Tulosennusteet Q2/2018

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Mainittu toukokuun kirjoitus on julkaistu Talousmentor.com blogissa: 
https://talousmentor.com/2018/05/30/talousmentor-yritysanalyysit-ja-tulosennusteet/

Aikaa myöten analyysien Ennusteet-kappaleen rakenne varmasti hieman muotoutuu ja ehkä myöhemmin ennusteisiin lisätään kuluvaa tilikautta seuraavan vuoden ennuste. Tai osio eriytetään omaksi alasivukseen, sillä nyt analyysikirjoitukset alkavat olla aika raskaita paketteja.

Yrityksen liiketoiminnan ymmärrys lisääntyy

Ja korostetaan vielä heti alkuun, että ennusteiden tarkoituksena ei ole antaa ”millimetrin tarkkaa” nettotulosarviota, jota voisi sitten käyttää arvonmäärityksen pohjalla. Sen sijaan tarkoituksena on lisätä ymmärrystä yhtiön tuloksentekokyvyn kehityksestä.

Ja totta tosiaan, tämä ymmärrys on monissa yrityksissä lisääntynyt huomattavasti. Eli suosittelen kaikkia kokeilemaan jonkin omistamansa yrityksen lukujen keräämistä segmenteittäin ja kvartaaleittain parin vuoden ajalta sekä tekemään oman ennusteen seuraaville kvartaaleille.

Tämä on hieman työlästä, mutta siinä paljastuu helposti se, mitkä tekijät vaikuttavat yhtiön lukuihin. Itse ainakin kaipaan lukujen pyörittelyä Excelissä, sillä niiden lukeminen raportista muuttuu herkästi selaamiseksi, eikä siitä jää lopulta mitään mieleen.

Lukuja kerätessä tulee helposti näkyviin se, onko jokin kvartaali ollut erityisen huono (tai hyvä), minkä johdosta jokin muutosprosentti on ollut suuri.

Helpostihan käy niin, että yritys hehkuttaa tulosraportissa, että segmentin A tulos kehittyi +20 prosenttia, jonka johdosta sijoittaja voi ajatella tämän merkitsevän hyvää koko konsernin tuloskehitystä. Mutta näin ei välttämättä ole, jos esimerkiksi 1) segmentti vastaa vain pientä osaa koko konsernin tuloksesta tai 2) jos vertailukauden luku oli erityisen huono, ja nyt palattiin vain normaalille tulostasolle.

Ennusteet ovat aina arvoväli

Ja vaikka ennusteet tehdään kvartaalikohtaisesti, niin päähuomion tulisi olla tilikauden luvuissa. Kvartaalikohtaiset ennustelukujen tarkoituksena on varmistua siitä, että liiketulosmarginaalit ja kasvuluvut ovat järkevissä mittasuhteissa.

Lisäksi, vaikka ennustelaskemissa on käytetty ”tarkkoja lukuja”, niin lopulta ennuste on aina jokin arvoväli.

Tästäkin huolimatta olen koonnut Q2-tuloskierrosta varten ennuste-excelin, missä on liikevaihto-, liiketulos- (tai tulos ennen veroja) sekä nettotulosennusteet. Korostetaan vielä, että ennusteet ovat omiani, eikä näitä tietoja tule käyttää omien ostojen taikka myyntien perustana!

Mikäli jokin tulosennuste mietityttää, niin silloin kannattaa katsoa kyseisen yrityksen Talousmentor-yritysanalyysi, missä olen pyöritellyt lukuja enemmän ja koittanut avata omaa katsantokantaani.

Kuinka hyvin ennusteet osuvat?

Kokoan Q2-tuloskierroksen edetessä toteumaluvut exceliin ja koitan jollain tavalla arvioida sitä, kuinka hyvin arviot osuivat.

Liikevaihdon kohdalla +/-2,5 prosenttia lienee sopiva haarukka eli 1 000 miljoonan euron ennustehaarukka voisi olla 975 – 1 025 miljoonaa euroa. Jos liikevaihto osuu tähän väliin, niin ennuste oli varsin kohdillaan.

Tulosennusteissa prosenttijako ei oikein toimi.

Esimerkiksi, jos yritys tekee normaalisti 500 miljoonan euron kvartaalituloksen, mutta olen arvioinut kvartaalitulokseksi vain 50 miljoonaa euroa. Aavistelen esimerkiksi kulujen nousun sekä valuuttakurssimuutosten painavan tuloksen selvästi alhaiseksi. Jos tulos onkin 75 miljoonaa euroa, niin oliko ennusteeni huono? Prosenteissa mitattuna kyllä, sillä eroa oli 50 prosenttia. Ennusteeni heikosta tuloksesta olisi kuitenkin osunut kohdalleen.

Ehkä tuossa pitäisi laskea tulosheilahtelujen keskiarvoa ja keskihajontaa ja suhteuttaa sitä jollain tavalla ennusteen osuvuuteen… Mutta ei tehdä tästä liian tieteellistä.

Ehkä osuvuuskategoriat voisivat olla

 • A) Ennuste osui kohdalleen (+/- sopiva skaala)
 • Ennuste erosi toteutumasta, mutta
  • B) ennuste oli ”hehtaarilla”
  • C) yllättävä tuloserä veti maton alta tai yrityksellä menee ennakoitua paremmin/huonommin
  • D) ennuste oli täysin pielessä, eikä mitään yllättävää tapahtunut. Tämä olisi pitänyt ennakkoon huomata.

Näistä tuo D-kohta on se, mikä paljastaa analyysintekijän virheet. Ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tällaisia kohtia tulee.

Monilla yrityksillä tulokseen vaikuttaa mm. laskennalliset sijoitusten tuotot tai tappiot. Nämä erät voivat olla todella merkittäviä, joten tämä on hyvä pitää mielessä. Lisäksi USA-yhtiöillä veronalennukset voivat tuoda merkittävää lisää tulokseen. Siksi liiketulos voi olla parempi mittari yrityksen tuloksentekokyvyn kehityksestä.

Ja korostetaan vielä sitä, että lyhyen aikavälin kvartaalituloksille ja niiden ennusteille ei pidä antaa liian suurta painoarvoa. Tärkeää on ymmärtää se, miten yrityksellä menee ja onko sen tuloksentekokyvyssä tapahtunut oleellista muutosta. Siksi lähestyisin näitäkin ennusteita enempi viihdetarkoituksella ja sellaisena ”pubi-veikkauksena”.

Alla olevassa taulukossa on ennusteet vain Suomi-yhtiöistä, mutta ennusteet kaikista Talousmentor-yrityslista 61 yrityksestä voi ladata oheisesta linkistä ja sen jälkeen valitsemalla valikosta ”Tiedosto > Lataa tiedostona > Excel 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zIZuaKuXs6d8jcz0_88NYSKKrVC9NeTDwiNYmKQ58Uw/edit?usp=sharing

 


Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Talousmentor.com blogissa https://talousmentor.com/2018/07/05/tulosennusteet-q2-2018/

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.