Turkki saa nyt mitä tilasi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Harvemmin riemastun talouskriiseistä, mutta Turkin kohdalla en voi olla kikattamatta ilkeästi, kun sotien ja vähäisempien sortotoimien voimin äänestäjälaumatkin taaksensa ajanut tyranni Recep Tayyip Erdogan selittelee valuuttakriisiä ja kohta sen seurauksia. Maan valuutta liira on menettänyt parissa vuodessa puolet arvostaan, ja viime kuukausina pudotus on yhä kiihtynyt. Tänään rysähti niin, että voidaan puhua täystyrmäyksestä. Dollaria vastaan liira on sukeltanut parikymmentä prosenttia - en vastaavaa ole nähnyt koskaan.

Erdogan, klassinen autoritaarinen populisti, on vastoin demokratioiden kantapään kautta kalliisti opittua kokemusta sekaantunut siekailematta rahapolitiikkaan. Presidentin lähipiirillään miehittämä keskuspankki on menettänyt itsenäisyytensä. Se pitää korot keinotekoisen alhaalla valtionjohtajan vaatimuksesta. Talouskasvua on ajettava hinnasta piittaamatta. Mutta kyllähän maksun aika aina tulee. Se hetki saapui juuri.

Turkin inflaatio lähentelee varmaan jo kahtakymmentä prosenttia virallistenkin tilastojen mukaan, ja liiran romahdus kiihdyttää sitä entisestään. Erdoganin omaehtoisen talousopin mukaan löyhän rahapolitiikan dopingvaikutus poistaa kaikki vaivat, inflaationkin. Hän kuuntelee talousoppineita yhtä vähän kuin Donald Trump, näet nämä kovapojathan tietävät kaiken paremmin, ja karvahattukansa hurraa.

Keskuspankin itsenäisyyden tuhoamisen ohella Erdogan on piiskannut taloutta keveän verotuksen ja mittavan julkisen kulutuksen avulla. Se on klassinen yhdistelmä kerätä kansansuosiota – ja ylikuumentaa talous ja inflaatio. Kovasti muistuttaa Trumpia tämäkin sen puoleen.

Sijoittajat ovat menettäneet ymmärrettävästi uskonsa liiraan, vaikka nimellisesti talous kasvaakin. Korkeita korkoja tilanne vaatisi, mutta niitä Erdogan vihaa - ja äänestäjillekin hän on onnistunut syöttämään oppinsa autuuden, kun kriittiselle mediallekin on lyöty luu kurkkuun. Venezuelan johdon tapaan Erdogan syyttää kriisistä lännen salaliittoa. Luultavasti hän soopansa itsekin uskoo, koska ei taloudesta mitään ymmärrä.

Turkkilaiset yritykset ovat ottaneet yli kolmesataa miljardia dollaria velkaa, joten liiran romahdus ajaa ne vakaviin maksuvaikeuksiin. Turkin pankeille on jo hankalaa saada luottoa kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta riskien vuoksi, ja EKP jo laskeskeli mahdollisia luottotappioita eurooppalaisille pankeille. Eipä ihme, että paniikki yltyy.

Tilanne lähestyy umpikujaa. Valtionvelan hoitomenot kasvavat rajusti. Jos Turkki ajautuu pankkikriisiin, maan valuuttavarannot ja luottamus rahoittajien silmissä eivät riitä sotkun siivoamiseen. Erdoganin pitäisi nöyrtyä kolkuttamaan IMF:n ovea, mutta siihen ei näiden teräsmiesten selkäranka hevin taivu. Aiemmin Erdogan ainakin tyrmäsi vaihtoehdon, mitä sitten aikonee tehdäkin sen sijaan. Luultavasti painaa lisää rahaa ja rakentaa uusia vankiloita.

Oma ennuste on, että Erdoganin kädet jäätyvät, koska kaikki mielekkäät keinot ovat vastenmielisiä hänelle. Korkojen raju nosto pelastaisi liiran, mutta toisi syvän taantuman. Se tulee nyt joka tapauksessa, kuten oli odotettavissa hyperinflatorisen seikkailun alusta asti.

Jos hyvin kävisi, turkkilaiset kääntäisivät tälle myöhempien aikojen sulttaanille lopulta selkänsä. En sen varaan uskalla paljoa laskea, ja vaalitkin olivat juuri. Turkki rämpii vielä pitkään, ja valitettavasti sotku jättää varmasti jälkensä muuallekin yksin turkkilaisten velkavuoren takia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.