Uudenvuodenlupaus 2019: Itsensä kehittäminen

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Ota tavaksi jatkuva itsensä kehittäminen. Jotta oma työura voisi kestää pitkään, niin se oikeastaan vaatii tässä, nopeasti muuttuvassa maailmassa sitä, että omasta työelämän markkina-arvosta pidetään aktiivisesti huolta.

Maailma muuttuu

Maailma muuttuu, ja se muuttuu kiihtyvällä tahdilla. Jos 1500-luvulla perheen isännältä olisi kysytty, että mitä hänen lapsensa tai lapsenlapsensa tekevät aikanaan elääkseen, niin ennuste olisi ollut varsin helppo antaa. Sitä samaa, mitä he tai heidän isovanhempansa olivat tehneet.

Nykyään on vaikeaa edes arvioida sitä, mitä itse tekee 5 tai 10 vuoden päästä, saati mitä lapset tekevät aikuisiällä. Työntekijät vaihtavat työnantajaa ja työtehtävää työuransa aikana moneen kertaan, ja monille tulee eteen uuden ammatin opiskelu jossain vaiheessa elämää.

Nykypäivän esimerkkinä tästä muutoksesta voidaan pitää esimerkiksi postinjakelua. Lehtiä ei tarvitse enää jakaa entiseen malliin, eikä laskuja tai kirjeitäkään enää liiku juurikaan paperisena. Postinjakajan työmäärä on vähentynyt selvästi viimeisen 10 vuoden aikana.

Muuttuvassa maailmassa itseensä panostaminen ja oman markkina-arvon kehittäminen on entistä tärkeämpää. Jos säästämisessä pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen tekeminen ja korkoa-korolle tekijä ovat tärkeitä, niin samaa voidaan sanoa myös itseensä panostamisesta.

Jos postinkantaja on jakanut postia 30 vuotta, ja vaikka hänestä olisi tullut kuinka tehokas ja etevä tässä tehtävässä, niin ei hänkään työtehtävien vähentymiselle mitään voi. Ja jos hän ei ole työuransa aikana kehittänyt ja laajentanut omaa osaamistaan uusille aloille, niin tilanne on kieltämättä vaikea. Ja muutos on tullut varsin nopeasti eli noin 10 vuodessa.

Sama muutos voi tulla eteen myös muissakin työtehtävissä.

Miltä oma työtilanne näyttää 5 – 10 vuoden päähän katsottuna?

Elämän viikkokalenteri

Ihmisen elämässä on päiviä ja viikkoja rajattu määrä, vaikka juuri nyt tuntuu siltä, että niitä on loputtomasti tulossa. Jos elää 90-vuotiaaksi, niin tähän mahtuu viikkoja noin 4700. Niitä on siis paljon, mutta ei loputtomasti.

Oheinen kuva visualisoi viikkojen määrän, missä kukin yksi pieni ruutu vastaa yhtä viikkoa ja yksi vaakarivi vastaa yhtä vuotta. Rivejä ruudukossa on 90 eli 90 vuotta.

Enemmän tietoa (englanniksi) ruudukon ideasta esimerkiksi

Ruudukkoa katsellessa voi pohtia sitäkin, että paljonko elämää on jäljellä eläkeiän (66 – 68 ikävuoden) alkamisen jälkeen ja elääkö itse esimerkiksi 90-vuotiaaksi vai vaiko vain 80-vuotiaaksi. Ja millaisia vaivoja ja sairauksia ikääntyessään kohtaa.

3 kohdan optimointitehtävä

  • työelämää on jäljellä vuosia (kuvan esimerkkihenkilöllä yli 20 vuotta). Miten pysyn työkunnossa, kun ikää kertyy? Ikärasismista puhutaan paljon, joten miten voin varmistaa sen, että olen houkutteleva työntekijä työnantajien silmissä myös vanhempana?
  • lakisääteinen eläkeikä alkaa varsin vanhana. Jaksanko työelämää tuonne asti? Mitä voisin tehdä, jotta voisin jäädä aikaisemmin eläkkeelle ja saada itselle niitä hyviä vuosia? Riittävätkö säästöni aikaistettuun eläkkeeseen, vai pitäisikö säästää enemmän?
  • Kuinka paljon haluan nauttia elämästä juuri nyt, ja paljonko lahjoitan tulevaisuuden itselleni? Siis sille tulevaisuuden vanhalle papalle tai mummolle, joka ei enää pysty hankkimaan lisäansioita, mutta jonka rahantarve on todellinen. Olenko siis ahne tulevaisuuden itseltäni vai voisinko säästää jotain myös hänelle?

Sitä haluaa elää täysillä juuri nyt, toisaalta eläkkeelle olisi hyvä päästä ajoissa, jolloin olisi vielä niitä hyviä vuosia ja sitten sille vanhalle (ja raihnaiselle) itselle pitäisi vielä jäädä mahdollisuus arvokkaaseen vanhuuteen.

Uudenvuodenlupaukseni?

Kun pohdit ruudukkoa, niin katso 2 – 3 vuoden päähän, ja mieti mitä haluaisit saavuttaa siihen mennessä? Puhutko silloin sujuvasti uutta kieltä? Oletko opetellut soittamaan uutta instrumenttia? Aloittanut säästämisen? Tai osaatko jotain ihan muuta?

Hyvä ja yhtenäinen työura on tärkeää säästämisen jatkuvuuden takia. Lakisääteisen eläkkeen säännöt ehtivät muuttua moneen kertaan tulevien vuosikymmenten aikana, joten sen pysyvyyteen tai kattavuuteen ei kannata luottaa. Jotta työura voisi kestää pitkään, niin se oikeastaan vaatii tässä, nopeasti muuttuvassa maailmassa sitä, että omasta työelämän markkina-arvosta pidetään aktiivisesti huolta.

Katso ruudukkoa, pohdi omaa tilannettasi ja älä anna hiekan valua tiimalasissa turhaan. Aktiivinen elämänote on parhaimmillaan ”vähän kaikkea”, missä katse on kuitenkin hieman pidemmällä kuin ensi viikossa. Nauti tästä päivästä, mutta muista myös tulevaisuuden itseäsi. Älä ole ahne häntä kohtaan.


Kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa
https://talousmentor.com/2018/12/29/uudenvuodenlupaus-2019-itsensa-kehit...

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.