Treidaus: Graafien lukemisen vaikeus

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Jälkikäteen tehtynä graafien luku, tekninen analyysi ja niiden tulkinta on helppoa. Silloin on helppo osoittaa graafia ja sanoa, että jo tuolloin näki sen, mitä tuleman piti. Live-tilanteessa tilanne muuttuu kertaluokkaa vaikeammaksi ja tulkinnan varmistuttua treidaustilanne saattaa jo menneen ohi. Osake liikahti sen 5 prosenttia suuntaansa treidaussignaalin vahvistumista odotellessa.

Teknisen analyysin ajatuksena on löytää markkinoilta ostajien ja myyjien epätasapainoa, jota voi sitten pyrkiä hyödyntämään. Jos osakkeen kaupankäynti on hiljaista, niin graafit ja indikaattorit menettävät nopeasti merkityksensä.

Graafin oikea reuna

Graafeja tutkiessa silmä näkee menneisyyden tapahtumista selviä tilanteita, missä rahaa olisi voinut tehdä. Mielessä voi todeta, että ”tuossa oli selvä laskumarkkinan käänne ja ABC-kuvio, joten jos tuosta olisin ostanut, niin olisin saanut muutamassa kuukaudessa yli 20 prosentin tuoton”.

Todellisuudessa tämä ei ole näin yksinkertaista, sillä elävässä elämässä graafit syntyvät kaavion oikeaan laitaan (”hard-right-edge”). Siinä kohtaa on vielä vaikea todeta, että onko nyt syntymässä uutta huippua tai pohjaa tai muutakaan itselle tärkeää kuviota.

Ja koska monen indikaattorin arvo lasketaan päätöskurssin mukaan, niin indikaattori määräytyy päivän päätteeksi. Seuraavana päivänä osake voi avata selvästi eri kohdasta kuin, mitä edellisen päivän päätöskurssi oli – ja samalla syntynyt kaupankäyntitilaisuus menikin ohi suun.

Kirjoitussarjan osassa MACD (Treidaus: MACD) totesin:

MACD Histogrammin yhtenä tulkintana on huippujen erotus (bullish/bearish divergence). Eli jos osake tekee kaksi pohjaa, joista jälkimmäinen on toista alempana JA samaan aikaan MACD Histogrammin kohdalla jälkimmäisen pohja on toista pohjaa korkeammalla, niin silloin kyse olisi ostosignaalista.

Shorttaus-tilanne tulisi vastakkaisessa tilanteessa.


Kuva: Apple, 03-06/2018. https://www.TradingView.com

Kuten oheisesta kuvaajasta nähdään, niin keltainen LONG-tilanne on helppo todeta graafista. MACD-histogrammien pohjahuiput nousevat samalla, kun kurssikäyrän pohjat ovat toisiaan alempana.

Sininen SHORT-tilanne on muotoutumassa, mutta vielä ei voida olla varmoja siitä, että onko tilanne jo nyt kaupantekosignaali vaiko ei. Voi olla, että

 • kurssihuippu on ehkä muotoutumassa – tai sitten se jatkaa tästä suoraan ylöspäin ja ylittää 200 tai 205 dollarin rajan tai
 • MACD:n huippu on sekin vasta muodostumassa, mutta on vielä kovin vaatimaton verrattuna edellisiin huippuihin. Ja, jos kurssitaso jatkaa nousuaan, niin myös MACD:n huipusta tulee suurempi.

Muutama päivä myöhemmin nähdään, että sekä kurssi- että MACD-huippu tosiaan syntyi kaavioon ja osake on nyt noin -3 dollaria huippua alempana. Vielä ehtisi shorttauksen tekemään ja osake näyttäisi valuvan oikeaan suuntaan.


Kuva: Apple, 03-06/2018. https://www.TradingView.com

Shorttausta vastaan puhuu kuitenkin se, että osake teki selvän tulosraportin (kuviossa ympyröity E) jälkeen ABC-nousukuvion ja nyt näyttäisi siltä, että vedetään vähän happea ja nousu jatkuisi tästä ylöspäin.

Mikä olisi oikea tapa toimia? SHORT vaiko LONG?

