Tuottoa yritysostoista: Okmetic, PKC ja Comptel

Käyttäjän Risto Valtonen kuva

Viimeisen 9 kuukauden aikana olen kolmesti ollut myönteisessä ”pakkotilanteessa”  myydä omistamiani  pörssiosakkeita. Yhtiöt, joiden osakkeita nämä ”pakkomyynnit” koskivat, olivat Okmetic, PKC ja nyt viimeisimpänä Comptel.

Huhtikuun alussa (taisi olla jopa aprillipäivä!) viime vuonna kiinalainen National Silicon Industry Group julkisti ostotarjouksen piikiekkoyhtiö Okmetic:sta. Hintapreemio päivän kurssiin oli n. 30%. Olin sijoittanut Okmetic:iin edellisvuoden syksyllä, kun silloinen toimitusjohtaja Seikku oli saanut yrityksen hyvään taloudelliseen kuntoon, tiesin yrityksessä olevan nopeasti kasvavan anturimarkkinan teknologiaosaamista ja ymmärsin yhtiön resurssien pienuuden maailmanlaajuisen markkinan valloittamisen suhteen. Ostotarjouksen myötä sain lyhytaikaiselle sijoitukselleni ihan hyvän tuoton.

Tammikuun lopulla 2017 intialainen Motherson Sumi Systems julkisti ostotarjouksen ajoneuvojen sähköjohdinsarjoja tuottavasta PKC Group:sta. Hintapreemio päivän kurssiin oli noin 50%. Koska olin ostanut yhtiötä aikaisemmin korkeahkolla hinnalla, myyntivoittoni kutistui noin 25%:iin. Olin kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, koska edellisen vuoden yhtiökokouksessa kysyessäni yhtiön mahdollisuuksia parantaa kannattavuutta automaation avulla, saamani vastaus vei minulta uskon yrityksen mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Tappiolla ollut ja toivoni menettänyt PKC-sijoitus salkussani tuotti suurta mielipahaa, kunnes Motherson puuttui kannaltani pelastavana enkelinä peliin.

Eilen, 9.2.2017, Nokia ilmoitti tekevänsä ostotarjouksen teleoperaattoreille ohjelmistoratkaisuja kehittävästä Comptel-yhtiöstä. Hintapreemio päivän kurssiin on noin 30%. Myyntivoittoni on merkittävästi suurempi, koska olen ostanut yhtiötä vuosien mittaan edullisesti. Yhtiössä on kansainvälisesti erittäin hyvää ja kiinnostavaa ohjelmisto-osaamista, joka on toimitusjohtaja Hintikan toimesta valjastettu liiketoiminnallisesti mielenkiintoiseen ja menestyvään tuote- ja palvelutarjontaan. Kun kilpailukykyisellä tarjonnalla tavoitellaan asiakkaiksi suuria kansainvälisiä teleoperaattoreita, on suomalainen small/medium cap yhtiö toimittajana liian kevyt vastapaino asiakkaalle. Oli ilmeistä, että Comptel tullaan ostamaan. Suunnitelmani Comptel-sijoitukseni suhteen toteutui Nokian tekemällä ostotarjouksella.

Olen usein todennut, että toimialalla kuin toimialalla on liikaa yrityksiä, joista jokainen pyrkii tekemään kauppaa hinnalla millä hyvänsä (hyperkilpailu). Toimialan talous sairastuu. Lääkkeeksi tarvitaan toimialarationalisointia. mikä tarkoittaa yritysjärjestelyjä. Uskon tämän kehityksen vain kiihtyvän myös siksi, että isojen pörssiyhtiöiden orgaaninen kasvu ja tuloskehitys eivät taantuneessa reaalitaloudessa kanna niiden nykyisiä markkina-arvoja. Ostamalla pienempiä, mutta kilpailukykyisiä yrityksiä, yhtiöt pääsevät hyötymään ostettujen yritysten potentiaalista moninkertaisesti.

