Tulosennusteiden viikkokatsaus

Käyttäjän mikko kuva

Kokosimme vuodenvaihteessa tulosennusteita valikoiduille Helsingin pörssissä listatuille yrityksille. Ennusteita koottiin erityisesti Helsingin pörssin suurten yritysten liikevaihdosta, liikevoitosta, osakekohtaisesta tuloksesta ja vuoden 2018 tuloksesta maksettavasta osingosta. Tulosennusteet koottiin seuraavilta osakeanalyysejä julkaisevilta saiteilta: talousmentor.com, sinisaariconsulting.com ja piksu.net. Kaikki tuloskaudelle kootut ennusteet on luettavissa aikaisemmasta artikkelista.

Menneen viikon tulokset
Vuoden 2018 tuloksestaan ehtivät jo raportoimaan Kone ja Telia.

Huom, Yllämainitut Telian Nettotulos (+EPS) ennusteet ja toteumat eivät ole "yhteismitallisia" kts allaoleva pohdinta.

Koneen lukujen ennustaminen onnistui erinomaisesti. Kaikki kokoamamme Koneen luvut osuivat toteutuneisiin lukuihin hyvin ja jopa reilusti tarkemmin kuin "virallisen" konsensuksen luvut.

Kokoamamme Telian tulosennusteet osuivat kauas toteutuneista luvuista. Tapaus Telia oli yritysanalyysin kannalta opettavaisempi: on sovittava täsmällisesti mitä tuloslaskelman riviä ja sen versiota ennustetaan. Konsensusennusteeseen laskettavien lukujen on oltava yhteismitallisia. Sovimme ennen konsensusennusteemme kokoamista, että laskemme tulosennusteen raportoiduista luvuista. Jotkut muut ennustavat oikaistuja lukuja tai yrityksen itselleen asettamia metriikoita. Esimerkiksi Nokian tapauksessa "valtavirtakonsensus" tuntuu keskittyvän oikaistujen lukujen ennustamiseen. Telian tapauksessa lopetettujen toimintojen vaikutus vuoden 2018 tulokseen oli merkittävä. On siis tehtävä selväksi, puhutaanko pelkästään jatkavien toimintojen tuloksesta vai myös lopetettujen toimintojen tuloksesta. Mielestäni lopetettujen toimintojen tuloksen sisällyttäminen ennusteisiin on suositeltavaa. Tarvittaessa yhtiön tuloksentekokykyä voi arvioida erillisellä, jatkaviin toimintoihin keskittyvällä laskelmalla, kuten Talousmentor tekee Telian tapauksessa.
Monen pörssiyhtiön tuloksen ennustamisessa on se-ja-sama puhutaanko konsernin tuloksesta vai emoyhtiön omistajille kuuluvasta tuloksesta. Telia on mukana monissa yhteisyrityksissä, joten Telian tapauksessa ero konsernin tuloksen ja emoyhtiön omistajille kuuluvan tuloksen välillä voi olla merkittävä. On siis syytä tehdä selväksi kummasta luvusta kulloinkin puhutaan. Mielestäni sijoittajien kannattaa yleensä paneutua emoyhtiön omistajille kuuluvaan tulokseen. Tällä ei juuri tälläkertaa ollut suurta merkitystä Telian tuloksen ennustamisen epätarkkuudessa.

Alkavan viikon ennusteet

Ota yhteyttä , mikäli tuotat tämäntyyppisiä ennusteita vuosineljänneksittäin ja haluat keskustella niiden laskemisesta mukaan vuoden 2019 konsensusennusteeseen.

 

Artikkeli: 
LiiteKoko
Image icon mennyt.png20.84 KB
Image icon tuleva.png58.21 KB

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.