Tilauksessa kova ja karvas brexit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kun Britannia päätti kansanäänestyksessä reilut kaksi vuotta sitten erota EU:sta harvinaisen likaisen kampanjan jälkeen, sanoin heti, että ratkaisusta oli tiedossa ainakin yksi hyvä puoli. Se todistaisi, kumman osapuolen toinen toistaan rajummat väitteet pitävät paremmin kutinsa. Britanniasta tuli populistien jyrkästi kyseenalaistaman Euroopan yhdentymisen koekaniini.

Brexitistien lupaama nopea, kivuton ja taloudellisesti tuottoisa ero jäi haaveeksi. Neuvotteluilla EU:n kanssa on jo todella kiire, mutta Theresa Mayn konservatiivipuolue taistelee yhä keskenäänkin linjastaan.

Brexitin vastustajat ja talousasiantuntijat varoittivat eron käyvän kalliiksi jo epävarmuuden vuoksi. Britannia pärjäsi vuosikymmenen alussa euroeuroaluetta paremmin, mutta äänestyksen jälkeen suhde kääntyi toisinpäin. Britannian kasvu on hiipunut liki nollaan, ja kaikki indikaattorit ovat kääntyneet laskuun.

Teollisuustuotanto hiipuu, vaikka rajusti halventunut punta antaa vetoapua. Valuutan heikennyttyä inflaatio on kiihtynyt, mikä pakottaa keskuspankin kiristämään rahapolitiikkaa huolimatta heikosta suhdanteesta ja jäähtyneistä kasvuennusteista.

Kuluttajien nostamat luotot ovat vähentyneet alimmalle tasolle kolmeen vuoteen. Investoinnit ovat matalimmillaan viiteen vuoteen. Epävarmuus rassaa molempia.

Tästä kaikesta äänestäjiä varoitettiin, mutta populistien hunajaiset fantasiat upposivat heihin paremmin. Pahinta brittien talouden kannalta on, että kova eli sopimukseton brexit näyttää hyvin todennäköiseltä - vaikka sitä ei halua enemmistö enempää Britanniassa kuin EU:ssa.

Sen välttääkseen Theresa May otti neuvottelut omalle vastuulleen, kun niitä aiemmin hoitivat kovan linjan brexitistit. Pehmeää brexitiä haluavat myös EU ja Irlanti, jonka rajasta on odotetusti tullut neuvottelujen ehkä vaikeimmin ratkaistava ongelma. Koska kovan linjan brexitistit ovat häipyneet hallituksesta, sopimus sorvattaneen vaikka sitten lisäajalla. Asia ei kuitenkaan ole sillä paketissa.

Konservatiivien enemmistö parlamentissa niin ohut, että puolueen niin sanotut takapenkkiläiset pystyvät estämään sopimuksen läpimenon. Moni uhkaa sen tehdä taloudellisista seurauksista riippumatta.

Kovan linjan brexitistit ajavat vastaavaa vapaakauppasopimusta kuin EU:lla on Kanadan kanssa, mutta sen tiellä on omat vakavat esteensä, kuten Pohjois-Irlannin asema. Mayn mukaan malli ei koskaan saisi enemmistöä parlamentissa. Luultavasti hän on oikeassa.

Mutta näillä näkymin muutkaan mallit eivät siihen kykene. Työväenpuolueesta löytynee Mayn pehmeän brexitin kannattajia, mutta gallupjohtonsa innostamana he tuskin äänestävät hallituksen mukana. Hallitus on lisäksi riippuvainen Pohjois-Irlannin protestanttien DUP-puolueesta, jolla on oma tiukka linjansa Irlannin rajan suhteen. Se ei niele mitään järjestelyjä, jotka asettaisivat maakunnan erilaiseen asemaan pääsaaren kanssa – eikä varsinkaan tullirajaa Pohjois-Irlannin ja pääsaaren välille.

Moni brittipolitiikan tuntija uskookin hallituksen kaatuvan, vaikka May saisi tuotua sopimuksen parlamenttiin. Jos työväenpuolue voittaa uusintavaalit, haluaa se sopimukseen oman tuhdin kädenjälkensä. Toiseksi, vaalit myös toisivat aika varmasti parlamenttiin suosiotaan taas kasvattaneen, kovaa brexitiä ajavan kansallismielisen UKIP-puolueen. Se vaikettaisi pehmeiden sopimusten läpimenoa. Uudet vaalit siis tuskin sotkun selvittäisivät.

Jos sopimus ei mene parlamentissa nyt läpi kuten ilmeistä on, edessä häämöttää kova brexit. Ja se vasta kipeää tekee Britannian taloudelle. Näillä näkymin jopa lentoliikennne Britannian ja EU:n välillä loppuisi, koska niiltä puuttuisi ilmailusopimus. Ja se olisi vain osa moniulotteista kaaosta. Tuossa Bloombergin jutussa on hiukan viitteitä sopimuksettoman tilan seurauksista – jota konservatiivien takapenkkiläiset avoimesti ajavat. Ja näillä näkymin sen saavat. Pitäkää hatuistanne kiinni, jos brittiosakkeita omistatte.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-12/u-k-steps-up-no-deal-...

 

Kommentit

Comment: 

eikos sen pitanyt tulla jo tassa kuussa?

Comment: 

Odotus oli että VIX loikkaa syyskuun loppuun mennessä tai ainakin niillä nurkilla, vielä on pari kolme viikkoa aikaa. Ja jos se nyt hiukan myöhemmin tulisi niin en loikkaa kaivoon.

Toisaalta on pörsseissä jo pudotusta ollut aika lailla talvesta asti, ei toki kaikissa. Kehittyvät markkinat ovat laskumarkkinassa ja Eurostoxx tullut alas tammikuun huipuista 10%. Jos sinun kyttäämäsi osakkeet eivät ole halventuneet yhtä reippaasti niin ei voi mitään, ja toiseksi vielähän ehtii. Jos sinulla on käsitys niiden fair valuesta niin senkuin odotat, en minäkään ostele ylihintaisia osakkeita, ei ne minnekään pörssistä katoa.

Comment: 

Global Dow koostuu 150 globaalista suuryhtiöstä:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Global_Dow

Ja se on ollut aika tuhdissa matalapaineessa sieltä talvesta asti:

https://www.tradingview.com/symbols/DJ-GDOW/

Joten ei se ylikuumentuminen talvella seurauksitta jäänyt noin laajassa skaalassa. Enkä usko laskun olevan ohi ennenkuin näen siitä paremmat todisteet kuin sen, että aika pieni osa US-osakkeista on jaksanut tehdä ennätyksiä. Aina niitäkin tietty löytyy, vain kunnon paniikeissa kaikki tulevat alas rytisten.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.