Unohda kulta ja bitcoin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kulta sopii spekulaatioon, ei sijoittamiseen

Hurja pandemiaelvytys on nostanut pelkoja inflaatioaallosta, tai ainakin määrätyissä ihmisissä etenkin sijoittajapiireissä. Oma näkemykseni aiempien kriisien perusteella on ihan muuta, elvytettiin kuinka rajusti tahansa.

Odotusta tukee tuore Britannian keskuspankin tutkimus, jonka mukaan pandemiat hillitsevät inflaatiota – toisin kuin vaikka sodat, vaikka niillä on katastrofeina yhteisiä piirteitä. Sodathan voivat kiihdyttää inflaation hyvinkin rajuksi.

Ero on ennen kaikkea se, että sodat tuhoavat valtavasti tuotantokoneistoa vähentäen dramaattisesti tarjontaa. Pandemiat eivät sitä tee.

Seitsemästä maasta kootusta datasta selviää, että pandemian aiheuttama talouden notkahdus johtaa sitkeään disinflaatioon. Ihmiset muuttuvat varovaisiksi panostaen kulutuksen sijaan säästämiseen. Sillä on deflatorinen vaikutus, joka voi pahimmassa tapauksessa kestää kauan.

Uhkana mieluummin Japanin tauti

Tämähän on tilanne ollut Japanissa jo vuosikymmenet, joskaan syynä ei ole pandemia vaan valtava osakekupla ja finanssikriisi 1980-luvulla. Se loi kansalaisiin tänne asti kestäneen säästämisen kulttuurin, joka tuottaa kroonista disinflaatiota ja ajoittaista deflaatiota.

Agressiivisinkaan elvytys ei ole kierrettä katkaissut. Sama kuuri ei välttämättä ja toivottavasti ole edessä muualla maailmassa, mutta pelot hyperinflaatiosta tai edes kohtalaisesta inflaatiosta eivät perustu minkään valtakunnan todisteisiin.

Tämä on tärkeää pitää mielessä sijoitusstrategiaansa kaavaillessaan. Monet haalivat voimakkaan inflaation varalta osakkeille vaihtoehtoisia kohteita, kuten kultaa ja keinovaluuttoja. 

Niitä markkinoidaan etenkin kriisioloissa hyvänä sijoituskohteena, ja etenkin määrättyjen piirien toimesta. Näin on tapahtunut kautta historian. Ilmiöön törmää toistuvasti takavuosien sijoituskirjallisuudessakin.

Kulta sopii vain spekulaatioon

Kulta tarjoaa toki perinteisesti inflaatiosuojaa, ja luultavasti sen pelossa kullan hinta onkin noussut viime aikoina. Mutta ainakaan inflaation takia ei kelkkaan kannata enää loikata, eikä mielestäni muutenkaan kuin lyhytaikaisena spekulaationa.

Ja se on taitolaji, jota en suosittele varsinkaan kokemattomille sijoittajille. Enkä varsinkaan tässä kohtaa, kun hinta on kiskonut ylös jo 50 prosenttia reilussa vuodessa. Se lysti tuskin kauan enää kestää.

Vastaavilla argumenteilla kultaa markkinoitiin mahtavana ja liki pakollisena sijoituskohteena finanssikriisin elvytyksen innostamana. Kyllähän se hetkellisen hintarallin polkaisi, mutta finanssikriisin pohjasta 2009 ralli kesti vain reilun vuoden.

Sen jälkeen hinta putosi seitsemän vuotta, huippuhinnasta katsottuna lähes puolittuen. Maksamatta tuossa välissä osinkoa, kuten hyvät osakkeet tekevät.

1980-luvun alun hintapiikistä kullan arvo on vain kolmenkertaistunut. Toki paremmin kuin käteisen hautominen, mutta hyvä osake hakkaa sen 1000 – 0.

Keinovaluutat taas ovat puhdasta keinottelua ja pyramidihuijausta. Tästä riittää toki ristiriitaisia näkemyksiä, mutta se on Pörssihaukan vankkumaton linja.

Hyvä osake tuottaa kaikissa oloissa

Toki bitcoinin kaltaisilla pyramidihuijaukseen perustuvilla kasinotuotteilla voi sopivassa raossa tehdä makoisia voittoja, mutta mielipuolisempaa pelikohdetta en keksi. Kaiken vähiten suojautuakseen voimakkaalta inflaatiolta, jonka todennäköisyys on noin nolla.

Hyvät osakkeet ovat paras suoja niin inflaatiossa kuin deflaatiossa. Laatuyhtiöt kehräävät kassavirtaa ja osinkoa kaikissa olosuhteissa.

Pörssihaukan suositusyhtiöistä iso kasa on maksanut joka vuosi kasvavaa osinkoa vuosikymmenet. Tällaisista osakkeista koottu salkku ei kaipaa spekulatiivisia suojauksia.

Kurssien ajoittaisia sukelluksia tietysti tulee. Mutta se pätee kaikkiin sijoitus- ja spekulaatiokohteisiin.

Ja kun kassavirrattomien sijoituskohteiden kuten kullan saati bitcoinin kaltaisten leikkirahojen tuotto perustuu pelkästään rajusti heitteleviin hintamuutoksiin, tuottojen ohella käryävät hermot.

Spekulaatio on vaarallista - pelaa varman päälle:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.