USA, Venäjä ja Lähi-Itä ovat maailmanpankin tilastojen valossa sotilaallisia riskejä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Maailman maat käyttävät yhä pienenevän osan tuloistaan aseisiin ja puolustukseen selviää SIPRI:n ja maailmanpankin tilastoista (kuva alla). Tämä tarkoittaa sitä, että sotilaallista aggressiota käyttämällä ei ajatella saavutettavan hyötyä.

Tähän on muutama poikkeus: USA, Venäjä ja jossain määrin myös lähi-Itä. Näillä alueilla sotilaallinen budjetti ylittää 3%/BKT ja käytännön toimet osoittavat, että sotilaallista aggressiota on käytetty ja käytetään muuhunkin kuin oman alueellisen koskemattomuuden takaamiseen. Maailmanpankin tilastoista selviää, että USA, Venäjä ja kenties myös lähi-Idän maat muodostavat maailmalle sotilaallisen riskin.

Jos asiaa mittaa puolustusbudjettien absoluuttisella koolla, niin tilanne näyttäytyy erilaisena. USA:lla on tällä mittarilla mitattuna selkeästi ylimitoitetuin puolustusbudjetti. Kun vielä muistaa, että USA on helposti puolustettavissa, niin ymmärtää että noita miljardeja ei ole tarkoitettu pelkästään oman maan puolustamiseen vaan niitä varoja tarvitaan myös muuhun. Niillä huolehditaan USA:n mukaan liittolaisten ja muiden ystävien turvallisuudesta.

Maailmanpankin tilastojen valossa Kiina ei kuulu sotilaallisesti agressiivisiin maihin. Kiinan puolustusbudjetti on kohtuullinen suhteessa bruttokansantuotteeseen (noin 2% /BKT), eikä sen käyttämä rahan määrä ole Euroopan Unionia kummempi absoluuttisessakaan mielessä. Kiina ei selvästikään valmistele naapureihinsa kohdistuvaa sotilaallista operaatiota. Se toimii kuten Euroopan Unioni, oman alueen koskemattomuudesta se huolehtii, mutta se ei tavoittele sotilaallista konfliktia. 

Onko sotilaalliseen kyvykkyyteen käytetty rahan määrä sotilaallisen riskin mittari?  Kyllä se sitä on. Ei rahaa turhaan käytetä. Rahan käytöllä on tarkoitus. Ja jos on tarkoitus, niin on myös riski siitä, että tuo tarkoitus toteutuu.  

 

Lisää tietoa:

 

Kommentit

Comment: 

Suora lainaus: "Kiina ei selvästikään valmistele naapureihinsa kohdistuvaa sotilaallista operaatiota."

 

 

Ja alla pari linkkiä aiheeseensmileysmileysmiley

https://www.reuters.com/article/us-china-defence/china-says-army-will-ac...

https://www.navytimes.com/news/your-navy/2019/01/04/well-see-how-frighte...

 

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Hyvä havainto vieraliljalta.

Suuria puheita levitellään, kuten vierailija havaitsi, lehdistössä totuutena. 

Artikkeli käsittelee sitä miten paljon Kiina oikeasti valmistautuu sotilaalliseen konfliktiin. Oikeasti Kiina ei valmistaudu ja kuten vierailijakin mainitsi:  "Kiina ei selvästikään valmistele naapureihinsa kohdistuvaa sotilaallista operaatiota."

Lehdistössä levitellyt jutut ja henkselinpaukutukset ovat eri asia kuin oikea valmistautuminen. Kiina osaa luultavasti hyvin maailman eniten luetun sotilasstrategin Sun Zun opetukset, joista yksi kuuluu:  "Kun olet heikko niin pörhistä itsesi suureksi ja anna kaikkien luulla että olet vahvempi kuin oletkaan. "  Kiina siis itse ruokkii, jos se on lukenut Sun Zu:n opetukset,  lehdistön suuria puheita ihan tarkoituksella.  Tosiasiassa Kiina sijoittaa aseistukseen vähän, vähemmän kuin EU ja se siis valmistautuu sotilaalliseen operaatioon vähemmän tarmokkaasti kuin EU.

 

 

Comment: 

Kiina, tai oikeamminkin Kiinan kommunistinen puolue on harjoittanut äärimitaristista politiikkaa esim. Etelä-Kiinan merellä; vallannut kansainvälisen lain vastaisesti  alueita ja militarisoinut ne. Jos joku on yrittänyt estää militaristista expansiota niin siihen on vastattu tappavalla, sotilaallisella voimalla. 

Tämän lisäksi äärimilitarismi näkyy erittäin nopeana sotilasmenojen kasvuna; 2017-2014 välisenä aikana menot lisääntyivät n. 50 mrd USD:llä siis summalla joka melkein vastaa Ranskan tai Britannian koko sotilasmenoja.

Tähänastinen kehitys on noudattanut natsi-Saksan toimintaa; väkivallalla uhaten tai sitä käyttäen alueita on vallattu ja samalla sotilasmenoja on kasvatettu erittäin paljon.

https://www.theguardian.com/world/2016/jul/12/philippines-wins-south-chi...

https://www.statista.com/statistics/267035/china-military-spending/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.