Treidaus: Sarjan alustus

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Mielenkiinto treidaukseen ja tekniseen analyysiin on noussut viimeisten vuosien aikana, joten tästä syystä olen myös itse tutustunut aiheeseen. Tämän innoittamana teen kesäkaudelle sarjan kirjoituksia treidaamisesta ja teknisestä analyysistä.

Sarjassa käsitellään mm. graafien lukua ja peruskuvioita (trendit ja ranget), stoplossien asetusta, riskin- ja kassanhallintaa, psykologisia tekijöitä, teknisten indikaattorien muodostamista ja niiden hyödyntämistä, itsensä kehittämistä, tilastointia yms.

Kirjoituksissa ei kerrota voittavaa strategiaa (”näin teet treidauksella miljoonia”), sillä jos tietäisin sellaisen, niin en kertoisi siitä julkisesti kenellekään. Sen sijaan pyrin luomaan taustaa treidauksen ja teknisen analyysin takana niin, että saatuja peruskäsitteitä ja oppeja voi soveltaa myös muussa sijoitustoiminnassa.

Treidaus on vaikeaa ja suurin osa häviää siinä rahaa.

Tässä kirjoituksessa katsotaan eri sijoittamisen muotoja ja todetaan, että osakepoimija voi hyvinkin käyttää teknistä analyysiä ostojensa ajoittamiseen. Lisäksi nähdään kurssigraafin peruskuvio: nousu (A), konsolidaation (B) ja nousu (C) eli ABC-kuvio.

Sijoittamisen eri muotoja

Päiväkauppa

Treidaaminen mielletään monesti pelkästään nopeatempoiseksi päiväkaupaksi, missä osakkeita (tai muita sijoitusinstrumentteja) ostetaan ja myydään monta kertaa päivässä. Päiväkauppa on oma taiteenlajinsa, eikä siihen pidä mennä kevyin perustein.

Normaalia päivätyötä tekevälle se voi olla jopa mahdoton tehtävä – ellei kauppaa tee sitten P-Amerikan markkinoilla. Siellä markkinat avautuvat Suomen aikaan 16:30, joten työpäivän jälkeen treidaaminen onnistuu siellä. Haasteena on kuitenkin se, että treidaussessioon tulisi valmistautua, jotta voi etukäteen tarkistaa uutiset ja screenata sopivat osakkeet tai muut instrumentit kaupankäyntiä varten. Päiväkauppias hakee usein volatiliteettia, joka mahdollistaa tuottojen tekemisen. Eniten volatiliteettia on usein USA:n pörssin ensimmäisen tunnin aikana sekä tietenkin niissä osakkeissa, joista on tullut jokin merkittävä uutinen.

Swing-trade

Swing-treiderin sijoitusten aikahorisontti on muutamasta päivästä ehkä viikkoihin tai kuukausiin. Hän pyrkii teknisen analyysin metodein löytämään tilanteita, jotka ovat historiallisesti tuottaneet lyhyellä aikavälillä voittoja.

Nousutrendi on monesti sellainen, missä osake nousee nopeasti (A), tekee sitten pienen konsolidaation (B) ja jatkaa sitten taas nousuaan (C). Swing-treideri pyrkisi hyödyntämään oheisen kuvan C:n nousun ja (ahtaasti määriteltynä) myisi osakkeensa heti swingin päätyttyä (kuvassa noin 4,40 – 4,44 kohdalla). Hän voisi yrittää vielä hyödyntää seuraavan nousun uudella kaupalla.


Kuva: Nokia, toukokuu 2019, 60 min, https://www.TradingView.com

Tämä ABC-kuvio on hyvä sisäistää ja graafeja katselemalla näitä löytää varsin usein. Samalla voi pohtia sitä, että voisiko tällaisia tilanteita hyödyntää omassa treidauksessa. Katso esimerkiksi seuraavan kappaleen H&M:n kurssigraafia. Löytyykö sieltä ABC-kuviota ylös- tai alaspäin mentäessä? Kiinnitä huomio myös siihen, kuinka monta kertaa kuvio alkoi syntymään (AB), mutta viimeinen osa (C) jäi tulematta? Mitä tämä olisi tarkoittanut tuottojen suhteen?

Päivätyötä tekevä voi mielestäni jo tehdä Swing-treidausta – varsinkin, jos aikaikkuna on viikkoja tai kuukausia. Kotiläksyt tässäkin pitää tehdä, mutta osto- ja myyntitoimeksiannot voi tehdä ennakkoon tai sitten kännykällä kahvitunnilla tai muun tauon aikana.

Osakepoiminta

Osakepoimija valitsee itse osakkeensa yleensä fundamenttiperusteisten tunnuslukujen (esim. PE, osinkotuotto) tai muiden yrityksen kilpailuetujen perusteella. Myös osakepoimija voi hyödyntää teknisen analyysin työkaluja ostojen/myyntien ajoitukseensa.

Kuvassa on H&M:n kurssikäyrä sekä 50 ja 200 päivän liukuva keskiarvo vuoden 2014 lopusta toukokuuhun 2019. Osake oli laskutrendissä käytännössä noin 3 vuotta (kevät 2015 – kevät 2018) ja on nyt reilun vuoden ajan noin 120 – 170 kruunun kaupankäyntialueella (”traiding range”).


