Treidaus: Stop-loss

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Treidaajan tulisi asettaa stop loss siihen kohtaan, joka kertoo sen, ettei treidi ja siihen liittyvä setup enää toimikaan. Tappiot tulisi ottaa nopeasti, ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi. Treidaus on selviytymistaistelua ja sitä pitäisi pelata puolustuksen, ei hyökkäyksen kautta.

Toivotaan toivotaan -strategialla tappiot jatkavat usein kasvamistaan ja pääoma jää kiinni heikosti tuottavaan kohteeseen. Vaihtoehtoiskustannus (”opportunity cost”) voi nousta korkeaksi, mikäli jostain muusta kohteesta olisi saanut tuottoja.

Riskien hallinta

Nordnet-blogissa oli haastattelu Sharevillessä parasta tuottoa kerryttäneestä MAVERICK:sta. Hän toteaa haastattelussa, että

Good money management and stop loss are very important rules to follow.

I have some procedures to avoid or minimize risk when I buy stocks. In daytrading I have a very tight stop loss, and it has saved me many times. When I see a stock not behaving in a way I have expected, I sell it fast. There is no room for hope when you make wrong decisions.

Tämä oikeastaan kiteyttää treidaamisen hengen. Eli tarvitaan tietenkin jokin etu (”edge”), jolla voitollista tulosta voidaan tilastollisesti tehdä sekä sen päälle hyvää riskin ja kassan hallintaa. Jos otettu treidauspositio ei näytä etenevän halutusti, niin positio kannattaa myydä pois, kuin että jää toivomaan, että kyllä se tästä lähtee. Ja kuten sanotaan, niin toivo on huono strategia.

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan lähemmin stop-loss:ia. Kassan hallintaan (”money management”) palataan ensi kerralla.

Puolustustaistelua

Kirjassa Market Wizards, joka on kirjoitettu 80-luvun lopulla, haastatellaan aikansa suurimpia treidareita. Kirjan treidaajien yhteisenä teemana toistuu riskienhallinta – ja varmasti syystäkin, sillä he olivat menettäneet pääomansa uransa aikana. Jotkin useampaan kertaan.

Eräs haastateltava toteaakin, että treidaus on pitkän aikavälin selviytymistaistelua ja sitä pitäisi pelata ensisijaisesti puolustuksen, ei hyökkäyksen kautta. Tärkeintä on selvitä tästä viikosta ja kuukaudesta seuraavalle jaksolle kuivin jaloin.

Tässä korostuu juurikin se, että sijoituksen setup pitää olla sellainen, että todennäköisyydet ja odotusarvot ovat treidaajan puolella. Treidaajalla pitää olla kärsivällisyyttä odottaa sopivaa tilaisuutta. Jos edellisestä tilaisuudesta myöhästyi, niin sitä ei pidä hirveästi lähteä jahtaamaan. Uusia tilaisuuksia tulee aivan varmasti kohtapuoliin.

Liian isoja riskejä ei pidä ottaa panostuksen tai huonon setupin muodossa.

Tappioiden nopea ottaminen

Ota tappiot nopeasti ja anna voittojen juosta” on sanonta, joka on myös monien perinteisten sijoittajienkin mielessä. Tappioiden ottaminen voi olla psykologisesti vaikeaa, sillä se tarkoittaa, että sijoittajan pitää tunnustaa itselleen, että olin väärässä.

Liian usein sijoituksen päälle jäädään istumaan ja aletaan toivomaan, että kyllä se sieltä kääntyy. Pahimmillaan lapioidaan lisää ”hyvää rahaa huonon päälle”, kun kerrankin saa laatua halvalla. Kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa oli oheinen H&M:n kuvaaja (01/2015-05/2019), missä laskutrendi kesti useamman vuoden. Kurssin kääntymistä odotellessa sijoituksen arvo olisi laskenut hurjasti.


Kuva: H&M, 12/2014 – 05/2019, viikkokuvaaja, https://www.TradingView.com

Kuten MAVERICK kertoi haastattelussa, niin tappioiden nopea ottaminen on pelastanut monilta isoimmilta vahingoilta. Jos treidaajan sijoitus ei lähdekään kehittymään odotusten mukaisesti, niin sijoitus kannattaa myydä pois. Takaisin pääsee kyllä helposti ja loppujen lopuksi suhteellisen maltillisilla kuluilla – verrattuna mahdollisiin päivä päivältä kasvaviin tappioihin.

