Treidaus vaatii kovaa taustatyötä

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Mikäli treidausta aikoo tehdä tosissaan, niin se vaatii kovaa taustatyötä. Lisäksi aikaa kuluu markkinoita seuratessa, sijoituskohteiden etsimisessä sekä treidaussysteemin muokkausta vastaamaan alati muuttuvaa markkinaa. Omista kaupoista tulee pitää päiväkirjaa, jotta treidaaja voisi kehittää omaa toimintaansa.

Treidaus käy työstä

Mitä enemmän kauppaa tekee ja mitä vakavammin treidaukseen suhtautuu, niin sitä enemmän kaupankäynti vaatii valmistautumista ja markkinoiden seurantaa. Tämä tarkoittaa kaavioiden läpikäyntiä, uutisten lukua, omien kauppojen analysointia ja kaupankäyntistrategioiden testausta ja niin edelleen.

Tämä vastaa oikeastaan urheiluvedonlyöntiä. Silloin tällöin oman suosikkijoukkueen puolesta lyöty veto ei paljoa taustatyötä vaadi. Mutta, jos vedonlyönnillä aikoo lyödä rahoiksi, niin silloin taustatyötä joutuu tekemään ihan eri malliin. Perstuntumalla toimiminen tuo harvoin tulosta.

Treidaus on myös kuin liiketoiminnan pyörittämistä. Pitää olla strategia tai lainausmerkeissä liiketoimintasuunnitelma, jolla tulosta aiotaan tehdä. Tappioita ei tule pelätä, vaan ne ovat osa liiketoiminnan kuluja. Treidaaja ostaa osakkeita tai muita instrumentteja markkinoilta ja pyrkii myymään niitä voitolla eteenpäin. Tämä vaatii markkinoiden analysointia ja kurinalaista suorittamista. Mitä nopeammin ”varasto” kiertää ja mitä suurempaa tulosta yhdellä kierroksella tehdään, niin sen parempi. Ja niin edelleen.

Varsinaiseen kaupankäyntiin kuluu pieni osa treidaajan ajasta. Tilannetta voisi verrata vaikkapa raskaan sarjan nyrkkeilyotteluun, missä voittaja kuittaa miljoonia – eikä hävinnytkään ihan köyhäksi jää. Jos tyrmäys ja voitto tulee heti ottelun alussa, niin monesti lasketaan, että mestari tienasi X miljoonaa dollaria per sekunti. Laskennassa ei kuitenkaan muisteta ottaa huomioon vuosikausien kovaa harjoittelua.

Samaan tyyliin treidauksessa on väärin ajatella sen olevan vain kevyttä osto-/myyntitoimeksiantojen lähettämistä, jota voi tehdä kaupankäynnin ensimmäisen tunnin aikana. Toimeksiantoon johtanut varsinainen kova työ ja aikaa vievä valmistautuminen on tehty jo aiemmin.

Kaupankäyntistrategioiden tutkiminen on aikaa vievää puuhaa

Voitollisen systeemin ja edun (”edge”) etsintä vaatii melkeinpä ohjelmointitaitoja, sillä silmämääräinen tai manuaalinen kaavioiden tutkinta ei ole riittävän tehokasta ja objektiivista. Lisäksi systeemiä tulee testata eri kaupankäyntiympäristöissä. Miten systeemi olisi selvinnyt esimerkiksi vuosien 2007 – 2009 finanssikriisin aikana?

Ja onko systeemi riittävän voitollinen huomioiden kaupankäynnin kulut? Eli vaikka voittoa olisi tullut, niin olisiko se pärjännyt indeksille? Jos ei, niin silloin kaikesta treidaamiseen liittyvästä stressistä ja ajankäytöstä ei olisi ollut hyötyä.

Treidaajan on myös varauduttava viettämään aikaa ruudun ääressä markkinoita seuraten ja uusien kohteiden etsimiseen. Systeemiin sopiva kaupankäynnin setup voi tulla milloin tahansa päivän aikana, ja silloin pitää olla paikalla iskemässä sijoitus sisään. Markkinoilla on paljon satunnaisuutta, joten treidaajan ei kannata lisätä sitä omilla toimillaan.

Ja väliin jäänyt kauppa olisi voinut olla juuri se, joka olisi tuonut hyvät voitot. Tämä on hyvä myös tarkistaa itselleen luodusta systeemistä. Perustuuko testattu ja voitolliseksi todettu systeemi sittenkin vain muutamiin isosti voitollisiin kauppoihin? Oliko kyse esimerkiksi yhtiöön kohdistuneesta ison preemion ostotarjouksesta? Miten systeemi toimisi markkinoilla, joissa tällaisia harvoin tapahtuvia onnenkantamoisia ei tulisikaan?

Omien kauppojen läpikäynti

Lisäksi treidaajan on hyvä pitää päiväkirjaa omista kaupoistaan. Näin hän pysyy kärryillä siitä, kuinka hyvin eri strategiat toimivat käytännössä.

Päiväkirjan myötä treidaaja näkee myös sen, että pystyykö hän seuraamaan aiemmin luomiaan kaupankäyntisääntöjään. Hyvä ja voitokas systeemi voi kääntyä tappiolliseksi treidaajan omien virheiden ja ”älykkyyden” myötä. Esimerkiksi systeemin antamaa stoplossia ei kunnioiteta tai voitot otetaan liian aikaisin. Tai onko muuten vain sijoitusten hallinnassa systemaattisia virheitä, jotka korjaamalla treidaaja saisi helposti lisätuottoa.

Palataan sijoituspäiväkirjan pitämiseen myöhemmissä sarjan kirjoituksissa.

Yhteenveto

Tärkeimpinä ajatuksina tästä kirjoituksesta on:

 • Mikäli treidausta aikoo tehdä tosissaan, niin se vaatii kovaa työtä.
 • Strategioiden etsiminen ja edun luominen ei käy käden käänteessä.
 • Strategiaa pitää myös muokata vastaamaan alati muuttuvaa markkinaa.
 • Markkinoita pitää seurata aktiivisesti, jotta strategiaan sopivat treidauskohteet tulisivat löydetyksi.
 • Omista kaupoista tulee pitää päiväkirjaa, jotta treidaaja voisi kehittyä paremmaksi treidaajaksi.

Kuten kirjoituksessa totesin, niin ”varsinaiseen kaupankäyntiin kuluu pieni osa treidaajan ajasta”. Tämä käy ilmi myös tästä treidaussarjasta. Sarjasta on julkaistu jo 4 osaa ja vielä ei olla päästy alkua pidemmälle.


Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/06/07/treidaus-vaatii-kovaa-taustatyota/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.