Tuottavuustuholaiset

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Teknologinen kehitys lupaa suuria mahdollisuuksia, mutta tuottavuuskehitys kulkee eri suuntaan eli laskee pikkuhiljaa. Tämä koskee erityisesti länsimaita ja vielä enemmän Eurooppaa joka pärjää vielä pohjois-Amerikkaa huonommin. Missä vika? Asiaan ei ole yksinkertaista vastausta, mutta Fredrix Erixon ja Björn Weigel ovat löytäneet neljä merkittävää tekijää ja julkaisseet kirjan The Innovation Illusion. Tekijät ovat seuraavat:

 

  1. Harmaa omistajuus

  2. Byrokraattien ja riskinkarttajien hallitsemat yritysjohdot

  3. Globalisaation kakkosvaihe

  4. Sääntelyn uusi tuleminen

 

Harmaa omistajuus

 

Tiedätkö jonkun Microsoftin, Googlen, Applen tai Amazonin entisen tai nykyisen merkittävän henkilöomistajan? Osaatko nimetä Nokian henkilöomistajan, jolla on merkittävä osuus yrityksestä? Ensimmäisiin tiedän vastaukset miettimättäkin, mutta jälkimmäisestä ei minulla ole aavistustakaan. Niitä tuskin onkaan. Ei ole sattumaa, että ensimmäisen listan yritykset ovat maailman suurimpia pörssiarvostuksella mitattuna, kun taas Nokian markkina-arvo on minimaalinen edellisiin verrattuna. Harmaa omistus tarkoittaa sitä tässä tapauksessa ettei kukaan oikein tunne omistajia, joten yritysjohtojen ei tarvitse huolehtia heidän eduistaan. Eläke- ja indeksirahastojen omistajuus tarkoittaa tarkoittaa myös yrittäjähenkisyyden puutetta, riskien karttamista ja lyhyen tähtäimen tuottojen palvomista. Nämä kaikki vähentävät investointeja todellisiin tuottavuusloikkiin. Samalla ne vähentävät myös osakkeenomistajien tuottoja pitkällä aikavälillä.

 

Byrokraattien ja riskinkarttajien hallitsemat yritysjohdot

 

Harmaa omistajuus suosii byrokraattien ja riskinkarttajien hallitsemia yritysjohtoja. Se on ulkoistanut päätökset uusista innovaatioista ulkopuolisille, kuten pankeille, eläkerahastoille ja muille rahoittajille. Luova tuho alkaa olla nykyjohdoille kirosana. Ne keskittyvät mieluummin suunnitelmallisuuteen ja omien etujensa ajamiseen. Suunnitelmallisuus johtaa riskien karttamiseen ja epävarmuuden välttämiseen. Suuret yritykset harvoin tekevät merkittäviä muutoksia hyvin pärjääviin tuotteisiinsa. Yleensä muutokset ovat lähinnä kosmeettisia. Todellisia innovaatioita nähdään harvoin. Edes kosketusnäyttöpuhelimet eivät ole paljoa muuttuneet etenkään käyttöliittymän osalta, vaikka Applea pidetään suurena innovoijana. Byrokratian määrän yrityksissä on arvioitu kasvaneen vuosittain peräti seitsemän prosenttia viimeisten 50:n vuoden ajan. Lähde n. 5Min →

 

https://www.youtube.com/watch?v=i9Z96aZH6ag

 

Tämä ei voi olla näkymättä siinä, että suurten yritysten skaalaedut hukkuvat byrokratiaan. Tämä johtaa mm. hyvin kannattavien liiketoimintojen tuottamien voittojen siirtämistä vähemmän kannattavien liiketoimintojen tukemiseen. Tämä taas vähentää yritysten keskimääräisiä voittomarginaaleja.

 

Globalisaation kakkosvaihe

 

Globalisaation ykkösvaiheessa paikalliset menestyjät menettivät markkinaosuuksiaan ulkomailta tulleille koville monikansallisille kilpailijoille. Kilpailu tuotti uusia teknologioita ja tapoja tehdä asioita. Nämä molemmat kannustivat uusien innovaatioiden tekemiseen. Raakojen kilpailutilanteiden selkiinnyttyä samanlaista tarvetta ei hallitsevilla markkinaosapuolilla enää ollut. Markkinatoimijat alkoivat keskittyä enemmän omien markkinaosuuksien säilyttämiseen kuin uusien aggressiiviseen hankkimiseen. Yritysten kasvaessa niiden luonnollinen taipumus byrokratisoitua on lisääntynyt. Kilpailu on viimeisten vuosikymmenien aikana keskittynyt. Suuria globaaleja toimijoita useilla toimialoilla on muutamia. Lisäksi niillä on pienempiä kilpailijoita, mutta niiden yhteinenkin merkitys on pienentynyt. Vain kokonaan uudet teknologiat voivat kohdata tänä päivänä kovaa kilpailua.

 

Sääntelyn uusi tuleminen

 

Sääntely on lisääntynyt merkittävästi ainakin viimeisen vuosikymmenen aikana eikä tämä koske vain rahan kanssa painivia toimialoja. Varsinkin Eurooppa tuottaa järjettömän määrän sääntelyä eikä siltä säästytä edes Yhdysvalloissa. Teknologinen kehitys tietysti monimutkaistaa sääntelyä ja on jopa välttämätöntä monilla uusilla toimialoilla, kuten esimerkiksi lääketieteessä. Kukaan ei varmaan halua joutua kokeilemaan uusilla tavoilla kehitettyjä lääkkeitä ilman, että niille tuotetaan sääntelyä ja varmistetaan ettei negatiivisia odottamattomia vaikutuksia löydy. Eurooppa on ikävä kyllä ykkönen sääntelyssä. Monilla toimialoilla uusien tuotteiden hyväksymiseen menee moninkertainen aika esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna. Joillakin toimialoilla Euroopan maat jopa torppaavat useat järkevät innovaatiot, jotta vanhat ja tehottomat rakenteet säilyvät. Uber on yksi esimerkki yrityksestä, joka kärsii sääntelystä kotimantereellamme. Edes Yhdysvallat eivät säästy järjettömältä sääntelyltä. Esimerkiksi Floridassa eivät sisustussuunnittelijat saa myydä palveluitaan, jos heillä ei ole yliopistotutkintoa.

 

Johtopäätöksiä

 

Sijoittajien kannattaa keskittyä yrityksiin, joissa on merkittäviä henkilöomistajia. Vielä parempi tilanne on, kun yritysjohdosta löytyy ihmisiä, joilla on merkittäviä omistusosuuksia, kuten jo mainituissa neljässä suuressa yrityksessä on tai on ollut. Lisäksi sijoittaja voi monilla perinteisillä toimialoilla pitää kilpailutilanteita varsin pysyvinä, koska johtajilla on harvoin todellista halua alkaa kilpailemaan verissäpäin panostaen innovaatioihin, kun heidän optionsa kasvattavat arvoaan vähemmälläkin tarmokkuudella. Tiedän tämän viimeisen näkemyksen olevan kyyninen, mutta minusta on vaikea löytää perinteisiä toimialoja, joissa todella suuria innovaatioita olisi kehitetty esimerkiksi viimeisen vuosikymmenen aikana vanhojen toimijoiden liiketoimissa. Lisäksi sijoittajien kannattaa varoa erityisesti niiden maiden indeksirahastoja, joissa sääntely lisääntyy nopeampaa vauhtia kuin muissa maissa.

 

Eipä muuta,

 

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.