Oheisen H&M:n kaaviossa on varmastikin useita sellaisia kohtia, missä treidaaja voi arvioida, että trendi olisi kääntymässä. Yksi tällainen kohta voisi olla syksy 2016, missä osake ylittää sinisen 50 päivän liukuvan keskiarvon. Mikäli tuossa kohtaa hyppäsi H&M:n mukaan, niin treidaajan pitäisi nopeasti tunnustaa tosiasiat: ”Tämä veto ei näytä toimivan, siksi myyn. Palaan takaisin, kun tilanne selkiytyy”.

Treidaajan on tärkeää hyväksyä se, että kaikki positiot eivät toimi ja onnistumisprosentti liikkuu melkeinpä noin 60 prosentin tietämissä (plus/miinus). Siksi on tärkeää se, miten näihin huonosti toimiviin vetoihin suhtautuu.

Stop Loss

Treidaajan tulisi ennen position ottamista tietää se, milloin hän ottaa mahdolliset tappiot kotiin. Lisäksi hänen tulisi arvioida treidin tavoitehinta. Näiden avulla hän voi arvioida treidin tuotto/riski-suhdetta, johon palataan tarkemmin ensi kerralla.

Mikäli positio otetaan hetken mielijohteesta ilman etukäteen mietittyä maksimitappiota, niin sen asettaminen jälkikäteen voi olla vaikeaa. Jos maksimitappio on asetettu etukäteen, niin siitä syntyy treidaajalle sääntö ja sopimus. Mutta, jos tämä on jäänyt avoimeksi, niin treidaajalle syntyy tilanne, missä hän pääsee neuvottelemaan itsensä kanssa sopimuksen sisällöstä. Silloin tunteet ottavat vallan, ja tilannetta selitellään parhain päin: ”myydään, kun se palaa takaisin kohtaan X” tai ”ostetaan lisää ja tasoitetaan ostohintaa” jne.

Stop loss voi olla välittäjän kaupankäyntijärjestelmään syötetty toimeksianto tai sitten se voi olla treidaajan mielessä oleva mentaalinen arvo. Itse suosin kaupankäyntijärjestelmään syötettyä toimeksiantoa, sillä silloin markkinoita ei tarvitse seurata jatkuvasti. Lisäksi mentaaliset stopit ei tahdo omalla kohdallani toimia, vaan positio siirtyy ”toivotaan toivotaan” -kategoriaan ja harvemmin siitä mitään hyvää seuraa.

Stop Lossin asettaminen

Perussääntö stop lossin asettamiselle on, että se on siinä kohtaa, missä voidaan todeta, että setup ja treidi ei enää toimi. Esimerkiksi trendissä olevan osakkeen kohdalla se voisi olla edellisen pullback-tason alapuolella tai 50 päivän liukuvan keskiarvon kohdalla.

Oheisessa kuvaajassa osake on nousevassa trendissä ja osake on tekemässä pientä pullback:iä, joten kuvan perusteella treidaaja voisi pohtia ostotoimeksiantoa. Mahdollinen stop loss on piirretty edellisten pullback:ien alapuolelle. Jos osake laskisi katkoviivan tasolle, niin trendin jatkuminen voisi olla uhattuna ja setup menettäisi merkityksen. Osake olisi laskenut niin alas, ettei position ottaminen tuolta tasolta tulisi mieleenkään (jos positiota ei olisi ennestään ja treidaaja hakisi trendin jatkumisen mukaista treidiä).

Ei liian lähelle, muttei liian kauaskaan

Mikäli stop lossin asettaa liian lähelle ostohintaa, niin tappiot ovat pieniä, mutta niitä tulee todennäköisesti varsin usein. Pienet ja normaaliin osakkeen heiluntaan liittyvät liikkeet voivat osua asetettuun stop lossiin, vaikka itse treidissä ja sen toimivuudessa ei olisi tapahtunut oleellista muutosta.

Liian kauas asetettu stop loss vastaavasti tuottaisi isoja tappioita, joita tulisi todennäköisesti ja toivottavasti harvakseltaan. Tällöin treidi ja siihen liittyvä setup on voinut lakata toimimasta paljon aikaisemmin ja positio ”ajelehtii” muun markkinan mukana.

Pitää muistaa, että treidauksessa pyritään hyödyntämään ostajien ja myyjien epätasapainoa, joka toisi jollain todennäköisyydellä ennustettavaa liikehdintää. Mikäli tämä tilanne katoaa markkinoilta, niin treidaajan kannattaa pohtia position sulkemista. Tämä vastaa kirjoituksen alun MAVERICK:n kommenttia: ”When I see a stock not behaving in a way I have expected, I sell it fast.”

