USA:n osakemarkkinat voivat romahtaa hieman alemmalle tasolle

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

USA:n osakemarkkinoiden viimeisen vuoden tuotto on painumassa heikommaksi kuin yrityslainosta saatava korkotuotto (kuva oikealla).

Kiinnostus heikosti tuottaviin osakkeisiin laskee ja raha hakeutuu paremmin tuottaviin lainapapereihin. Näin tapahtui vuonna 2000 ja sama toistui vuonna 2007 ja on mahdollista ja monien mielestä myös todennäköistä että näin tapahtuu myös ensi vuonna. Tämä voi tietää karhumarkkinoita (laskevia kursseja) USA:n osakemarkkinoille.

USA:n korot ovat olleet pitkään matalalla ja monet yritykset ovat ottaneet edullista lainaa. Sikäläinen yrityssektori on tällä hetkellä paljon velkaantuneempi kuin vuonna 2007. Nousevat korot kasvattavat nopeasti yritysten kuluja ja heikentävät tuloksia. Tässä onkin toinen syy siihen miksi raha hakeutuu pois osakkeista. USA:n osakkeiden tuloskasvu heikkenee merkittävästi ensi vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Jotkin tahot (esim. Nordea) tuntuvat luottavan siihen että USA:n keskuspankki hallitsee tilanteen ja pystyy pitämään korkotason kohtuullisena ja osakkeet nousussa. Tämä on luultavasti toiveunta. USA:n  keskuspankin tavoitteisiin ei ensinnäkään kuulu osakkeiden positiivisen hintakehityksen tukeminen. USA:n keskuspankin tavoitteena on välttää taantumat ja inflaation kiihtyminen. Näistäkään tavoitteista se on harvoin pystynyt kunnolla huolehtimaan. Noin kymmenen vuoden välein on ajauduttu taantumaan tai inflaatioon tai niiden yhdistelmään ja lisäksi vielä muihin FED:n periaatteessa itsensä aikaansaamiin kriiseihin (kuten puutteellisen pankkivalvonnan aikaansaama asuntomarkkinakriisi vuonna 2007). Homma on harvoin oiken hyvin hallinnassa - liian vaikea tehtävä kenellekään.  Ja aina kun keksuspankki on ryhtynyt koronnostoilla hillitsemään yli kuumenevaa taloutta tai inflaatiota on lopputuloksena yleensä ollut taantuma. Oheinen kuva kertoo karua kieltään.

USA:n keskuspankkikorko (Lähde FRED)

On kuitenkin huomattava että viimeisen 60v aikana FED on kolme kertaa onnistunut tehtävässään, vuosina 1967, 1984 ja 1993. Koronnostot eivät silloin menneet liian pitkälle ja taantuma vältettiin. Epäonnistumisia on yhdeksän kappaletta.  Toivottavasti tällä kertaa onnistutaan. Osakekurssien laskulta ei onnstuminenkaan pelasta. Se ei ole FED:n tavoite.

Tietojen lähteet:

 

Kommentit

Comment: 

Vaikea on urakka Fedillä, ja toiseksi osakemarkkinoiden laskusuhdanne ei vaadi taantumaa. USA:ssa ei ole ollut taantumaa kymmeneen vuoteen - ja nyt se on jo lähellä aika varmasti - mutta laskumarkkinoita on silti ollut. Laskusuhdanne voi olla muukin kuin taantuma, se on vain sen rajumpi muoto, ja lama rajuin. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Nousut ja laskut ovat yhtä normaaleja kuin vuodenajat.

Olen vuosia sitten irvistellyt, että maanviljelijä (joita aina moititaan) ei toimi siten, että toukokuun alussa toteaisi, ettei tästä mitään tule, pellossa ei kasva mitään ja elokuun lopussa arvioisi kasvun jatkuvan vahvana.

Suunnilleen näin pankit ja talousmedia toimivat devil

Noissa normaaleissa suhdannevaiheteluissa on vain sellainen piirre, että yleinen ilmiö ylikuumeneminen tarvitsee aina jonkun erityisen "selityksen". Vuosituhannen vaihteessa se oli ICT-sektori ja 2007-2009 asuntolainat eli subprime.

