Työntekijät toimivat yrityksen puolesta jos yritys tukee työntekijöitään

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Hyvästä strategiaviestinnästä huolimatta moni työntekijä ei ymmärrä organisaation strategisia tavoitteita tai toimi niiden mukaisesti. Vaasan yliopistossa väittelevän Ausrine Silenskyten mukaan apua tähän voi tuoda vastavuoroisuus. Jos työntekijät kokevat, että organisaatio tukee heitä heidän omien henkilökohtaisten tarpeidensa ja sitoumustensa saavuttamisessa, niin he ovat vastavuoroisesti valmiita tukemaan yritysten strategisia tavoitteita.

Tutkimus tehtiin suomalaisessa monikansallisessa yhtiössä ja sen eri yksiköissä Suomessa, Venäjällä ja Intiassa. Tavat vastavuoroisuuden tunteen saavuttamiseksi vaihtelevat:

  • Kaikissa kolmessa maassa Suomessa oli heikoin vastavuoroisuuden tunne. Työntekijöiden suhde organisaatioon oli muodollisin, ja omien henkilökohtaisten toiveiden toteuttamisen merkitys oli erittäin suuri.
  • Intiassa vastavuoroisuus oli melkein omistautumista, mutta ei organisaatiolle tai sen strategialle, vaan pikemminkin yritysjohtajalle: työntekijät olivat halukkaita laittamaan henkilökohtaiset etunsa syrjään ja noudattamaan strategiaa, jos he uskoivat, että johtaja huolehtii työntekijöistä ja heidän tarpeistaan.
  • Venäjällä vastavuoroisuus oli byrokraattisempaa: työntekijät pitivät strategiatyötä johtajien asiana, mutta toisaalta he halusivat johtajan vakuuttavan, että työntekijöiden tietyt päivittäiset tehtävät liittyvät yleiseen strategiaan.

Jos siis monikansallinen yritys haluaa saada aikaan strategista käyttäytymistä eri liiketoimintayksikössään, sen on ensin ymmärrettävä, millaista vastavuoroisuutta työntekijät kokevat eri kulttuureissa ja kuinka tärkeä rooli omien henkilökohtaisten sitoumusten toteuttamisella on.

Onnistuiko vai epäonnistuiko strategian jalkauttaminen?

Vierailuista liiketoimintayksiköihin, syvähaastatteluista ylimmän johdon, keskijohdon, projektipäälliköiden ja työntekijöiden kanssa sekä kattavasta asiakirja-aineiston analyysistä kävi ilmi, että johtajat arvioivat strategian toteutusta sillä oletuksella, että organisaatiossa on vain "yksi totuus".

– Harvoin muistetaan, että organisaatiojärjestelmät, prosessikuvaukset tai käytännöt ovat vain "paperilla" kuvattuja aikeita. Usein oletetaan, että niitä noudatetaan odotetusti. Jos ihmiset eivät täytä näitä odotuksia, ajatellaan perinteisesti, että strategian toteuttaminen on epäonnistunut, Silenskyte sanoo.

Väitöskirjan tapaustutkimus luo kuitenkin varsin yksityiskohtaista kuvaa siitä, miten organisaatiossa vallitsee enemmän kuin yksi "totuus," ja selittää, miksi johtajien on otettava se huomioon.

– Erilainen toiminta tai eri tavalla toteutetut strategiset ja operatiiviset järjestelmät eivät vielä tarkoita, että strategian toteutus epäonnistui. Jos johtajat pystyvät tunnistamaan kerrostuneen todellisuuden, analysoimaan sitä järjestelmällisesti esimerkiksi käyttämällä väitöskirjassa ehdotettua metodologiaa, toteutus tulee todennäköisesti helpottumaan ja johtajat tietämään, mikä strategiassa todella epäonnistui ja mistä taas tuli odottamaton menestys, Silenskyte sanoo.

KTM Ausrine Silenskyten johtamisen alaan kuuluva väitöstutkimus “Corporate strategy implementation. How strategic plans become individual strategic actions across organizational levels of the MNC” tarkastetaan keskiviikkona 30.9.2020 klo 12 Vaasan yliopistossa.

 

Lisää tietoa:   Väitöskirja / Corporate Strategy Implementation /  Šilenskytė, Aušrinė

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.