Ei ilmiselvään paikkaan

Stop lossia ei kuitenkaan kannata asettaa ilmiselvään paikkaan, missä kaikilla muillakin on stop loss. Tämä voi olla jokin usein koeteltu tukitaso tai tasaluku (esim. 15,00 euroa) tai molemmat. Kun osake painuu tällaiselle tasolle, niin lukuisat laukeavat stop lossit tuovat ylimääräistä myyntipainetta osakkeelle, mikä voi painaa osaketta tukitasoa alemmaksi.

Mikäli stop loss on limit-toimeksianto (myy osakkeet 14,99 eurolla, jos 15,00 euron taso rikkoutuu), niin voi käydä niinkin, että osakkeet jäävät salkkuun voimakkaan myyntipaineen painaessa osaketta nopeasti alle 14,99 euron. Vastaavasti markkinaehtoisen stop loss:n (myy osakkeet markkinahintaan, jos 15 euron taso alittuu) toteutunut myyntihinta voi olla paljonkin alle 15 euroa, mikäli hinta laskee nopeasti.

Harmittavia tilanteita

Stop lossien kanssa käy usein harmittavia tilanteita:

 • osakkeet jäävät myymättä, kun osake tippuu kerralla yli asetetun stop loss -tason (limit-toimeksianto)
 • osakkeet menevät myyntiin stop loss rajan rikkouduttua, mutta niistä saatu hinta oli pettymys (markkinaehtoinen toimeksianto, missä osake rojahtaa kerralla kymmeniä prosentteja)
 • kurssi hipaisee stop lossia ja osakkeet menevät myyntiin. Tämän jälkeen osake kääntyy nousuun ja on ollut nousussa siitä lähtien näihin päiviin asti.

Tuntuu, että osakkeet menivät myyntiin täysin väärään aikaan, ja jos ne jäivät salkkuun, niin sekin oli väärin.

Sijoittajan ei pitäisi koskaan alentaa asetettua stop loss -tasoa. Nostaa sitä voi, kun positio alkaa kehittymään oikeaan suuntaan. Pitää kuitenkin muistaa, että stop loss on tapa turvata selusta isoilta tappioilta. Pitää pelata puolustusta ja pyrkiä pysymään ”hengissä” seuraavalle jaksolle. Lisäksi, position voi avata uudelleen, mikäli se täyttää oman kaupankäyntistrategian tavoitteet.

Yhteenveto

Tärkeimpinä ajatuksina tästä kirjoituksesta on:

 • Menestyvä treidaaja tarvitsee edun (”edge”) lisäksi hyvää riskin ja kassan hallintaa.
 • Valikoi treidit huolella niin, että todennäköisyydet ja odotusarvot ovat puolellasi.
 • Jos treidi ei kehity ennakkokaavailujen mukaisesti, niin ole valmis luopumaan positiosta ennenaikaisesti.
 • Ota tappiot nopeasti ja päättäväisesti, ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi.
 • Aseta stop loss siihen kohtaan, joka kertoo, että treidi oli virheellinen – tämä veto ei toimi
 • Treidaus on selviytymistaistelua ja sitä pitäisi pelata puolustuksen kautta – ei hyökkäyksen.

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/07/05/treidaus-stop-loss/

Kommentit

Comment: 

Vilkaisin haastattelua ja ällistyin täydellisesti tuosta tuotosta, 61700% viidessä vuodessa! Se on täysin uskomaton luku riippumatta pääomasta. Kun kaveri sanoo käyttävänsä jopa 50 000 euroa yhteen kauppaan, lienee hänellä ollut aika paljon alkupääomaa jo viisi vuotta sitten.

Jos sitä on ollut euroina 50 000 ja tuotto on tuo niin se tarkoittaa yli 600-kertaistumista. Ao summasta kasvaa silloin 30 miljoonaa, ja tuolla tuottotahdilla, joka oli viime vuonna liki 200 prosenttia, se kasvaa liki samaa vauhtia.

Viiden vuoden päästä siis salkku turpoaa noin miljardiksi euroksi, jos aloituspääoma oli 50 tuhatta euroa.

Pitäisikö tämä juttu todella uskoa, vai olettaa laskutavassa tms olleen jotain omituista? En ole koskaan kuullut päiväkauppiasmonimiljönääristä, saati miljardööristä.

