Vältä kvantitatiivisen sijoittamisen sudenkuopat

Käyttäjän Aberdeen Standard Investments kuva

Teknologian kehittyminen lisää algoritmeihin perustuvan sijoittamisen suosiota vuonna 2018. Kvantitatiivisessa sijoittamisessa tärkeää on osata yhdistää mallit – ja tietämys siitä, miten niitä käytetään. Algoritmien ja datan merkitys lisääntyvät, mutta sijoittaminen vaatii yhä sijoittajia.

Sijoitusalgoritmien nousu on tapahtunut samaan aikaan pörssikurssien yhdeksän vuotta kestäneen nousun kanssa. Mitä tapahtuu, jos kurssit laskevatkin vuonna 2018? Varmaa on vain se, että ihmisten, ei tietokoneiden, on selvitettävä seuraava kriisi.

Varo kangastuksia!

Lisääntyvä datan ja teknologian käyttö voi tuoda todellisia oivalluksia, mutta myös mahdollisuus vääriin tulkintoihin lisääntyy. Tänä vuonna algoritmeihin perustuva sijoittaminen kasvaa, ja se perustuu yhä enemmän suuriin datamääriin ja koneoppimiseen. Tämä voi olla hyvä asia: kvantitatiivinen lähestyminen auttaa sijoittajia tarkastelemaan salkkunsa todellisia muutostekijöitä ja mahdollistaa paremmat päätökset ja uudet tulolähteet. Mutta mitä helpommin ”big data” on saatavissa, sitä helpommin se voi myös johtaa harhaan. Kuten kangastus, uusien strategioiden lupaamat voitot voivat kadota. Tilastollinen ja inhimillinen harha tuottavat virheellisiä löytöjä historiallisesta tiedosta. Kvantitatiiviset mallit eivät ota huomioon maailman muuttumista.

Keynesin ajatus siitä, että talouden ymmärtäminen muuttuvassa maailmassa edellyttää kulloiseenkin tilanteeseen sopivan mallin valitsemisesta pätee myös sijoittamiseen. Keynes sanoi: ”kun faktat muuttuvat, minä muutan mieltäni”. Pystyvätkö kvantitatiiviset mallit tähän?

Maailmanlaajuinen talouskriisi antoi sijoittajille muistutuksen mallien rajoituksista. Ekonomistit eivät pystyneet ennustamaan kriisiä. Alamäen pysäyttämisessä poliittiset päätökset olivat tärkeämpiä kuin talousopit.

Säännöt voivat muuttua

Poliitikot voivat muuttaa sääntöjä tavalla, jota mallit eivät pysty ennustamaan. Esimerkiksi Aasian talouskriisin 1997-1998 seurauksena Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antoi apua Thaimaalle, Indonesialle ja Etelä-Korealle. Malesia valitsi toisen tien ottamalla käyttöön talousmääräykset, joilla valuutta vakautettiin, mutta sijoitukset jäädytettiin.

Poliittiset riskit ovat yhä olemassa. Vuonna 2013 Kyproksen poliitikot aloittivat pääoman sääntelyn ja rajoittivat rahan pakenemista pankkijärjestelmästään. Ison- Britannian työväenpuolue on ilmoittanut tavoitteekseen rautateiden ja vesilaitosten kansallistaminen.

Mutta olisiko kokonaisten markkinoiden sulkeutuminen enää mahdollista? Donald MacKenzie kertoo teoksessaan Engine, Not a Camera: How Financial Models Shape Markets valaisevan esimerkin siitä, kuinka pienistä inhimillisistä päätöksistä voi loppujen lopuksi olla kyse. Lokakuun 1987 romahduksessa S&P 500 -indeksi putosi 22 prosenttia ja S&P futuurit putosivat 29 prosenttia Chicagon raaka-ainepörssissä. Monet arvopaperivälittäjät olivat vaarassa kaatua. Oli riski, että pörssiä ei voitaisi avata seuraavana päivänä. Kriisi sai viime hetkellä uuden käänteen: Continental Illinois Bankin hallituksen puheenjohtaja antoi vain muutamaa minuuttia ennen sulkemista rahat, joiden avulla pörssi voitiin avata. MacKenzie sanoo: ”Kriisin ratkaisu toi esiin vähän tunnetun inhimillisten suhteiden verkoston, joka pönkittää jopa maailmanlaajuisia ja ulospäin persoonattomia markkinoita.

Kun asiat menevät pieleen

Kun asiat menevät pieleen, ihmiset tulevat apuun. Vastaavanlainen verkosto esti taloutta romahtamasta Long Term Capital Management hedge fund -rahaston kaaduttua. Maailman talouskriisin aikana ihmisten toimet pitivät Royal Bank of Scotlandin ja muiden rahalaitosten ovet avoinna.

Kvantitatiivinen sijoittaminen on nopeasti syrjäyttämässä perinteisen aktiivisen sijoittamisen. Algoritmit auttavat vähentämään vääriä käsityksiä ja informaatiotulvaa, jotka haittaavat ihmisen päätöksentekoa. Tietotekniikka ja kvantitatiiviset mallit auttavat meitä perustelemaan päätöksiämme empiirisellä todistusaineistolla. Mallien soveltamisen pitää kuitenkin perustua järkeen ja niitä pitää käyttää oikeassa yhteydessä. Ihmisten pelkojen ja ahneuden pyörittämässä maailmassa sijoittajan tulee ymmärtää kvantitatiivisen sijoittamisen rajoitukset.

Vuonna 2018 big datasta tulee yhä isompaa. Kvantitatiivisesta tekniikasta on tullut tärkeä työkalu sijoittajille. Se on kuitenkin vain työkalu, ei ratkaisu. Menestyksekäs sijoittaminen vaatii sekä numeroiden ymmärtämistä että sen yhteyden ymmärtämistä, missä niitä käytetään. Tämä vaatii arvostelukykyä. Datan tutkijoilla on oma tehtävänsä, mutta sijoittaminen vaatii sijoittajia.

Kirjoittaja:

Arne Staal, Head of Multi-Asset Quant Strategies, Aberdeen Standard Investments

(Kääntänyt: Ile Könönen, Kaiku Helsinki)

 

Kommentit

Comment: 

Algoritmit, koneet ja tekoäly on kokonaisuutena erittäin hyvä asia kyllä. Niiden avulla saadaan valjastettua tärkeään rahan allokointitehtävään laajempi porukka. Veikkaan, että seuraavaakaan kriisiä ei voi jäljittää koneiden syyksi. Veikkaan, että kriisi sikiää liiallisesta velasta, kuten usein ennenkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.