Uusi rahateoria (Modern Monetary Theory) saavuttaa suosiota

Käyttäjän Kai Nyman kuva

"Uusi Rahateoria", englanniksi "Modern Monetary Theory (MMT)" herättää paljon keskustelua. Se puhuttelee tämän päivän keskuspankkien ja valtionvarainministeriöiden henkilökuntaa sekä hyvinvointipoliitikkoja. Se on käytössä Japanissa ja tulossa mahdollisesti käyttöön myös USA:n taloudessa.

Tälle 1990 luvulla nimensä saaneelle ajattelutavalle on ominaista että:

 • MMT ajattelee että valtion valtio voi kuluttaa aina silloin kun työttömyys nousee. Suvereenina toimijana valtio voi aina lainata rahaa keskuspankilta.
 • Keskuspankki on MMT:n näkemyksen mukaan osa suvereenia valtio-organisaatiota itseään ja valtio voi komentaa keskuspankin ostamaan valtion velkakirjoja niin paljon kuin tarvetta on.
 • Ja jos inflaatio käynnistyy, valtio kerää esimerkiksi veroilla liian likviditeetin pois markkinoilta. Näin valtio säätää inflaation kohdalleen. 
 • Suvereenien valtioiden ei siis tarvitse huolehtia velkaantuneisuudestaan. Ne voivat hyödyntää keskuspankkiaan ja painaa tarvittavan määrän rahaa. Tällä rahalla valtiot voivat tuottaa tulonsiirtoja, maksaa palkkoja ja saada talouden rattaat pyörimään aina täystyöllisyyteen saakka. Rahan pumppaaminen talouteen käynnistää täystyöllisyystilanteessa inflaation ja siksi inflaatio muodostaa rajamerkin, johon saakka valtio voi ja johon saakka sen pitää MMT:n mukaan elvyttää taloutta. 

Japani toteuttaa MMT oppeja

Tätä teoriaa käytetään nykyisin puhtaimillaan Japanissa, jossa keskuspankki ostaa ainakin suurimman osan valtion velkakirjoista ja myös merkittävän määrän yritysten velkakirjoja ja jopa pörssiosakkeita. Japanin valtion velka on nyt 253% bruttokansantuotteesta ja kasvaa. Työttömyys on Japanissa pidetty valtion kulutuksen avulla pienenä, alle 3% tasolla. MMT siis toimii ja sitä käytetään.

USA on siirtymässä kohti MMT taloutta

Donald Trump on viime talvena ottanut USA:n keskuspankin FED:n tiukempaan valtionhallinnon ohjaukseen. FED oli viime joulukuussa viemässä USA:n taloutta kohti tervehdyttävää taantumaa, mutta USA:n hallitus puuttui näkyvästi asiaan ja FED korjasi linjaansa. Nyt FED:n pääjohtaja Jerome Powel nähdään toisinaan lehdistötilaisuuksien aikana Donald Trump:n taustalla. Tämä on ymmärrettävää. Talouden pyörien pitää pyöriä jos presidentti haluaa unelmoida seuraavasta kaudesta. 

Euroopan ensimmäiset MMT kokeilut epäonnistuivat

Euroopan tilanne on toisenlainen. MMT oppeja kokeiltiin vuoden 2009 finanssikriisissä. Työttömyyden kasvua estettiin lisäämällä valtioiden velkaantumista. Suomi oli presidentti Sauli Niinistön, Suomen Pankin ja Piksun varoitteluista huolimatta mukana kokeilussa. Tuloksena oli katastrofi. Kaikki maat joissa valtionhallinto lisäsi velkaantumista, joutuivat suuriin vaikeuksiin ja pahaan taantumaan. Talouteen pumpattu raha nosti palkkoja ja söi kilpailukyvyn ja elintason. Paluu arkeen oli ankea: alhaisempi elintaso, kiky sopimus ja palkanalennukset. 