Ja 2019 se lienee kauppasota, sen verran kauheaa luettavaa tämä on aiheeltaan  ja tässä viimeinen päivitys suoraan aasin suusta

Comment: 

Trump-twiittien aasimaailmassa on Suomeen verrattuna ainakin yksi juttu kunnossa. Jos joku asia tai henkilö kansalaisen mielestä on tyhmä, paha, väärä tai tekee väärin, kukaan ei rajoita kansalaisen oikeutta sanoa mielipidettään ääneen. 

Jokainen noistakin twiiteistä(myös Trumpin) olisi Suomessa johtanut vihapuhekäräjille. Ei toki presidenttiin tai virkamieheen kohdistuneina vaan siihen tiettyyn pyhään ja koskemattomuutta nauttivaan kansanryhmään.

Moukka presidenttinä on lopulta paljon pienempi paha kuin se, että koko media ja oikeuslaitos ovat tahdoton lauma ideologisen aivopesun uhreja.

 

PS

1. Mitä tuohon Aihe-kohtaan on kirjoitettava? Aihe ei näy enää viestiä kirjoitettaessa joten ellei sitä muista ulkoa, se on käytävä katsomassa uudessa ikkunassa tai selaimessa.

2. "Tallenna"?? Miten olisi "Lähetä" ? Tai edes Submit?

Comment: 

"...Koko media ja oikeuslaitos ovat tahdoton lauma ideologisen aivopesun uhreja."

Tähän väitteeseen törmää toistuvasti tiettyjen kansalaispiirien suussa. Olen toimittajana, talouskommentaattorina ja tulevana sijoittajasivuston/talouslehden päätoimittajana median edustaja, enkä tunnista tuosta väitteestä itseäni yhdenkään määritelmän osalta. En koe olevani tahdoton, en varsinkaan osa mitään laumaa, enkä tiedä kuka ja miten olisi minut aivopessyt. Pidän itseäni  itsenäisesti arvostelukykyisenä ja argumentoituun ajatteluun kykenevänä. 

Mitä sananvapauteen tulee, niin puolustan sitä varmasti, mutta oikeusvaltion kannattajana olen myös mielekkäiden sananvapausrajoitusten kannalla. Ne toimivat lain osalta koko lailla hyvin niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa, siellä tosin vaarat ovat vahvassa kasvussa kyseisen moukkapresidentin ansiosta. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

vaan siihen tiettyyn pyhään ja koskemattomuutta nauttivaan kansanryhmään."

Trump on puhunut latinotaustaisia hombreja ja muslimeja vastaan.

Suomessa muslimivastaiset ovat aika usein myös juutalaisia vastaan.

Tämä herra http://kajgran.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/kajgran on muutaman kerran koettanut US:ään kirjoittaa holokaustin vähättelyä. Kirjoitukset on poistettu. Muistan saman miehen ilmoittaneen KL:ssä vastustavansa "uutista", jossa väitettiin EU:n kieltävän perunoitten istuttamisen. Lähteenä oli ihan perinteinen media, mutta päiväys oli 1.4. eli aprillipäivä ja kyse oli siis pilasta. Oikeesti holokaustista löytyy esim. tuosta https://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_denial

En todellakaan kannata ihmisten oikeutta munata itsensä julkisesti. Trumpilla esteitä ei ole. Kun hän kertoo ex-um:n olleen hiton tyhmän ja laiskan, niin kuinka fiksu on um:n nimittänyt Trump.

Comment: 

Maanviljelijä (joita aina moititaan) ei toimi siten, että toukokuun alussa toteaisi, ettei tästä mitään tule, pellossa ei kasva mitään ja elokuun lopussa arvioisi kasvun jatkuvan vahvana. Suunnilleen näin pankit ja talousmedia toimivat ----

Hauska ja osuva vertaus. Suhdannevaihtelut ovat normaali ja väistämätön osa taloutta, eikä niihin mitään erityistä ulkoista syytä tarvita - jossain vaiheessa vain investoinnit hiipuvat kustannusten tai yli-investointien takia, kuten buumien seurauksena aina tapahtuu, tulokset heikkenevät, markkinat reagoivat.

Kun kaikki on tosi hyvin ei kaikki varmasti ole kohta tosi hyvin ja toisinpäin. Tämän ennakoiminen on ihmeen vaikeaa valtavirran syynääjille. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.