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Comment: 

Moi

En tiedä, mutta oiskohan arvonnousun prosenttia laskettaessa huomioitu salkusta nostot jotenkin väärin? Jos olen tuplannut 50 000 euron (tai kruunun) pääoman 100 000 euroon ja tämän jälkeen nostan 49 900 tililtä pois. Tällöin  - väärin laskien - 100 euron pääoma olisi noussut 50 100 euroon eli 50 100 prosenttia :-) 

Itse en lähtenyt tuota prosenttia sen enempää pyörittelemään, kun halusin nostaa hänen sanomansa esiin. 

Shareville tai Nordnet voisi ehkä tarkistaa tuotonlaskennan periaatteet ja avata niitä ehkä tarkemmin meillekin :-)

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

herra osakestrategin fiksautuminen Tikkurilaan https://blogi.nordnet.fi/search/tikkurila 

Missä ihmeessä on sen pysyvä kilpailuetu? Talomaalin?

Toki oletan, että T. irrotettiin Kemirasta alunperin siksi, että Paasikivet varmaan ovat enemmän kiinnostuneita vedenpuhdistuksesta ja T. varmaan ois myytävänä, mutta tämä on spekulaatiota. Mutta missä on Buffettin kilpailuetu? Näitä sanoja huiskitaan niin, että vamaan sellainen on Talvivaarassakin ollut? 

Tässä muuten vielä suorasukainen esimerkki: Tikkurilaa Buffettkin ostaisi https://blogi.nordnet.fi/nama-yhtiot-ovat-warren-buffettin-ostosuosikit-...

Miten kaukana tuollainen mahtaa olla harhaanjohtamisesta?

Comment: 

Maltillisesti hinnoitellut arvoyhtiöt ovat makuuni, mutta Tikkurilasta posmottaminen on jo monet vuodet ollut surkuhupaisaa. Virheitä tulee jokaiselle, mutta Oksaharju vatvoo edelleen Tikkurilaa ja se on hänen viiden osakkeen mallisallkunsa yksi pala vaikka yhtiöstä on vaikea keksiä kehumista.

Oksaharjun salkulla on Nordnetin mukaan liki neljännesmiljoona seuraaaja, vaikka 5 v tuotto ei pärjää edes OMX- indeksille. Sijoitussivuston pyöirittänä olen jäävi kritisoimaan Suomen osapuilleen siteeratuinta asiantuntijaa, mutta kun omat Sharevillessä esillä olevat salkut hakkaavat mennen tullen indeksit niin....

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Sharevillen ongelma on toki se, että tilejä voi olla useita eivätkä ne siis edusta henkilön koko tai edes oikean suuntaista omaisuutta. Ajatus, että on "avointa" kertoa omistuksistaan (kuten minäkin mainitsen, omistanko käsittelemiäni yhtiöitä) on idealistinen, mutta johtaa yhtä hyvin tuollaisiin Tikkurila-juttuihin. Kun sitä on kerran ostanut, selitys jatkuu maailman tappiin.

Nordnet muuten joskus kehui, että heiltä on lyhytaikainen (1 kk?) kauppa kielletty. Avoimempaa olisi ollut sanoa, että samoja sääntöjä on muuallakin. Sääntö ei muuten estä mitenkään sitä, että joku nimetön strategi ostaa osaketta esim. tammikuussa, kehuu heinäkuussa ja myy saman tien pois.

Vrt.  https://www.arvopaperi.fi/uutiset/oksaharjun-eq-myynnit-aiheuttivat-myrs...   

Comment: 

Jos Oksaharjun arviot kiskovat kursseja tuommoisia lukuja vaikkapa vähän pienestäkin yhtiöstä niin melkoista on vaikutusvalta. Tekee aika hankalaksi tosiaan valvoa sääntöjä, kun niitä voi kiertää eri tavoilla. 

Comment: 

Saattaa varmaan olla jokin tuollainen, ei mene muuten järkeen.

En siis tarkoittanut sinua mitenkään arvostella, ällistyin vain.

Nordnet on muutenkin alkanut käyttää kyseenalaisia strategioita markkinoinnissaan, kuten pufffaamalla rajusti nopeaa kauppaa ja johdannaisia. Se on piensijoittajalle hankalaa hommaa, sanon kokemuksesta, se edun saaminen mistä aivan oikein kirjoitat on todella vaikeaa.

yst Heikki 

Comment: 

Juu, en minä sitä arvosteluna ottanut :-) Yritin vain jotenkin sanoa, että huomasin myös ison tuottoprosenti...

Comment: 

Ei nämät luvut ole minusta mitenkään mahdottomia.

Jo 200% vuosituotolla päästään 5 vuodessa yli 24 000% tuottoon.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.