Tulosennusteet 2Q2019

Käyttäjän mikko kuva

Monet sijoittajat ja analyytikot keräävät pörssiyritysten taloustietoja järjestelmällisesti yritysten osavuosikatsauksista ja tilinpäätöksistä. Tälläisiin tietoihin perustuen tuotetaan ennusteita esimerkiksi yrityksen liikevaihdon tai nettotuloksen kehityksestä. Ennusteita päivitetään, kun yritys julkistaa osavuosikatsauksensa tai muuta uutta ja merkittävää tietoa ilmaantuu.

Toisistaan riippumattomasti tuotetuista ennusteista voidaan laskea "konsensusennuste" mediaanina tai keskiarvona valitusta taloustiedosta esimerkiksi osakekohtaisesta tuloksesta. Konsensusennuste kiteyttää markkinoiden odotukset yrityksen tuloskunnolle. Usein osakkeen kurssi laskee, mikäli yhtiön tulos ei yllä konsensusennusteessa ilmoitettuun tasoon. Vastaavasti kurssi nousee mikäli yhtiön ilmoittama tulos ylittää konsensusennusteen mukaisen tuloksen. Joskus kurssireaktio osavuosikatsauksen julkistuksen yhteydessä perustuu johonkin muuhun seikkaan esimerkiksi siihen, että yhtiö ilmoittaa tulevaisuudennäkymiensä merkittävästä muutoksesta.

Olemme jälleen tuottaneet yhdessä Talousmentorin ja Sergion kanssa Helsingin pörssin yhtiöitä koskevia konsensusennusteita. Allaolevassa kuvassa on listattuna ennusteiden tuottamisen periaatteita ja aikataulu.

 

 

Osakekauppaa harkitsevan sijoittajan kannattaa tuntea yrityksen konsensusennuste, verrata konsensusennustetta yrityksen osavuosikatsauksessa ilmoittamaan tasoon ja hyödyntää näitä tietoja kaupankäynnissä. Konsensusennusteen ja yrityksen toteutuneen tuloskunnon välinen suuri ero voi kertoa yrityksen tilanteen yllättävästä muutoksesta. Usein tälläinen yrityksen tilanteen äkillinen muutos olisi ollut huolellisella analyysillä nähtävissä. Tälläisessä tapauksessa konsensusennusteen ja toteutuneen tuloksen välinen suuri ero kertoo analyysin huonosta laadusta.

Konsensusennusteemme on tälläkertaa laskettu 65 yritykselle ja ne perustuvat seuraavilta saiteilta kerättyihin ennusteisiin:

Kerätyistä tiedoista on soveltuvin osin laskettu konsensusennusteet seuraaville tunnusluvuille:

 • Liikevaihto
 • Liikevoitto
 • Nettovoitto
 • Osakekohtainen tulos (EPS)
 • Vuoden "tuloksesta maksettava" osinko
 • Tavoitekurssi ja siitä laskettava "nousuvara"

Konsensusennusteet koskevat tälläkertaa seuraavia jaksoja:

 • vuoden 2019 toinen vuosineljännes
 • koko vuosi 2019
 • koko vuosi 2020

Allaolevassa taulukossa on listattu keskeisimmät konsensusennusteemme. Hoivatilojen ja Heeroksen osalta q2/19e sarakkeissa olevat luvut sisältävät koko ensimmäisen vuosipuoliskon 1h19. Ennusteet koskevat pääsääntöisesti raportoituja lukuja vaikka yhtiön oma tavoitteenasetanta koskisi oikaistuja lukuja tai vaikka analyytikkojen enemmistö ennustaisi oikaistuja lukua. Esimerkiksi Cityconin ja Nokian tapauksessa tälläinen raportoitujen ja oikaistujen lukujen ero on usein ollut merkittävä.

Yllälistatuista yhtiöistä kaksi raportoi tuloksensa 8.7.2019 alkavalla viikolla. 15.7. alkava viikko on tuloskauden kiireisin: silloin tuloksensa raportoi parikymmentä sellaista yhtiötä, joille olemme laskeneet konsensuksen.

Täydentävä taulukko löytyy Talousmentorista. Kattavampi ennuste valituille yhtiöille, mukaanlukien vertailujakson 2q18 luvut ja vuoden 2020 ennusteet, ilmestyy Twitteriin tuloskauden edetessä. Tervetuloa seuraamaan!

Vuosineljänneksen 3q2019 ennusteet koottaneen ja laskettaneen elo-syyskuun aikana. Mikäli sinulla on tämän tyyppisiä ennusteita ja haluat osallistua listan tuottamiseen, ota yhteyttä .

Yllämainitut ennusteet on tuotettu kesäkuun 2019 aikana. Sen jälkeen annettuja yhtiöden tulosten ennakkotietoja kuten mahdollisia tulosvaroituksia ei välttämättä ole huomioitu listan tiedoissa. Tavoitehinnat eivät kaikkien yhtiöiden osalta huomioi vuoden 2019 aikana irronneiden osinkojen vaikutusta yhtiön arvoon. Ennusteet eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Listan tuottamisessa mukana olevilla tahoilla on sijoituksia useissa listalla mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan tällähetkellä ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä.

Tarkemmat käyttöehdot Piksun osalta täällä .

 

Artikkeli: 
LiiteKoko
Image icon conc.png86.17 KB
Image icon g12.jpg188.44 KB

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

"15.7. alkava viikko on tuloskauden kiireisin: silloin tuloksensa raportoi parikymmentä sellaista yhtiötä, joille olemme laskeneet konsensuksen."

Silloin show minallakin alkaa (tai oikeastaan 12.7. Elisan osalta).

Kiitoksia asianosaisille. Oma (laiska) menetelmäni on tosin katsoa toteutunut tulos ja sitä seuraava kurssireaktio. Jos laskee liikaa, ostan.

Aiemmin toimi hyvin. Mielestäni pari viimeistä osarikierrosta ovat olleet sellaiset, että todellakin, kursseista on 2018 imetty ilmoja pois ja odotukset ovat ehkä realistisempia?

Ken elää, se näkee.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.