Sijoittajan kannattaa ymmärtää ja seurata niitä suomalaisia yrityksiä, joissa on kansainvälisesti katsottuna hyvää osaamista ja kilpailukykyä, mutta jotka tarvitsevat suurempaa liiketoimintakehystä päästääkseen potentiaalinsa valloilleen. Lisäksi yrityksellä tulisi olla ”kasvoton” omistajuus. Vuosi 2017 on yritysten osto/myyntivuosi, jolloin ostettavien yritysten arvo nousee.

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Onnittelut hyvistä valinnoista! Minä olin mukana vain PKC:ssa, optiot olivat miinuksella ennen ostatarjousta ja huonoin sijoitukseni vuosituotolla mitattuna. Nyt optiot ovat paras sijoitukseni vuosituotoltaan. Hinta nousi melkein 300% yhdessä päivässä, onkohan tämä ennätysnousu yhdelle päivälle?

Sitten täytyy vain keksiä ne seuraavat ostettavat. Onko hyviä ehdotuksia? Laitan pari veikkausta:

- Basware

- Vincit

- Affecto

- Bittium

- QT

- SSH

Käyttäjän Risto Valtonen kuva

Comment: 

Olen perehtynyt listaamiisi yrityksiin vain pintapuolisesti, joten oleelliset kysymykset: onko aidosti maailmanluokan osaamista, josta kansainvälisesti isompi toimija haluaisi maksaa (tai vaihtoehtoisesti riittävän laaja asiakaskunta) ja omistajuuden kasvollisuus, jäävät vastaustani vaille. Kaikki listaamasi yhtiöt toimivat kasvavilla kansainvälisillä markkinoilla, joten siitä jokaiselle mahdollisuuspiste, samoin kuin siitä, ettei kyseisten yhtiöiden hartiat kovinkaan leveät ole isojen kansainvälisten asiakkaiden vaatimiin takuisiin/vakuuksiin, joten itsenäisenä maailmanvalloitus on raskas tie. Vincit on enemmän arvoyhteisö kuin yhtiö, joten jos sen ostaa ulkopuolinen, niin todennäköisyys, että ostajalle jää alaskirjattava goodwill taseseen on suuri. Oheisesta listasta salkussani on QT, joka tuli aikaisemman Digia-omistuksen kautta (itse Digian myin mielestäni hyvään hintaan, QT:n jätin salkkuun äkillisen arvonkorotuksen (yritysosto) toivossa) sekä Bittium, joka on mm. nykyisin epämuodikkaan radioteknologian huippuosaaja. Bittium-omistajuus sparraa osaltaan itseäni pysymään "perusteknologiamarkkinan" kartalla. Affecton arvo on käsittääkseni osaavissa työntekijöissä, ei siis esim. innovatiivisissa ja suojatuissa tuotteissa/palveluissa/toimintakonsepteissa/-prosesseissa. Hyviä työntekijöitä voi aina ostaa paremmalla palkalla, ei ostamalla yritystä! SSH:ta painaa edellä mainitun lisäksi suomalaisena kyberturvallisuusyrityksenä "liputtoman laivan"-haaste. "Liputtomat laivat" synnyttävät aina epäluuloa ja siksi ne ammutaan ensimmäiseksi kaikkien toimesta.

Comment: 

.

Käyttäjän Risto Valtonen kuva

Comment: 

Oma voittoni oli vaatimattomampi, mutta pienikin voitto maistuu!

Comment: 

Kaik yst

Käyttäjän Risto Valtonen kuva

Comment: 

Kansainvälisesti osaava, kasvavalla markkinasegmentillä toimiva, liian pieni ja kasvoton omistajuus.

Comment: 

Hyvä ohje varmaan kiitos mutta yleisluontoisuutensa takia ei ihan helpoo soveltaa ilman asiantuntemusta

Comment: 

Ostat kaikkia niin aina osuu. Valitettavasti tassa on pari huonoa puolta:

- laajaa salkkua tulee vatkattua->korkeat kulut

- tahan osuu vahan muutakin kuin hyvia ostoksia...

EM

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Kiitos Ristolle hyvästä analyysista mainitsemiini firmoihin liittyen. Keskustelu jatkuu nyt uusimman Talouselämän loppupuolen sijoitusosiossa. Aika monta mainitsemaani firmaa näkyy myös siellä olevan potentiaalisiksi ostokohteiksi mainittuna.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.