MMT:n opit voivat tulla ajankohtaisiksi myös Suomessa

MMT perustuu ajatukseen suvereenista, totalitaarisesta valtiosta, joka voi tarvittaessa konfiskoida kansalaisten omaisuuden painamalla lisää rahaa. Valtion rooli on monissa maissa kasvanut ja tämän seurauksena MMT teoria on monissa maissa toimivampi. Suomenkin järjestelmä on kehittynyt kohti totalitaarisen valtion oppia:

 1. Suurin osa bruttokansantuotteestamme kulkee julkisen sektorin kautta
 2. Finanssivarallisuus (pörssiosakkeet, korkorahastot) on verotuksellisin keinoin suurimmaksi osaksi otettu julkisen sektorin omaisuudeksi
 3. Kunnat olivat aikoinaan itsehallinnollisia päättämään omasta budjetistaan ja kuinka hyviä ja mitä palveluita ne halusivat asukkailleen tarjota. Nyt kunnat on käytännössä otettu valtion haltuun ja kunnat eivät enää päättä minkälaisia palveluita ne haluavat asukkailleen tarjota. Tasa-arvon nimissä valtio edellyttää kaikilta kunnilla samat palvelut ja antaa rahaa toteuttamiseen. Kunnallissektori on makrotaloudellisessa mielessä osa valtiokoneistoa.

Suomikin voi totalitaarisena valtiona jossakin vaiheessa päätyä käyttämään MMT:n oppeja. Tämä ei ole välttämättä paha asia. MMT saattaa sopia totalitaarisen valtion ajattelutavaksi. 

 

Lisää tietoa: 

Kuvan lähde:   wikimedia

   

 

 

Kommentit

Comment: 

Maailmassa on tälläkin hetkellä kymmeniä maita, joissa valtio rahoittaa toimintaansa "painamalla rahaa". Vain muutamissa näistä inflaatio mataa nollan tuntumassa. Enemmistössä näistä maista on sellaisia, että inflaatio on kymmeniä prosentteja. Mikä nämä maat erottaa toisistaan?

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Viime aikoina julkisuudessa kovasti ollut ed. Lapintie (konkaan menneen työväen pankin johtajia) kirjoitti ihan  itse TS:ään seuraavaa (ja huomautan, ettei kysessä siis ollut puhutuissa sanoissa sotkeentuminen):

“Mikäli kaikki Itämeren yhdeksän ympärysvaltiota onnistuisivat vähentämään omaa kuormitustaan Kauniston [Toim. huom. keskustalainen kansanedustaja Timo Kaunisto] mainitsemat neljä prosenttia olisi koko potti jo 36 prosenttia.”

Vasemmistoliiton kansanedustajana vuodesta 1995 lähtien toiminut Annika Lapintie Turun Sanomissa

20.10.2007

Teksti on kopsattu tuolta https://jussisalonranta.wordpress.com/2007/11/21/annika_lapintie/  , mutta löytyy googlaamalla monesta muustakin paikasta.

 

Comment: 

Voiko valtion velan kasvattamista Suomen osalta verrata MMT oppien käyttöön? Eikö MMT perustu ideaan, että yksittäinen valtio voi oman keskuspankkinsa kautta tulostaa lisää rahaa systeemiin? Tämä ei EMU-alueella ole mahdollista, johon Suomikin kuuluu, sillä EKP määrittää ja valvoo markkinoille menevää rahamäärää ja pitää hallussaan yksinoikeutta päättää rahan printtaamisesta. 

 

 

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Hyvä havainto. Ei tosiaankaan olisi voinut verrata Suomen tilannetta MMT ideaan. Mutta niin vaan kuitenkin tehtiin. Hallitus sai varoittelua EKP suunnalta, mutta ihme kumma, hallitus löysi monesta suunnasta tukea elvytyspolitiikalleen: 

 • kansainvälinen valuuttarahasto, IMF, antoi tukensa
 • hallitus löysi yhden Aalto yliopiston proffan joka halusi tukea ja istui aina tarpeen tullen julkisesti silloisen valtionvaranministerin rinnalla
 • työväen taloudellinen tutkimuslaitos, TT, tuki myös hallituksen linjaa

IMF ymmärsi vähän myöhemmin tehneensä virheen, mutta paha ehti tapahtua ja moni Euroopan valtio oli jo ehtinyt totella ohjetta. Seurauksena oli pahentuneita finanssikriisejä ympäri Eurooppaa ja pakotettuja säästöohjelmia entistä pahemmassa tilanteessa.

