Tutkimuksen ja Rinteen hallituksen näkymät

Käyttäjän J.Vahe kuva

Rinteen hallitus on lupaillut tukea koulutukselle ja tieteelle. Lupaukset tieteelle lienevät jääneet epämääräisemmiksi, mutta yhteiskunnan tukea toisen asteen koulutukselle lisätään. Eri asioita kuitenkin ovat, onko maksuttomuus paras motivaattori omiin opintoponnistuksiin, joita kuitenkin tarvitaan. Edelleen on selvää, ettei kaikki koulutukseen ja tutkimukseen kannettu ja kaadettu raha tietenkään välttämättä tuota paljon mitään.

Taloustieteen professori Matti Viren on useissa kirjoituksissaan kyseenalaistanut sen, että koulutuksen lisärahoitus automaattisesti toisi mukanaan hyötyä. Tuossa viimeisessä kirjoituksessaan hän puhuu varsin paljon kulttuurialasta, mutta on aiemmin kritisoinut esimerkiksi professorien vähäistä työajan käyttöä. 

Luonnontieteissä, lääketieteessä ja tekniikassa voi todeta, että Aasiassa perustutkimusta tehdään vähemmän ja soveltavaa tutkimusta enemmän. Siellä ajatellaan että antaa ”varakkaiden” eurooppalaisten tehdä perustutkimus, kun esim. japanilaisilla ei tunnu olevan siihen rahaa.

Sitten ovat yhteiskuntatieteet, joista minulla on ollut varsin kyseenalainen ilo ja kunnia lähes suorittaa toinen loppututkinto. Yhteiskuntatieteet uskoivat kommunismin kaikkivoipaisuuteen viimeisen panssarivaunuun asti ja sen jälkeen ajatukset ovat olleetkin hukassa kohtalaisen raskaasti. Enintään jotain vikinää on kuulunut markkinatalouden(kin) vioista.

Edelleen voi todeta, että netissä tapahtuva häpäiseminen ja klikkausjournalismi mitä suurimmassa määrin kuuluvat myös tieteeseen. Tampereen yliopiston filosofian apulaisprofessori haukkui nettikeskustelussa vastapuolen vähäistä oppineisuutta kyseenalaisin keinoin. Argumentum ad hominem ei ollut tuttu filosofille.

Sairaseläkkeelle jäänyt Suomen historian professori Markku Kuisma erittäin tyylittömästi irvisteli Boeing 737:n onnettomuuksilla. Silloin kun Sipilän hallitus oli virassa, hän piti sitä Suomen historian huonoimpana.

Itsenäisyyden aikana meillä on ollut yli 70 hallitusta. Epäilen vakavasti, mahtaako Suomen historian professori tuntea niitä kaikkia kovinkaan hyvin. Jotkut hallitukset ovat istuneet vain puolitoista kuukautta, kielitaito on ollut ministereillä heikko, alkoholismi yleistä samoin kun naapurimaille juoruaminen.

Nykyisessä hallituksessa on ”kaksi rehelliseksi tunnettua ministeriä”, Harakka ja Kaikkonen, jotka molemmat ovat saaneet rikostuomion. Sen päälle ei ole mikään erityinen sulka hattuun pääministerinkään tilanne, jossa hän joutui maksamaan asunto-osakeyhtiölle rahoja takaisin. Katsotaan nyt edes 4 vuoden päästä, kuinka erinomainen hallitus meillä on ollut.

Kritiikkiä saa esittää ja sananvapaus koskee (valitettavasti) myös proffia, mutta kun pelkkiä löysiä mielipiteitä heittää, minimi olisi, ettei ainakaan anna ymmärtää olevansa mikään asiantuntija. Titteliksi riittäisi ihan hyvin sairaseläkeläinen.

(Itse olenkin viime aikoina hankkinut ulkomaalaiselle tietokirjailijalle materiaalia, joten olen varmaan verovaroja rasittamatta kantanut oman vähäisen korteni tutkimuksen alttarille kesäkuussa angel. Hyvät juhannukset!)

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.