Tilinpäätöstietojen tutkimisesta

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

TT:n listaa uudistaessa tuli selailtua eri yritysten tilinpäätöstietoja noin viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Lopulta päädyin noin neljänkymmenen yrityksen ottamiseen listalle. Tähän prosessiin kului suhteellisen paljon aikaa, vaikka monesta yrityksestä olikin jo monet perustiedot löytynyt aiemmin. Tämä prosessi herätti joitakin ajatuksia, joita lyhyesti selvittelen kirjoituksessani.

 

Ensimmäisenä tulee mieleeni yritysten nettisivujen vaihtelevuus. Tilinpäätöstietojen löytämisen helppous ja vaikeus vaihtelivat yrityksestä riippuen. Toisilta yrityksiltä löytyivät kaikki tarpeelliset tiedot edelliseltä noin kymmeneltä vuodelta käytännössä yhdeltä sivulta, kun taas toisten yritysten tilinpäätöstietojen löytäminen nettisivuilta oli vaikeaa. Joissakin tapauksissa en löytänyt edes tarpeellisia tietoja, joten jouduin jättämään muutamia yrityksiä pois listalta. On luonnollista ettei lyhyemmän ajan pörssissä olleista yrityksistä löydy tietoja pitkältä ajalta, mutta kauemmin pörssissä olleiden yritysten pitäisi mielestäni järjestellä tilinpäätöstiedotteensa niin, että ne löytyvät kaikki helposti samasta paikasta. Näin ei valitettavasti ollut. Toinen silmäänpistävä ilmiö oli, että joidenkin yritysten tilinpäätöstiedotteiden sisältämä informaatio ei pysynyt jatkuvasti samanlaisena vaan joitakin tietoja saattoi puuttua toisilta vuosilta, kun niitä löytyi toisilta. Voi tietysti olla syynä, että lait ovat muuttuneet kymmenen vuoden aikana. En tiedä onko näin, mutta jos muilla on parempaa tietoa niin kiitos kertomisesta jo etukäteen.

 

Seuraavana asiana tulee mieleen se, että sijoittaessa on parempi tarkastella edes pintapuolisesti yrityksen menneisyyttä. Kaikki eivät tätä tee, vaikka se olisi vähintäänkin suotavaa. Liiallinen menneisyyteen tuijottelu voi tietysti olla myös väärä teko. Jo lyhyellä tarkastelulla voi huomata, että jotkin yritykset tekevät omistajilleen rahaa lähinnä vain taloussyklien huippuvuosien aikana mikä ei ole tervettä omistajan sijoitusten kannalta. Tällaiset yrityksen voivat toki muuttua, mutta en löisi sen puolesta vetoa. Lisäksi lyhyellä tarkastelulla voi löytää myös yrityksiä, jotka kasvattavat liikevaihtoaan ja tulostaan tasaisesti riippumatta juurikaan syklien vaikutuksista. Näitä ei tosiaan löydy montaa kotipörssistämme eikä niiden osakkeiden ostaminen oikealla hinnalla ole helppoa. Nykyisten tulosten pelkkä tuijottaminen tuottaa monille sijoittajille vääriä mielikuvia yritysten todellisista mahdollisuuksista tehdä omistajille rahaa.

Kolmas havainto mikä perustuu ihan perstuntumaan on, että pohjois-Euroopassa liiketoimintaa tekevien yritysten syklit eroavat maailmanlaajuista liiketoimintaa harjoittavien sykleistä. Jälkimmäisillä syklin huippu oli jo aiemmin eli 2014 lopun ja 2016 puolivälin ajanjaksolla. Tämä näkyy mm. yritysten liikevaihdoissa. Pohjois-Eurooppaan sijoittuvilla yrityksillä vastaavaa huippusykliä ei ole saavutettu ainakaan ennen vuoden 2017 loppua. Voiko näistä asioista tehdä sitten johtopäätöksiä onkin jo toinen asia. Lisäksi pisti silmään se kuinka harvat yritykset ovat menestyneet selkeästi paremmin kuin ennen edellistä finanssikriisiä edeltävinä vuosina. Olen tämän arvion tehnyt tarkastelemalla tuloksia.

Tässähän näitä asioita jo oli. Onko perstuntumani pahasti väärässä vai edes sinnepäin oikeassa?

-Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Minähän tutkin myös paljon näitä tilinpäätöksiä. Kokemukseni on, että suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten yritysten tiedot löytyvät keskimäärin aika helposti.

Sen sijaan minulla on suuria vaikeuksia esimerkiksi saksalaisten ja amerikkalaisten tilinpäätösten tulkitsemisessa.

Jos esimerkiksi ottaa BMW:n tilinpäätöksestä velkojen määrän sellaisenaan, näyttäisi siltä, että yritys olisi hyvinkin velkainen. Näin ei kuitenkaan voi olla todellisuudessa.

Amerikkalaiset kirjaavat omien osakkeiden ostot oman pääoman vähennykseksi, jolloin monen erittäin kannattavan yrityksen kuten esimerkiksi Yum Brands tai McDonalds oma pääoma menee miinukselle. Siitä on hieman vaikea lähteä laskemaan tunnuslukuja kuten oman pääoman tuotto tai P/B. Lisäksi kirjaavat nyt 2017 tulokseen jättimäisiä varauksia verouudistuksen takia, liittyen kai siihen, että voittoja kotiutetaan. Näin 2017 tulokset menevät alas reippaasti, esimerkiksi Alphabet ja Coca-Cola.

 

 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Usein nämä asiat riippuvat jokaisen omista kokemuksista. En ole juurikaan tarkastellut ulkomaisten yritysten tilinpäätöstietoja, joten ehkä Suomessa on asiat keskimäärin paremmin.

Comment: 

Mainittujen lisäksi pitemmällä aikavälillä toimintojen myynnit ja ostot voivat häiritä kuvaa. Esim. Noksun luvuissa on epäjatkuvuus Alcatel kaupan kohdalla ja syy on hyvä tietää kun lukuja katselee. Olisi hyvä jos yritykset puristaisivat tiedot standardimuottiin. Nyt me yksittäiset taiteilijat teemme tuon puristamisen itse. Joillekin kuten reutersille (?) yhteismitallistettujen tietojen tuottaminen ja myyminen on iso bisnes.

Comment: 

Sijoittaessa on parempi tarkastella edes pintapuolisesti yrityksen menneisyyttä.... Jo lyhyellä tarkastelulla voi huomata, että jotkin yritykset tekevät omistajilleen rahaa lähinnä vain taloussyklien huippuvuosien aikana mikä ei ole tervettä omistajan sijoitusten kannalta. Tällaiset yrityksen voivat toki muuttua, mutta en löisi sen puolesta vetoa. Lisäksi lyhyellä tarkastelulla voi löytää myös yrityksiä, jotka kasvattavat liikevaihtoaan ja tulostaan tasaisesti riippumatta juurikaan syklien vaikutuksista."

Nämä ovat minulle oleellisia asioita sijoitusta valitessani. Historia ei takaa tulevaisuutta, mutta olen oppinut ottamaan sen parhaana mahdollisena indikaattorina verrattuna vaikka omaan tuumailuun yrityksen tulevaisuudesta. Monet tekevät niin, eivätkä paneudu historiaan, ja aika usein käy ikävästi.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

silloin, kun sijoitanwink, vaan koetan selvittää tulevaisuuden näkymiä. Mutta kun olen aihetta muutoin harrastellut, on syytä tiedostaa, että firmojen dokumentointi on hyvin heikkoa - ja olen huomannut tosiaan sen olevan heikkoa etenkin ulkomailla.

Mutta dokumentoinnista vielä: ongelmat on suuria uudistettaessa tietojärjestelmiä. Sellainen on aina evoluution tulos, mutta kun evoluutiota ei dokumentoida, aloitetaan valitettavan puhtaalta pöydältä, ja sitten on ongelmia tyyliin Martela, Oriola, Tikkurila ja eräät verkkopankit. Pitäisi dokumentoida, miksi vanhassa järjestelmässä on päädytty tiettyihin ratkaisuihin. Ja lopuksi tässä on henkilöstöpuoli: vanhan järjestelmän kehittäjä pannaan syrjään uusien nerojen tieltä, häneltä ei kysytä eikä ehkä ole haluakaan tyrkyttää tietojaan. Antaa uusien töppäillä, mistä lopulta kärsivät ihan kaikki. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.