Toimiiko EKP:n uhkapeli sittenkin?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Viikon paras talousuutinen on, että Espanjan valtionvelkojen kauppa onnistui kirkkaasti yli odotusten: korot putosivat rutkasti verrattuna kuukauden takaisiin lukuihin.  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1f57a9ba-2af9-11e1-8a38-00144feabdc0.html#axzz1h57RWrCB Syyksi on tulkittu EKP:n pankeille tarjoama halpa ja pitkäaikainen luototus, jonka nyt oletetaan kanavoituneen valtionvelkojen ostoon ainakin Espanjassa, jossa valtiovalta on siihen pankkeja patistanut. Sikäli kun tulkinta pitää paikkansa, EKP:n riskipokeri näyttäisi ainakin Espanjan kohdalla toimivan: keskuspankin kieltäytyminen laajoista tukiostoista ei johda markkinarysäykseen, kun pankit ostavat velkoja EKP:n sijaan.

Toki tämä on pankeillekin riskipeliä, koska Kreikan kohtalo voi odottaa muitakin kriisimaita, mutta halpa raha ja kohtuullisen hyvä tuotto ovat houkutteleva yhdistelmä, jos luototettavan maan odotetaan selviävän vastuistaan tavalla tai toisella. Saa nähdä, kauanko systeemi toimii ja missä maissa, mutta on ehdottomasti välttämätöntä eurokriisin ratkaisulle, että kriisimaiden korot laskevat.

Pelkkä budjettikurin lisääminen sitä ei tee, se on jo nähty, koska säästöt eivät lisää valtioiden tuloja eli maksuvalmiutta. Mutta säästöpaketit yhdistettynä pankkien ostohalukkuuteen voivat tuoda kenties korot alas muuallakin. Jos Italiankin korot laskisivat samalle tasolle, yleinen luottamus euroalueen taloutta ja pankkijärjestelmää kohtaan paranisi rutkasti. Uutinen nostikin euron kurssia, se on nyt korkeammalla kuin kertaakaan viikon aikana.

Euron kurssi ja osakkeet ovat kulkeneet tutusti taas käsi kädessä, eli molemmat rymistelleet alas pari kuukautta pieniä korjauksia tehden. Parin viikon yhtäjaksoinen pudotus on tehnyt loppuaan jo viikon verran, Daxin jumittaessa 5700 pisteen tasolle, samaan aikaan kun euro on hinkannut 1,30 dollarissa. Oskillaattorit ovat jo saman viikon verran olleet ylimyydyn alueella, eli lyhyt trendi on ollut valmis kääntymään, mutta kunnon kimmoketta sille ei ole saatu, kun EKP:n Mario Draghikin tyrmäsi uudestaan setelirahoituksen mahdollisuuden. Markkina on ollut hyvin odottavassa tilassa, ja reipas droppikin on mielestäni  heilunut yhtenä mahdollisuutena, ellei perustetta nousulle löydy.

Pudotus on mahdollinen vieläkin, mutta tämä uutinen saattoi olla se kimmoke, joka kiskaisee euron ja osakkeet ylös ainakin viikoksi pariksi. Jos Dax ylittää 5800 rajan, niin sitten se jatkanee uskoakseni tasoille 6100-6200 ennen kuin tarkistaa suuntaa uudestaan. Siinä tapauksessa euro kiivennee jonnekin 1,40 taalan tienoille.

Kommentit

Comment: 

Kyllähän se nousu siitä kehkeytyi, ja Dax pamautti heittämällä 5800 puhki ja pysyi siellä päivän päätteeksi. Nousutrendin pitäisi nyt kestää viikon pari sinne 6000 pisteen päälle. Turha ennustella sen pidemmälle, mutta noita tasoja odottelen kolkuteltavan. Palaan asiaan, jahka siihen on aihetta.

Hyvää joulua kaikille -ja mikäs juhliessa, kun markkinatkin antavat joululahjan!

Heikki

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.