Riippuen treidaajan aikaikkunasta, niin ehkä molemmat olivat perusteltuja, mutta kovin suurta SHORT-tuottoa tämä ei olisi tuonut. Ehkä noin 5 dollaria eli noin parisen prosenttia. LONG olisi tuottanut paremmin, ellei treidi olisi osunut treidaajan asettamaan STOPLOSS-tasoon.


Kuva: Apple, 03-09/2018. https://www.TradingView.com

Kuten todettua, niin kurssi- sekä erilaisten indikaattorien graafien tulkinta live-tilanteessa on haastavaa. Jälkikäteen on kyllä helppo nähdä oikea tulkinta, mutta se on sitten myöhäistä ja ehkä jälkiviisastelua. Kun kuvaajan viesti on muutaman päivän jälkeen riittävän selkeä, niin silloin osake on voinut liikkua jo niin paljon, ettei treidiä kannata enää tehdä. Juna niin sanotusti meni jo.

Oleellista onkin 1) hyvien treidaustilanteiden havainnointi ja 2) niiden voitollinen hyödyntäminen. Se, että tietää/arvaa/uskoo, että jotain tapahtuu, ei vielä riitä – tämä pitäisi osata hyödyntää markkinoilla. Jos näin ei ole tehnyt, niin kuinka varmalla pohjalla tämä ”tieto” loppujen lopuksi oli?

Jälkikäteen moni osaa kertoa, että ”tiesin”, että Nordea laskee, taantuma tulee ja että Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden. Mutta kuinka moni näistä tietäjistä osasi hyödyntää näkemystään voitollisesti?

Hiljainen kaupankäyntiaktiivisuus

Monilla suomalaisilla yhtiöillä käydään kauppaa varsin vähäisillä määrillä, jolloin niistä ei oikein kannata tehdä teknistä analyysiä. Muistetaan, että yhtenä teknisen analyysin tarkoituksena on selvittää ostajien ja myyjien epätasapainoa niin, että siitä syntyisi hyödynnettävä tilanne.

Oheisessa taulukossa on Aktian osakkeen kaupankäyntiä kahden tunnin ajalta (14.8.2019). Yhteensä kauppaa käytiin 13 eri kertaa, jos ryhmitellään samalla sekunnilla käydyt kaupat aina yhdeksi kerraksi. Se tarkoittaisi sitä, että keskimäärin tänä aikana

 • kauppaa tehtiin 18 minuutin välein
 • kaupan koko oli 165 osaketta eli noin 1 392 euroa

Kyseisenä päivänä kaupankäynnin volyymi oli 11 440 osaketta eli vajaa 100 000 euroa

Selvää on, ettei osakkeesta kannata tutkia 5 tai 15 minuutin graafia ja voi jopa kysyä, että onko päivägraafien ja erilaisten indikaattorien tutkinta tällaisten osakkeiden kohdalla järkevää. Periaatteessa jo yksityisen sijoittajan 10 000 euron kaupankäynti vastaisi jo 10 prosenttia koko päivän vaihdosta. Ja jos samalle päivälle sattuu useampi yksityissijoittajan kauppa, niin tulkinta tuskin on, että ostajien ja myyjien tasapainossa on tapahtunut merkittävä muutos.

Toki Aktian osake piirtää graafia siinä missä muutkin osakkeet, mutta graafin tulkinnassa pitää olla kriittinen. Osakkeen vaihdon tulisi olla riittävän suurta, jotta treidaajalla olisi mahdollisuus hyödyntää erilaisia epätasapainotilanteita.

Yhteenveto

Tärkeimpinä ajatuksina tästä kirjoituksesta on:

 • Graafien tulkinta jälkikäteen on helppoa, mutta tilanne muuttuu kertaluokkaa vaikeammaksi, kun kuvioita tarkastellaan reaaliajassa.
 • Tietäminen ei riitä, vaan tietämyksen voitollinen hyödyntäminen ratkaisee.
 • Jälkiviisaus on turhaa – ellei sitä käytä oppimistarkoitukseen, jotta seuraavalla kerralla osaa toimia paremmin.
 • Teknisen analyysin ajatuksena on löytää markkinoilta ostajien ja myyjien epätasapainoa, jota voi sitten pyrkiä hyödyntämään. Jos osakkeen kaupankäynti on hiljaista, niin graafit ja indikaattorit menettävät nopeasti merkityksensä.

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/08/16/treidaus-graafien-lukemisen-vaikeus/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.