Kuva: H&M, 12/2014 – 05/2019, viikkokuvaaja, https://www.TradingView.com

Jos osakepoimija olisi syksyllä 2015 (kuvassa kohta A) todennut H&M:n olevan hyvä sijoitus ja hän olisi tehnyt kaupat 300 – 320 kruunun hintaan, niin sijoitus olisi tuottanut tappiota – ja paljon, mikäli hän olisi ostanut osaketta ns. pitkään salkkuun ja/tai tehnyt täydennysostoja ”kun, saa hyvää tavaraa halvalla”.

Teknisesti ajatellen ostoa vastaan oli mm.

  • liukuvien keskiarvojen kääntyminen laskuun
  • selvä laskutrendi – alhaisemmat pohjat ja huiput (keltainen pohjia hipova viiva)
  • 360 kruunussa olleen tukitason kolkuttelu 3 – 5 kertaa ja sen pitäminen

Mikään teknisen analyysin indikaattori ei tietenkään anna 100 prosenttisen varmaa tietoa tulevasta, mutta vihjeitä vallitsevasta tilanteesta se voi antaa. Onko markkina nousu-/laskutrendissä tai onko merkkejä trendin päättymisestä yms. Joka tapauksessa tässä H&M:n tilanteessa ”varoitusvalo” palaisi ja sijoittajan tulisi olla varuillaan ja katsoa rauhassa tilanteen kehittymistä.

Ehkä seuraava ostopaikka (mikäli osakepoimija vielä ajattelisi H&M:n olevan hyvä yhtiö omistaa) olisi ollut joulukuussa 2017 noin 270 kruunun tasolla eli noin -10…-15 prosenttia alkuperäistä ostopaikkaa alempana. Tämäkin tilaisuus olisi paljastunut nopeasti virheelliseksi, sillä laskutrendi jatkoi laskuaan. Nopea tappioiden otto tällaisessa tilanteessa olisi pelastanut paljolta.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin laskutrendi päättyi kesällä 2018 ja 120 kruunun tasosta on tullut eräänlainen tukitaso. Tämä taso olisi noin -60 prosenttia alkuperäistä ostohintaa (300 – 320 SEK) alhaisempi. Se, kääntyykö osake tästä nousutrendiin vaiko jääkö se seilaamaan 120 – 170 kaupankäyntialueella, jää nähtäväksi. Ja tietenkin osake voi kääntyä jälleen laskutrendiin.

Itse erehdyin ostamaan H&M:n osakkeita kurssilaskun aikana kesäkuussa 2016 (myynti lokakuu 2017). Uusi H&M:n ostos tehtiin helmikuussa 2019, joka ainakin kuvaajan valossa vaikutti ”tasapainoisemmalta” valinnalta, kuin aiempi ostos.

Sijoittaja, joka on löytänyt fundamettipohjalta mielenkiintoisen yrityksen, on yllättävän vaikea istua käsien päällä ja odotella sopivaa ja tukevalla pohjalla olevaa ostohetkeä. H&M:n tapauksessa aikaa kului useita vuosia, joten ei olisi yhtään ihme, että jossain vaiheessa kurinalaisuus pettäisi ja tulisi ostettua osaketta. H2/2016 näyttäisi graafin osalta sellaiselta, että trendi olisi kääntymässä nousuun. Ratkaisevaa onkin, että sen jälkeen pitäisi osata tunnistaa tilanne sittenkin vääräksi ja ottaa tappiot nopeasti. Takaisin omistajaksi pääsee helposti, mikäli trendi kääntyisi uudelleen nousuun.

Indeksisijoittaja

Indeksisijoittaja sijoittaa nimensä mukaisesti indeksiin ja hän ei jaksa nähdä vaivaa markkinoiden seuraamiseen. Hän tyytyy markkinatuottoon ja todennäköisesti voittaa useimmat em. sijoittajista.

Yhteenveto

Tärkeimpinä ajatuksina tästä kirjoituksesta on:

Teknistä analyysiä voi hyödyntää kaikenlaisessa sijoittamisessa, jos ei muuten, niin ainakin toimeksiannon ajoituksen suhteen. Kaikkein pahimpaan laskutrendiin ei kannata hypätä mukaan, vaan ehkä parempi olisi odottaa käännettä ja tankata osaketta ylöspäin mentäessä. Laskutrendi voi olla pitkä (kuten H&M:n esimerkki osoitti), jolloin osakkeiden lisäys alaspäin mentäessä voi tulla kalliiksi.

”Trend is your friend” -sanonta on hyvä muistaa ja sijoittajan on parempi olla trendin puolella, kuin sitä vastaan.

Vinkki: Nordnetilla on Traders’ Club -niminen videosarja, johon kannattaa tutustua. https://www.youtube.com/playlist?list=PL7A7xDUTCulCOIfkehQUlx0eNWKEk2kjq


Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/05/29/treidaus-sarjan-alustus/

Kommentit

Comment: 

Nyt on mielenkiintoinen aihe!

Miltä näyttää DAX-indeksi teknisestä näkökulmasta?

Entä $NDX? Omiin silmiin NDX alkaa näyttää ylimyydyltä.

Näihin indekseihin löytyy hyviä johdannaisia treidaamiseen vivulla tai ilman.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.