vuosien aikana. Eikä hyvää tuottoa ole vivutettu korkealla velkaisuudella. Yhtiö oli pitkään täysin velaton, mutta vuoden 2018 yritysjärjestelyt sekä IFRS 16 -standardin käyttöönotto nostivat korolliset velat noin 50 miljoonaan euroon. Yhtiöllä on saman verran käteistä, joten yhtiö on käytännössä nettovelaton (gearing on -10 %:n tasolla).

Vaisalan vapaa rahavirta (FCF) on ollut viime vuosina noin 30 – 40 miljoonan euron haarukassa, jonka avulla yhtiö on pystynyt nostamaan osinkoaan. Tämän hetkinen osingon määrä tarkoittaa noin 20 miljoonan euron kokonaisosinkoa. Vapaat rahavirrat ovat riittäneet hyvin osinkojen kattamiseen, joten yhtiön osinko on kestävällä pohjalla.

Arvioin kevään 2020 osingon nousevan 0,61 euroon (2019: 0,58 EUR), mikä antaisi noin 2,0 prosentin osinkotuoton (osake 31,20 EUR).

ARVOSTUS

Yhtiön Q2/2019 uudistetun strategian mukaan se tavoittelee yli 5 prosentin keskimääräistä kasvua ja yli 12 prosentin liiketulosmarginaalia. Tätä olen käyttänyt yhtiön arvonmäärityksen pohjalla niin, että orgaaninen kasvu olisi hieman alle 4 prosenttia ja liiketulosmarginaali nousisi hiljalleen 12 prosentin tasolle vuosien 2024 – 2026 aikana. Liikevaihdon kasvu vastaisi viime vuosien kasvuvauhtia ja osa yhtiön tavoittelemasta kasvusta toteutuu todennäköisesti yritysjärjestelyiden avulla. Toisaalta lähivuosien kehitystä painanee kauppasota ja maailmantalouden mahdollinen taantuma.

Oheisessa kaaviokokoelmassa on esitetty Vaisalan viimeisten vuosien toteutuneet luvut sekä arvonmäärityksen pohjalta luodut ennusteet tuleville vuosille. Ennusteita ei pidä lukea liian tarkkaan, vaan päähuomio tulee kohdistaa siihen että ennusteet ovat suhteessa liikevaihtoon, taseeseen ja rahavirtoihin tasapainoisia ja ”järkeviä”.

Yhtiön osake on tätä kirjoitettaessa noin 31,20 eurossa ja se on noussut vuoden 2018 lopusta (16,50 EUR) lähes 90 prosenttia. Arvonmäärityksessä sain osakkeen arvoksi noin 21,00 euroa, joten osake on varsin korkeasti hinnoiteltu. Tästä kertoo myös PE-luku, joka tilikauden 2019 ennustetulle tulokselle (EPS 0,87 EUR) on 36,1x tasolla. Tilanne ei juurikaan muutu, vaikka PE-luvun laskisi tilikauden 2020 ennustamalleni tulokselle (EPS 0,93 EUR, PE 33,5x).

Vaisalan Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä Vaisala sijoituskohteena (Linkki vie Talousmentor.com sivustolle)


Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/12/19/vaisala-oyj/

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Tapio Haavisto kuva

Comment: 

Pidän juttua toisaalta kiinnostavana, mutta toisaalta jälkijättöisenä.  Pelkkä historiallinen katsaus Vaisalan menneisyyteen antaa yrityksestä ehkä kovin negatiivisen kuvan. Tulevista näkymistä pitäisi saada enemmän irti ja juuri ostetuista yrityksistä pitäisi arvioida niiden tulosvaikutuksia lähivuosille? Konsensusennusteet eivät ole yhtä pessimistisiä, kuin arviosi ovat. Osake näyttäisi olevan melkein 50 % ylihinnoiteltu, mutta konsensuksen mukaan arvio on vain 10 %:n ylihinnoittelun tasolla. Tämä on yleensä ennusteidenkin tarkkuuden sisällä, joten kovin synkkää kuvaa ei Vaisalasta kannattaisi antaa?

Osakkeen hinta ei todellakaan ole hyvän yrityksen tärkein mittari, vaan huippukannattavuus yhdistettynä oman alansa johtajuuteen tarjoavat pohjaa myönteisempään arviointiin tästä Suomen johtavasta ”Tieteisfirmasta!

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Comment: 

Kiitoksia tärkeästä nostosta eli siitä, miksi laskemani yhtiön arvo oli niin alhainen verrattuna muihin. Tähän liittyen kirjoitin uuden postauksen, sillä se ei olisi mahtunt tähän :-)

https://www.piksu.net/artikkeli/vaisalan-arvonm%C3%A4%C3%A4rityksen-ja-tavoitehininan-ero

Tähän postaamani Vaisala-analyysi oli yhteenveto Talousmentor-sivustolla olevasta laajemmasta kokonaisuudesta. Yhteenvedon tarkoituksena oli isossa kuvassa kertoa yhtiön kasvusta, tuloksentekokyvystä sekä osingon kestävyydestä ja lainojen hoitokyvystä. 

Sivustolla analyysi jakautuu 6 eri alasivuun, joista tähän liittyen oleellisia ovat

 • Vaisala: sijoituskohteena, josta tämän kirjoituksen lyhennellmä on poimittu
 • Vaisala: Ennusteet -sivulla tarkastellaan kuluvan tilikauden tilannetta sekä odotuksia tälle ja parille seuraavalle tilikaudelle.
 • Vaisala: Arvonmääritys -sivulla on tehty arvonmäärityslaskelma, joka sisältää myös pohdintoja laskelmassa käytetyistä oletuksista (esim. kasvuvauhti, tulosmarginaali, yms.).

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.