Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Tulosennusteet 3Q2019
Olemme jälleen laskeneet yhdessä Talousmentorin ja Sergion kanssa Helsingin pörssin yhtiöitä koskevia konsensusennusteita. Lisätietoja näiden ennusteiden tuottamisesta ja sen aikataulusta löytyy aikaisemmasta artikkelista.
Konsensusennusteet on tälläkertaa laskettu 68 yritykselle ja ne perustuvat seuraavilta saiteilta kerättyihin lukuihin:
- Sergio
- Piksu (Timon OMXH-lista ja Analyysit/Suomiosakkeet)
- Talousmentor
Kerätyistä tiedoista on soveltuvin osin laskettu ennusteet seuraaville: liikevaihto, liikevoitto, osakekohtainen, tulos (EPS), vuoden "tuloksesta maksettava" osinko ja tavoitekurssi.
Ennusteet koskevat tälläkertaa jaksoja:
- vuoden 2019 kolmas vuosineljännes (Q3/2019)
- koko vuosi 2019
- koko vuosi 2020
Allaolevassa taulukossa on listattu keskeisimmät konsensusennusteemme.
Oikeanpuoleisimmassa sarakkeessa ilmoitettu tavoitekurssi on laskettu keskiarvona Sergion, Timon-OMXH-listan ja Piksun Suomiosakkeet listoilla ilmoitetuista tavoitekursseista. Taulukon luvut ovat - raportointivaluutasta riippumatta - ilmoitettu eurona poislukien liikevaihtoluvut, jotka on ilmoitettu miljoonina euroina. Fortumin luvut eivät sisällä Uniperia konsernin osana. Metson luvut sisältävät Mineralsin. Ennusteet koskevat pääsääntöisesti raportoituja lukuja, vaikka yhtiön oma tavoitteenasetanta koskisi oikaistuja lukuja tai vaikka analyytikkojen enemmistö ennustaisi oikaistuja lukua. Esimerkiksi Nokian tapauksessa tälläinen raportoitujen ja oikaistujen lukujen ero on usein ollut merkittävä.
Yllälistatuista yhtiöistä tuloskauden aloitti Panostaja jo reilu kuukausi sitten. Panostajan tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta. Muiden osalta tuloskauden aloittavat Telia ja Elisa, jotka molemmat julkaisevat 3q19 osavuosikatsauksensa 17.10. aamutuimaan. Viikko, joka alkaa 21.10. on tuloskauden kiireisin: silloin tuloksensa raportoi reilut 30 listaltamme löytyvää yhtiötä.
Täydentäviä tietoja löytyy yllämainituilta Sergion ja Talousmentorin saiteilta ja PiksuMedia twitteristä. Talousmentorin taulukossa on ylläolevien lukujen lisäksi myös Liikevoitto, nettovoittolukuja, PE luku ja osinkoprosentti. Sergion työkalusta löytyy runsaasti täydentäviä tunnuslukuja. Kattavampi ennuste valituille yhtiöille, mukaanlukien vertailujakson 3q18 luvut ja vuoden 2020 ennusteet, ilmestyy twitteriin tuloskauden edetessä.
Vuosineljänneksen 4q2019 ennusteet koottaneen ja laskettaneen marras-joulukuun aikana. Mikäli sinulla on tämän tyyppisiä ennusteita ja haluat osallistua listan tuottamiseen, ota yhteyttä.
Ylläolevat ennusteet on tuotettu lokakuun 2019 alussa. Sen jälkeen annettuja yhtiöden tulosten ennakkotietoja, kuten mahdollisia tulosvaroituksia ei välttämättä ole huomioitu listan tiedoissa. Kevään 2019 yhtiökokouskaudella irronneet osingot on pyritty huomioimaan tavoitehinnoissa. Syksyn 2019 aikana irtoavia osinkoja sensijaan ei pääsääntöisesti ole huomioitu tavoitehinnoissa. Ennusteet eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Listan tuottamisessa mukana olevilla tahoilla on sijoituksia useissa listalla mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan tällähetkellä ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä.
Tarkemmat käyttöehdot Piksun osalta.
Kommentit
Q2 ennustusten osuvuus
Minua kiinnostaisi edellisen kvartaalin ennustusten osumatarkkuus. En ole nähnyt sitä missään julkaistaneen. Voi olla, että se on mennyt minulta vain ohi. Jos teiltä löytyy tilastoja niin laittakaa ihmeessä esille. Pelkkä linkki myös tietysti riittää.
Re: Q2 ennustusten osuvuus
Se jäi viime kerralla tekemättä, kun kesän tuloskausi kesti varsin pitkään. Mutta eiköhän me Q3:lle tehdä jonkinlainen yhteenveto osuuvuudesta.
osumatarkkuus
Maaliskuun Toto esityksessä oli niitä väestöpyramidin näköisiä kaavioita. Niissä oli vertailu osumatarkkuudesta me vs Vara Research:in (?) raportoima konsensus. Meillä oli silloin jonkinverran huonompi osumatarkkuus.
Meidän luvut on ennalta valittu setti lukuja (liikevaihto, EPS, ...) ja sama setti kaikille yrityksille. Muilla on jonkinverran sellaista, että ennustetaan niitä lukuja, joita kukin yhtiö itse seuraa ja korostaa viestinnässään. Jälkimmäisellä tyylillä osumatarkkuus on luonnollisesti parempi, koska yhtiö tyypillisesti itse ilmoittaa melko kapean haarukan johon osutaan ja jos ei osuta niin asiasta tiedotetaan vielä negarilla/posarilla. Esim. Nokia on ilmoittanut että vapaa kassavirta olisi "hieman positiivinen" vuonna 2019, jolloin analyytikko ennustaa että se on vaikka 5miljoonaa ja sitten jos Nokia ilmoittakin että se jää hiukan negatiivisesksi niin analyytikko korjaa ennusteen -5miljoonaksi. Näin saa suuren osumatarkkuuden, mutta onko tästä suurta hyötyä kellekään, kun yhtiö on jo kertonut asian
osumatarkkuus
Muistan kyllä nähneeni ne lukemat, mutta todellisen osumatarkkuuden määrittämisessä täytyy olla dataa pidemmältä aikaväliltä. Siksi näkisin mielelläni kaikkien kvartaalien osumatarkkuuden sitä mukaa kuin niitä tulee. Ymmärrän, että siinä on paljon hommaa, mutta kun kerran ennusteita julkaistaan niin läpinäkyvyys kasvaa, kun ennusteita verrataan jatkuvasti toteutuneisiin lukuihin. Tarkkojen lukujen käyttö olisi tietysti suotavaa myös muilta tahoilta, jotta kaikkia lukuja voi verrata keskenään.
Missä Incap?
Timo on sitä jo pitkään seurannut. Kolme posaria perä perää.
Incap
Juu. Tuo näyttää ihan mielenkiintoiselta. Se ei taida olla Talousmentorin listalla eikä Sergion työkalussa, joten konsensuksen laskeminen jää aika ohueksi. Voin lisätä sen kuitenkin Piksun listalle.
Lisää uusi kommentti