USA:n osakkeiden arvoissa saattaa olla vielä 20...30% ilmaa

Käyttäjän Kai Nyman kuva

USA:n korkotaso on normalisoitunut. Tämä tarkoittaa sitä että yritysten tuloista kasvava osa valuu velanantajille, ja osakkeenomistajille jää vähemmän. Ei ihme, että raha virtaa osakkeista korkoinstrumentteihin. Mutta miten paljon osakkeiden arvojen pitää laskea, että päästään tasapainoon? Asialle löytyy kaksi mittaria. Liikevaihtoon perustuva ja tulostuottoon perustuva.

Liikevaihtoon perustuva mittari

Yritysten liikevaihtojen yhteissumma kasvaa tasaisesti ja lähes samaa tahtia bruttokantuotteen kanssa.

Yritysten pörssiarvot ovat olleet suurin piirtein 1.5 kertaa liikevaihtoa suuremmat ja nyt tästä on poikettu ylöspäin. Jos arvostukset palaavat normaaliin, niin USA:ssa noteerattavien yritysten markkina-arvojen pitäsi pudota vielä noin 20% lisää. Silloin oltaisiin viidentoista vuoden keskiarvossa. Jo tapahtuneen 20% pudotukseen yhdistettynä tämä tekisi kokonaista 40%. Aika hurjalta kuulostaa.

Tulostuottoon perustuva mittari

Tulostuottoon perustuva mittari on toinen kätevä, joskin hieman volatiilimpi tapa mitata arvostuksia. Oheisessa kuvassa on S&P 500 indeksiin kuuluvien osakkeiden arvostus pörssissä sekä tulostuotto viimeiseltä sadalta viideltäkymmeneltä vuodelta (kumpikin ovat inflaatiokorjattuja). Asteikko on kummallekin sama.

SP500 indeksi on kohonnut 1990 luvun alusta alkaen tulostuottoa nopeammin. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että osakkeiden pitäisi pudota vielä noin 30% ennen kuin pörssiarvojen suhde tulostuottoon olisi sama kuin 1900 luvulla keskimäärin.  Jos korot nousevat ja yritysten tulokset heikkenevät, niin näinkään suuri korjausliike ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto.

Kumpi mittari on oikeassa?

Kaikki mittarit katsovat taaksepäin eikä tulevaisuutta tiedä kukaan. Mittarit kertovat sen mikä on ollut historiallisessa perspektiivissä keskiarvoista. Nykyisessä sijoitusympäristössä voi olla seikkoja, jotka tekevät historiallisista aikasarjoista epärelevantteja. Mutta jos ei luota historiaan, niin sitten ei ole mitään mihin voisi nojata. 

 

Tietojen lähde:  http://www.multpl.com/shiller-pe/

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

ennenkuin meikäläinen edes aloittaa velalla vivuttamisen. Toisaalta selvää toki on, ettei näillä koroilla kannata pelkän käteisen kanssa olla, kun paljon puhuttujen osinkojen maksaminen alkaa EU:ssa kerran vuodessa eli keväällä. 

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Huonosti on mennyt tänä vuonna vaikka on ollut aika paljon käteistä.  sadsurprise

Comment: 

Mutta jos ei luota historiaan, niin sitten ei ole mitään mihin voisi nojata. ---

Historia on sijoittamisessa hyvä oppimestari, vaikkei sitä ole aina helppoa soveltaa etenkään markkinoiden ennustamiseen. Shillerin indeksi on tästä hyvä esimerkki.

Mutta eivät nuo droppausarviot mitenkään ihmeellisiä ole, laskumarkkinan keskiarvo on n 30%. Sekään historia ei vielä hirveästi sano, mutta jos tulee taantuma niin ei 20% kyllä riitä. 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Mietitäänpä seuraava lausetta: "Nykyisessä sijoitusympäristössä voi olla seikkoja, jotka tekevät historiallisista aikasarjoista epärelevantteja"

Mitkä seikat voisivat olla tällaisia? Yritysverojen alennukset -> Tulokset nousivat Yhdysvalloissa,. Massiivinen rahanpainaminen keskuspankkien johdosta ympäri maailmaa. -> tulokset ja liikevaihdot nousivat. 

Valitettavasti käppyrä tulostuotoista on niin pitkältä aikaväliltä, että siitä on vaikea tehdä tarkempia johtopäätöksiä. Tämän vuoksi on syytä ottaa avuksi muita lähteitä, kuten

http://www.multpl.com/s-p-500-sales/table/by-year ja

http://www.multpl.com/s-p-500-earnings/table

Näistä nähdään mm. se, että vuoden 2010 lopusta lähtien yritysten myynti on kasvanut noin 30-35%:ia ja tulokset noin 50%:ia. Näitä lukuja on vaikea verrata, koska alentuneet yritysverot ovat vaikuttaneet osansa. Voidaan silti todeta, että ilman verojen vaikutusta tuloksiin myynnin kasvu on jäänyt jälkeen tuolla ajanjaksolla. Tämä ei ole kestävää kehitystä. Yksi suuri syy tähän on rahanpainaminen ympäri maailmaa. Se on nostanut tuloksia ja osakkeiden hintoja mm. omien osakkeiden ostamisen kautta. Tätä vipuvaikutusta tuloksiin ei ole enää tulossa ainakaan Yhdysvalloissa. Itseasiassa vipuvaikutus toimii nyt toiseen suuntaan, koska FED on pienentämässä markkinoilla olevan rahan määrää mikä nostaa korkoja mikäli ymmärrän asian oikein. Tämä taas nostaa yritysten kustannuksia mikä pienentää tuloksia.

Kaiken kaikkiaan voi todeta, että osakkeiden hinnat eivät vieläkään vastaa reaalitaloutta, joten 20-30%:ia ilmaa on realistinen arvio. Todellisuus voi olla pahempi ottaen huomioon massiiviset rahoitusvajeet ympäri maailmaa seuraavien vuosikymmenien sosiaalietuuksien ja muiden velkojen maksamista varten. mm. Yhdysvalloissa nämä vajeet ovat lähteistä riippuen vähintään 40,000 miljardia. Tämä tarkoittaa varallisuuden realisointia eli mm. osakkeiden myyntiä. Eikä kyseessä ole mikään pikkusumma koska mm. S&P 500:n markkina-arvo on noin 23,000 miljardia.

Todellisuus on tietenkin se ettei noita vajeita rahoiteta millään. Osa vajeesta voi korjaantua talouskasvulla mikäli se on tarpeeksi nopeaa, mutta rohkenen epäillä niin käyvän. Uskon osakkeiden tuottojen jäävän historiallisia pienemmiksi näillä hintatasoilla.

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.