Työllisyys kasvaa USA:ssa

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Perjantaina julkaistu USA:n työllisyystilasto kertoo vahvasta taloudesta. Työllisiä oli 242000 enemmän helmikuussa kuin tammikuussa. Työttömyysaste ei muuttunut tammikuun 4.9%. Sensijaan työvoiman ulkopuolella olevien määrä laski.Voimme ainakin hetkeksi unohtaa puheet USA:n mahdollisesta laskusuhdanteesta. Työllisiä oli 59.8%, mikä on 0.5% syyskuuta korkemapi luku.Vähemmän positiivista oli kuitnekin keskimääräisen tuntiansion kolmella sentillä (25.35$). Myös keskimääräiset työtunnit laskivat 0.2h/viikossa.

Työllisyys kasvoi erityisesti terveydenhuollossa, vähittäiskaupassa, ravintoloissa, koulutuksessa ja rakennusalalla.Työllisyys laski kaivannaisteollisuudessa.

Kuten aina tässäkin raportissa kauneus on katsojan silmissä. Työllisyyden kasvua voi pitää talouskasvun merkkinä. Tuntipalkkojen lasku vähentää inflaatio-pelkoja. Kaiken kaikkian todennäköisyys FED:n lisäkoronnostoille pidetään nyt entistä korkeampana.

Sensijaan heikko palkkakehitys antaa populisteille poliittista lisävoimaa. Talouden kerrotaan kasvavan, mutta se ei näy työllisten palkkapussissa. Vuositasolla palkat ovat toki nouseet 2.2%, mutta nyt tuntuu nousutrendi entistä heikommalta. 

Kaikesta huolimatta taala ei vahvistunut, mutta osakemarkkinat lopettivat nousuviikon lievässä nousussa (S&P500 +0.33%).

Itseäni ihmetyttää kaikesta huolimatta USA:n melko alhaiset työllisyysasteet, alle 60%, kun talouden heikoutta valittavassa Suomessa luvut ovat n.68% luokkaa. Varmaankin luvut ovat heikosti vertailtavissa, mutta onko tilanne suomessa silti niin heikko kuin kuvittelemme?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.