Tuotantokoneiston omistus siirtyy vähitellen julkiselle sektorille

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomalaiset ovat maailman köyhimpiä jos mittana käytetään kansalaisten finanssivarallisuutta (pörssiosakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia) selviää Allianz:n "Global Wealth Report" tutkimuksesta.

Omaisuustulosta maksaa veroja vain pieni vähemmistö

Suomen pörssin yritykset on siirretty verotuksellisin keinoin pääosin julkiseen tai säätiöiden omistukseen. Vain vähemmistö sijoitusvarallisuuden omistajista, lähinnä yksityishenkilöt, maksaa minkäänlaista omaisuustuloveroa, mutta tämä vähemmistö maksaa sitäkin enemmän.

Kansalaiset toivovat korkeampia pääomatuloveroja

Suomessa on erilainen ajattelutapa kuin muualla. Suomessa pidetään yksityisomistusta yhteiskunnan kannalta epätoivottavana ilmiönä. Tälle ajattelutavalle on kansalaisten tuki. EVA analyysin mukaan kansalaisten piiristä löytyy eniten tukea juuri pääomatulojen verotuksen kiristämiselle.

Pääomatulojen verotus on kiristynyt

Pääomatuloja on kansalaisten toiveiden mukaisesti  viime vuosina kiristetty. EVA:n verojen kirjasta selviää että vuodesta 1993 pääomatulojen verotuotto valtiolle on kasvanut seitsenkertaiseksi kun samaan aikaan bruttokansantuote on kasvanut puolitoistakertaiseksi.

Suomalaiset ovat valinneet onnellisen köyhyyden

Kehityksellä on kansantaloudellisia negatiivisia seurauksia. Julkisyhteisöjen omistajaojauksessa olevat suuret yritykset työllistävät ja kasvavat heikosti. Työpaikat syntyvät yksityisomistuksessa oleviin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Omistajaohjauksen sitoutuneisuus vaikuttaa. Virkamies ei ole aina yhtä hyvä omistajaohjauksen antaja kuin omista rahoistaan huolehtiva. 

Suomeen tarvittaisiin talousliberaali vaihtoehto

Meillä ei ole yhtään poliittista puoluetta, joka olisi teoillaan osoittanut ymmärtävänsä yksiyisomistuksen tärkeyttä. Yksityiselle sijoitusvarallisuudelle sanktioidut verot ovat hallituspuolueista riippumatta kasvaneet samalla kun julkinen omistus on saanut nauttia verovapaudesta. Kaikki poliittiset liikkeet ovat kasvattaneet tuotantokoneiston julkista omistusta. Minusta olisi hyvä jos Suomessa olisi jokin talousliberaalisti ajatteleva poliittinen liike. Sellainen liike toisi esille myös vaihtoehtoisen, yksityisomistuksellisen näkökohdan.  

Tilannetta parantaisi myös tehokas osake- ja rahasto- sijoittamisen puolesta puhuva edunvalvonta. Yleinen milipide pitäisi saada ymmärtämään kasvollisen yksityisomistuksen merkitys. Onnistuneen edunvalvonnan mittana voi pitää Suomalaisten yksityishenkilöiden omistaman finanssivarallisuuden määrää. Nyt se on maailman alhaisin ja positiiviselle kehitykselle olisi kyllä hyvinkin tilaa.

Kommentit

Comment: 

Asia on erinomainen. Hyvä, että tästä puhutaan. Kuitenkin, viestin tehoa rapauttaa se, että tekstissä on epätarkkuus. Suomalaiset eivät suinkaan ole maailman köyhimpiä. He ovat köyhimpiä tuossa Allianzin vertailussa mukana olleista. Jokatapauksessa, hyvä viesti. Kiitos.

Comment: 

Hallitusneuvotteluiden yhteydessä on ollut kovasti puoltoa "kattavan varallisuusveron" toteuttamiseen. Lähtökohtaisesti varallisuusvero on konfiskatorinen ja ei tee eroa tuottavan varallisuuden ja tuottamattoman varallisuuden välillä. Esimerkiksi start-up-yritysten riskirahoittaja joutuisi maksamaan varallisuusveroa sijoittamastaan pääomasta vaikka samalla yritys söisi koko sijoituksen tuottamatta mitään. Palkansaajia toki tyynnytellään jättämällä oma asunto ja oma auto sen ulkopuolelle, mutta poiketen aiemmasta varallisuusverostamme nyt myös pankkitalletukset verotettaisiin. Vaikka alkutasoksi esitetään maltillista 0,1% pääomasta vuodessa, mikään ei estä sitä, että kansalaisten varallisuusrekisterin toteuttamisen jälkeen ja tulevina vuosina vero ei tuosta nousisi. Vanha varallisuusverommehan oli 0,9%.

Varallisuusveron myötä vietäisiin Suomea jälleen pitkä askel kohden sosialismia. Pikkeaisimmin selkeästi kansakuntien valtavirrasta ja kaikista naapurimaistamme. Varallisuusvero on harvinainen veromuoto, ja useat maat ovat luopuneet siitä. Itävalta luopui varallisuusverosta vuonna 1994, Tanska ja Saksa vuonna 1997 ja Alankomaat vuonna 2001. uotsista varallisuusvero poistettiin 2007. Espanja luopui varallisuusverosta vuonna 2008 jne. Neuvostoliiton perua olevissa maissa sitä ei tunneta.

Vasemmistomme ehkä tärkein motiivi varallisuusveroasiassa onkin perustaa kansalaisista varallisuusrekisteri verohallinnon yhteyteen, rekisteri, jossa eritellään kaikki perheomaisuus. Tällaisen rekisterin tilastojen avulla on sitten hyvä jatkaa nykyistä kateuden ja katkeruuden lietsomista ja rummutusta yhdenvertaisuuden puutteesta ja oikeudenmukaisesta progression, veronkorotusten- ja tulonsiirtojen linjasta. Sitä samaa rummutusta, jolla kansa vakuutettiin eduskuntavaaleissa siitä, että vähäosaisuus on kansakuntamme suurin ongelma. ... mitä se ei ole. Mutta kun samaa toistellaan mediassa niin toistot muuttavat sen vähitellen totuudeksi ihmisten korvissa ... siitäkin huolimatta että köyhyys on laskenut työllistymisen myötä.

Comment: 

Poliittiseksi vaihtoehdoksi kävisi vaikka Liberaalipuolue:https://liberaalipuolue.fi/

Kyseessä on kuitenkin niin pieni puolue, että sitä ei juuri äänestetä. Monet talousihmiset äänestävät Kokoomusta Liberaalipuolueen sijasta, koska katsovat Kokoomuksella olevan enemmän valtaa. "Ei mene ääni hukkaan"

Nämä äänestäjät eivät äänestä niitä puolueita, jotka haluaisivat oikeasti valtaan. He lähinnä veikkaavat voittajaa.

Comment: 

Eikös parempi olisi muodostaa se "liberaalipuolue" Kokoomuksen sisälle ja reivata Kokoomusta sisältä päin liberaalimpaan suuntaan? Lepomäkihän siellä jo onkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.