Vaihtotase on taloudellisten valtasuhteiden muutoksen mittari

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Taloudellinen valta syntyy omistuksesta tai velkasuhteesta. Muutoksia kulttuurialueiden välisissä taloudellisissa valtasuhteissa on helppo mitata. Mittari ei ole pelkästään bruttokansantuote, vaan ennen kaikkea vaihtotase. Vaihtotase mittaa ulkomaista kokonaisvelkaantumista/vaurastumista, joka on taloudellisen vallan kasvun/vähenemisen mittari. 

Suomalaisten suhteellinen taloudellinen valta oli suurimmillaan vuoden 2007 tienoissa ja on sen jälkeen laskenut. Tämä on myös hyvä asia. Vähittäinen siirtymisemme kohti tilannetta, jossa liike-elämämme on ulkomaalaisten yritysten tytäryhtiöitä, tuottaa myös positiivista. Tällä tavalla saamme ulkomaisia innovaatioita ja kansainvälistä tapaa toimia.

Keskieurooppalainen, erityisesti germaaninen, taloudellinen vaikutusvalta on kasvussa. Myös Kauko-Idän ja Venäjän taloudellinen vaikutusvalta lisääntyvät (IMF:n kuva).  Taloudellinen valta on näkymätöntä, hidasta vallankäyttöä, jossa velallinen tai omistettu taho huomaamattaan kuuntelee isäntäänsä. Omistettuun yritykseen tulee omistajan kulttuuria ja ajattelutapaa. Yritysten pääkonttorit ja kehitystoiminta ovat usein vähitellen, vuosien kuluessa, valuneet kohti omistajan kotimaata.

Valta johtaa syvällekäypiin muutoksiin kulttuurien välisissä voimasuhteissa. Vallankäyttäjän kulttuuria kunnioitetaan ja ihaillaan. Vahvaan samaistutaan, häneen luotetaan ja hänen tuotteitaan ostetaan. Niistä saa premium hintaa  - lisäarvostusta, josta keskieurooppalaiset ja germaaniset tuotteet hyötyvät.

Taloudellinen valta kasvaa, samoin kuin kaikki muukin valta,  vapauden ja vastuun antamista. Valta on resurssien antamista niiden käyttöön, jotka pystyvät tuottamaan parasta lisäarvoa ympäristölleen. Valta vähenee, jos sitä käyttää liialliseen ohjailuun. Siksi vallan tuntomerkkinä onkin toimimattomuus. Se ei näy eikä kuulu, se tuntuu. 

Suomalaiset ovat valinneet tiensä. Haluamme olla hallittuja. Yhteiskuntarakenteeseemme ei kuulu merkittävä ykityisiomistus eikä sen kautta vaikuttava yksityinen vallankäyttö. Olemme kollektivisteja. Yksityistä portfoliosijoitusvarallisuutta (pörssiosakkeet + rahastot) on noin 60 Mrd€ ja julkista (eläkevakuutusyhtiöt + valtio) on noin 220 Mrd€. Olemme siirtyneet merkittävän tuotantokoneiston kollektivistiseen ohjaukseen. Tämän tyyppinen toimintaympäristö sopii raskaalle teollisuudelle, jossa muutokset ovat hitaita ja työntekijät ovat tasa-arvoista yhtenevää joukkoa. Raskaan- ja prosessi- teollisuuden yritykset ovatkin tunnusmerkkimme. Ne ovat suomalaisuuden ikoneita maailmalla.  

Kuvan lähde: IMF

 

 

Kommentit

Comment: 

Unohdat meidän suomalaisten kollektivismista erään tärkeän tekijän. Suomessa on kollektivistinen ammattiyhdistysjärjestelmä, joka päättää yleissitovista työehdoista, ja käytännössä myös eläkejärjestelmästä. Ainoastaan Ruotsi pääsee tässä suhteessa edes lähelle. Kollektiivisesti sovitut palkat sovetluvat hyvin raskaalle, tasa-arvoisia työläisjoukkoja työllistävälle teollisuudelle. Ne ovat suomalaisten etu kilpailtaessa savupiipputeollisuuden työpaikoista.

UPM:n Jussi Pesosen päätös sulkea Kaipolan tehdas ja hänen antamansa tieto siitä että lisää seuraa on huolestuttava. Raskas teollisuus tarvitsee edullisen kustannustason, emmekä ole huolehtineet tasa-arvoisesta riittävästä köyhyydestä. Olemme valinneet kollektivismin ja jos haluamme menestyä, tarvitsemme tämän seurauksena myös riittävän köyhyyden. Tasa-arvoinen köyhyys on kollektivismin toinen puoli.   

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.