Tulosennusteet Q4/2020

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Olemme jälleen laskeneet yhdessä Piksun, Talousmentorin ja Sergion kanssa Helsingin pörssin yhtiöitä koskevia konsensusennusteita. Konsensusennusteet perustuvat seuraavilta listoilta kerättyihin lukuihin:

Nyt listalla on liikevaihto- ja EPS-ennusteet Q4:lle ja vuodelle 2020. Lisäksi mukana on vuonna 2021 maksettavien osinkojen ennusteet. Nämä ennusteet perustuvat vuoden 2020 tuloksesta maksettavaan osinkoon eikä niissä ole mukana vuodelta 2020 myöhemmäksi siirtyneitä osinkoja. Esimerkiksi Nordean vuonna 2020 maksettavaksi aiottu osinko siirtyi vuoden 2021 puolelle, jota ei siis ole huomioitu ennusteessa.

Oleellista tuloskierroksella onkin se, millaisia arvioita yhtiö vuodesta 2021. Numeeriset näkymäarviot voivat vielä jäädä joiltakin yhtiöiltä väliin, mutta jonkinlaista sanallista kuvausta yhtiön tilauksista, kysynnästä ja markkinatilanteesta varmaankin saadaan. Jos raportissa niitä ei saada, niin viimeistään analyytikkotilaisuudessa kysymyksiä varmasti satelee. Yleensä analyytikkotilaisuus tulee saataville yhtiön internetsivustolle, joten itseä kiinnostavien yhtiöiden kohdalla tallenne on hyvä kuunnella läpi.

Taulukon lukuja ei pidä katsoa pandemian tuomasta epävarmuudesta johtuen viimeiseen desimaaliin. Sen sijaan tulee katsoa sitä, onko raportoiduissa luvuissa yllätyksiä (positiivisia tai negatiivisia) ja jos on, niin mistä ne johtuvat. Lopuksi pitää pohtia sitä, että onko tulosyllätyksellä vaikutusta yhtiön pitkän aikavälin suoritukseen.

Taulukko

Taulukon luvut ovat - raportointivaluutasta riippumatta - ilmoitettu euroina (liikevaihdon kohdalla miljoonia euroja). 

Listan ennusteet koskevat pääsääntöisesti raportoituja lukuja, vaikka yhtiön oma tavoitteenasetanta koskisi oikaistuja lukuja tai vaikka analyytikkojen enemmistö ennustaisi oikaistuja lukua. Esimerkiksi Nokian tapauksessa tällainen raportoitujen ja oikaistujen lukujen ero on perinteisesti ollut merkittävä.

Täydentäviä tietoja löytyy yllä mainituilta Sergion, Piksun ja Talousmentorin sivustoilta. Kattavampi ennuste valituille yhtiöille, mukaan lukien vertailujakson Q4/2020 lukuja, ilmestyy Piksun twitteriin tuloskauden edetessä.

Ennusteet on tuotettu tammikuun 2021 alussa. Sen jälkeen annettuja yhtiöiden tulosten ennakkotietoja, kuten mahdollisia tulosvaroituksia ei ole huomioitu listan tiedoissa. Suuresta määrästä johtuen listalle on voinut päätyä virheitä - pahoittelut niistä jo etukäteen. 

Ennusteet eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Listan tuottamisessa mukana olevilla tahoilla on sijoituksia useissa listalla mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan tällä hetkellä ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä. Tarkemmat käyttöehdot Piksun osalta.

Mikäli oheinen taulukko ei näy kunnolla, niin kuvamuotoisen taulukon saa auki tästä linkistä 

 

 
Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.