Vähän varallisuutta omistavat yritykset voivat olla hyviä ostokohteita

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Kannattaako ostaa yrityksiä joilla on paljon varallisuutta suhteessa pörssiarvoon? Yleensä ei. Oheisessa kuvassa (lähde: Morningstar) on USA:n 1000 osakkeen joukosta valittu tasevarallisuudeltaan vahvat yritykset (Russel 1000 value index /IWD) ja ne joilla taas on keskimääräistä vähemmän varallisuutta suhteessa pörssiarvoon (Russel 1000 growth index /IWF). Tulos on selvä. Tasevarallisuudeltaan heikkojen yritysten pörssiarvo on noussut viimeisten viiden vuoden aikana lähes 100% kun taas tasevarallisuudeltaan vahvojen yritysten arvo on noussut vain 46%.

 

Seuravassa syitä siihen miksi korkea tasevarallisuus suhteessa pörssiarvoon (matala P/B suhde) ennustaa heikkoa menestystä:

  • Matala tasevarallisuus kertoo siitä että yrityksellä voi olla korkea sisäinen velkavipu. Matalien korkojen aikana velkavipu on kannattanut ja tämä selittää suuren osan tuottoerosta.
  • Matala tasevarallisuus kertoo siitä että yritysjohdolla on kyvykkyyttä uuden liiketoiminnan rakentamiseen. Investointeja uuteen tehdään. Rahat eivät makaa joutavina taseessa.
  • Oheiset Russel 1000 growth ja Russel 1000 value indeksit laskevat tasevarallisuuden suhteessa pörissiarvoon. Jos tasevarallisuus on korkea suhteessa pörssiarvoon niin tämä tarkoittaa sitä että kyseinen yritys on sijoittajien silmissä alas arvostettu. Sellaisten kuuluukin pärjätä heikommin. Jos tasevarallisuutta olisi verrattu esimerkiksi yrityksen velkoihin olisi tulos voinut olla hyvinkin erilainen. Varallisuus ei siis itsessään ole välttämättä huono asia. Mutta jos sijoittajat eivät arvosta pörssissä tuota varallisuutta (P/B suhde on matala) niin siihen voi olla hyvä syy.  
  • Tasevarallisuudessa saattaa olla "liikearvo" tyyppisiä pehmeitä eriä (Juha Vahe kiininitti tähän huomiota keskustelupalstalla)

Kuvan lähde: Morningstar

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.