Comment: 

Ajattelen näin: Suomi on yksi Eurooppamaan kantoneista. EKP on maamme keskuspankki. keskuspankki on valjastettu rahoittamaan julkisen sektorin toimintaa. Mielestäni Suomessa (ja koko EU maassa) tosiaankin on hyödynnetty näitä MMT oppeja.

Comment: 

Japanin tilanteesta on tässä nyt vedetty mutkat suoriksi. Japanissa on valinnut viimeisen 20 vuoden aikana deflatorinen tila, korkotason painuttua zero-lower-bound tasolle eli käytännössä 0% tasolle ja inflaatio-odotusten hidastumisen seurauksena. Tällöin perinteisellä rahapolitiikalla ei voida enää saada inflaatiota ja taloutta kasvuun. Tällaisessa tilanteessa keskuspankki on käytännössä pakon edessä ostamassa kaikki liikkelle lasketut valtion velkakirjat (vrt. EKP osto-ohjelmiin), jotta inflaatio saataisiin nousuun. 

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Japani on tosiaan käyttänyt velkaelvytystä juuri noin kuin kuvaat. MMT teoriat ovat tosiaan kuin luodut Japanille. Jopa siinä määrin, että siellä ei olisi voitu lyhyelleä tähtäimellä toimia toisin. Velkaelvytystä pitää MMT:n mukaan tehdä aina siihen saakka että infaatio saadaan käyntiin. Niin on Japani tehnyt. Aivan niin kuin sanot.

Pitkällä tähtäimellä Japanin pitäisi tehdä rakenteellisia uudistuksia. Jos kansalaiset ja yritykset ovat niin pessimistisiä tulevaisuuden suhteen että pitävät 0% korkotasoa (ja kasvua) järkevänä oletuksena niin jotain on yhteiskunnassa pahasti vialla. Sellaista vikaa ei pysty rahapolitiikalla, edes MMT:llä, muuksi muuttamaan.

 

Comment: 

Modern Monetary Nonsense

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olen MMN (Modern Monetary Nonsense) kommentin kanssa henkilökohtaisesti samaa mieltä ainakin siinä mielessä että MMT oppeja ei pitäisi milloinkaan lähteä käyttämään. MMT johtaa turmioon. Tämän väittämän huolelliset perustelut ansaitsisivat palstatilaa jos joku jaksaa miettiä asian kunnolla läpi ja kirjoittaa havaintonsa.

Mutta MMT ajattelutapa on vaikutusvaltainen ja siksi MMT:stä tarvittiin piksuun kuvaus.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

MMT on "kapitalistien" ja sosialistien märkä uni. Markkinataloudella ei ole mitään tekemistä kyseisen teorian kanssa. Se vähentää kansan halua kapinoida (keskipitkällä aikavälillä) ja lisää jo rikkaiden omaisuutta. MMT turvaa varallisuusarvoja, mutta ei tuota kestävää kasvua. Käytännössä se luo rahoitusmarkkinoiden toimijoista narkkareita, jotka tarvitsevat lisää "kamaa" eli "painokoneiden" käymistä yhä uudelleen.  Keskuspankit eivät voi tätä tehdä jatkuvasti, joten painokoneiden käytössä tulee välillä taukoja. Näistä tauoista tulee lyhyitä laskukausia, kunnes painokoneet laitetaan taas laulamaan tai vähintään ainakin luvataan laittaa. Ennen pitkää puheista tulee todellisuutta.. Nämä dipit ovat oston paikkoja. Tätä voi kestää parikymmentä vuottakin, ainakin mikäli velkaa ei kerry ulkopuolisten maiden haltuun, kuten Japanissa. MMT on tosin ollut käytössä vasta mitä ilmeisimmin alle kymmenen vuotta. Joku voi antaa paremman aikamääreen.

On todennäköistä, että keskuspankkien taseet leviävät kuin Jokisen eväät ainakin seuraavan vuosikymmenen eli korot pysyvät matalina ja varallisuusarvot eivät romahda ainakaan euroalueella. Yhdysvaltojen velkaa on enemmän ulkomailla, joten en tiedä miten heille käy. Jossain vaiheessa ihmiset saa tästä roskasta tarpeekseen, koska he eivät näe hyötyneensä siitä mitenkään.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.