Uutiset eivät ohjaa markkinoita

Erittäin syvässä istuvan talouskatumytologian mukaan uutiset ohjaavat markkinoita, eli pörssit muka heiluvat suuntaan tai toiseen aina erinäisiin uutisiin reagoiden. Osakemarkkinoitakin siis liikuttaisivat osavuosiraportit, työttömyystilastojen julkistukset, kasvuennusteet, bkt-mittareiden muutokset, poliittiset uutiset jne. - ja siinä kaikki. Viime aikoina yleistyneen harhaluulon perusteella markkinat pomppivat vain Donald Trumpin avatessa suunsa tai twitterinsä.

Toki uutisetkin saattavat päivätasolla aiheuttaa joskus aidostikin kovaa heiluntaa, mutta pääpiirteissään uutisten merkitystä markkinoiden liikkeissä ylitulkitaan radikaalisti. Olen tämän moneen otteeseen tuonut esiin, ja sijoituskursseillanikin painotan, että älkää edes vilkuilko talousuutisia, jos haluatte sijoittaa järkevästi. Niiden perässä se ei taatusti onnistu. Tämän oppii kantapään kautta viimeistään nopeassa kaupassa. Markkinoiden liikkeitä voi ennustaa, muttei taatusti uutisia lukemalla.

Tätä vastaan löytyy aina väittäjiä, ja rauhallisina markkina-aikoina se saattaa vaikuttaa perustellulta. Kun pörssit liikahtavat prosentin suuntaan tai toiseen, tuntuu ehdottoman uskottavalta, että joku Kim Jong-unin rääkäisy antaa osakekursseille suunnan, ja sillä siisti. Näinhän talousmedia meitä opettaa tulkitsemaan markkinoita – kurssit nousivat ja laskivat, koska… Etenkin kokemattomat sijoittajat uskovat tähän mytologiaan sokeasti, ja luulevat taivaan aukeavan perkaamalla talousuutisia aamusta iltaan.

Rajusti etenkin alaspäin liikkuvien markkinoiden aikana mytologian virheellisyys on helppo havaita. Pörssit ovat sukeltaneet nyt pari kuukautta ilman kummempia uutisia. Kauppasota ei ole ollut uutinen ainakaan vuoteen. Sitä ei ole rahapolitiikan kiristyminen Yhdysvalloissa. Kaikki tuo on ollut aikaa sitten tiedossa.

Öljyn hinnan romahdukselle ei ollut mitään uutisellista syytä ennenkuin se oli jo tapahtunut, eli kysynnän uutisoitiin heikentyneen suhdanteen heikentyessä. Romahduksen alkupäivinä syitä tosin seliteltiin uutisella jos toisella, kunnes se oikea ja historiallisesti täysin odotettu syy selvisi kaikille.

No entäs ne heikentyneet talousennusteet? Ei, niitä ryhdyttiin reivaamaan alas vasta sen jälkeen, kun pörssit olivat sukeltaneet – aivan kuten ennenkin. Näin käy jokaisessa suhdannetaitteessa.

Tarjolla ei ole ollut toistaiseksi mitään järin dramaattisia uutisia, jotka selittäisivät hurjat päivä- ja viikkoliikkeet. Donald Trumpkaan ei ole tehnyt tai möläytellyt sen kummempaa kuin koko valtakautensa ajan.

Kursseja on ajanut vain se jo selväksi tullut tosiasia, että suhdanne on heikentynyt oleellisesti, ja yritysten tulokset putoavat. Mutta, kuten kaikki vielä tässä kohtaa muistavat, uutisointi tästä alkoi vasta pörssien romahdettua. Markkinat tiesivät sen paljon ennen uutisia ja raportteja. Ja hyvät markkina-analyytikot, sen puoleen.

Uutiset eivät liikuttele noin yleensä ottaen pörssejä. Tällaisina aikoina sen kyllä huomaa talousmediastakin, joka ei enää yhtä innokkaasti edes yritä selittää markkinaliikkeitä, vaan enemmänkin seuraa niitä sormi suussa erilaisia spekulaatioita pyöritellen.

Eikä tämä ole mikään poikkeustila, vaan ikuista markkinatodellisuutta. Markkinoita liikuttavat isot toimijat tiesivät yritysten tulosten heikentymisen paljon ennen uutisia. Niille uutiset eivät tarjoa kuin lähinnä viihdettä.

Ja kun kohta saamme ainakin joitakin viikkoja kestävän helpotusrallin osakemarkkinoilla, silläkään ei ole mitään tekemistä uutisten kanssa - vaikka sen kuvan mediasta tietysti saa. Markkinat nousivat, koska... Todellisuudessa ylimyyty ja -ostettu markkina kyllä nousee ja laskee aina ennen pitkää ihan ilman uutisia. 

Tällaisista tosiasioista sijoittajan pitäisi olla perillä aivan oman turvallisuutensa takia. Uutisten perässä juokseminen on varmimpia tapoja pärjätä huonosti tässä touhussa. Varsinkin kokemattomien sijoittajien on sitä kuitenkin vaikea ymmärtää. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.