Tikanheitto ja sijoittaminen

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Tämä kirjoitus on kesäinen kolumni jota ei kannata ottaa turhan vakavasti. Välillä joissakin yhteyksissä näkee vertailuja tikkaa heittävän apinan ja sijoitusalan ammattilaisten kanssa. Apinan virkaa yleensä edustaa jonkinlainen tapa arpoa sijoitukset, kun taas sijoitusalan ammattilaiset ovat oikeita henkilöitä. Tässä kirjoituksessa ei keskitytä apinoihin tai ammattilaisiin. Lähes kaikki asiat voidaan yhdistää toisiinsa, kun käytetään tarpeeksi mielikuvitusta ja monet toisiinsa täysin liittymättömät asiat korreloivat keskenään. On päivän selvää, että lukijoistakin löytyy joku ihminen, jonka tikanheitto- ja sijoitustulokset korreloivat. Kolumnisti on surkea tikanheittäjä, jonka sijoitustulokset eivät korreloi suoraan tikanheittotulosten kanssa. Toisaalta, tikanheittoon hänellä kuluu vähemmän aikaa kuin sijoittamiseen. Kirjoitus sisältää mielipiteitä tikanheiton yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista sijoittamisen kanssa.

 

Aloitetaan määrittelemällä tikanheitto peliksi, jossa heitetään tietyltä etäisyydeltä tauluun tikkoja. Taulussa on pisteet yhdestä kymmeneen. Keskelle taulua heittämällä saa kymmenen pistettä ja reunimmaisesta taulun pisteosasta saa pisteen. Yksittäisen tikan heitossa onnella on merkitystä, koska huonokin tikanheittäjä voi vahingossa osua keskelle taulua. Sama pätee myös sijoittamiseen, jossa yksittäiseen kohteeseen panostaminen voi tuottaa napakympin, vaikka ei ymmärtäisi sijoittamisesta mitään.

 

Tilanne muuttuu, kun tikkojen ja sijoitusten määrää lisätään ja lasketaan lopputulokset. Mitä useampi tikka heitetään, sitä vähemmän tuurilla on vaikutusta lopputulokseen, koska kaikkien tikkojen lopputulokset ovat yhden ja kymmenen välillä. Tämä pätee myös sijoittamiseen, mutta ei täysin. Sijoittamisessa voi käytännössä hävitä sata prosenttia, mutta voittaa paljon sitä enemmän. Käytännössä apinalla on paremmat mahdollisuudet pärjätä sijoittamisessa kuin tikanheitossa, kun tikkojen ja sijoitusten määrä on yksittäistapauksia suurempi. Toisin sanoen, tikkaa heittävä apina on huono vertauskuva, kun puhutaan useammasta sijoituskohteesta.

 

Käytännössä tikanheitto on aina taitolaji, koska siinä ei tietääkseni kilpailla yksittäisten tikkojen tuloksissa. Sijoittamisesta tulee taitolaji pidemmällä aikavälillä. Tätä aikaväliä on syytä mitata useimmissa vuosissa, mieluiten vuosikymmenissä. Taidon vastakohta on onni. Sillä ei voi selittää tikanheittotuloksia, mutta sillä voi yrittää selittää sijoitustuloksiaan. Lyhyellä aikavälillä selitys on lähempänä totuutta kuin pitkällä. Monet tekevätkin niin, vaikka se ei ole kestävä näkemys. Monet selittävätkin huonoja sijoituksiaan epäonnella ja muiden parempia tuloksia heidän onnellaan. Tämä on itselleen valehtelua heti, kun puhutaan pidemmästä aikavälistä ja useammasta sijoituksesta. Mitä älykkäämmästä ihmisestä on kyse sitä vaikeampi hänen on keskimäärin uskoa olevansa väärässä.

 

Harjoittelulla tai pikemminkin sen puutteella on kummassakin merkitystä, mutta se ei kerro kaikkea. Tikanheitossa voidaan puhua lähes täysin tekemällä oppimisesta. Ilman omaehtoista harjoittelua ei voi siinä pärjätä. Samaa ei voi sanoa sijoittamisesta. Siinä voi oppia sekä omista että muiden tarjoamista kokemuksista ja teorioista. Paras tapa oppia on sijoittaa omia rahojaan, mutta siinä voi käydä huonosti. Harjoittelun huono lopputulos tikanheitossa on huono tuloskehitys ja väsynyt ruumis, mutta sijoittamisessa huono tulos voi tarkoittaa ainakin väliaikaisesti loppua kyseiselle harrastukselle. Sijoittamisessa muilta oppimisen rooli on alun jälkeen suurempi kuin tikanheitossa tai mistä minä sen tietäisin, kun en tiedä tikanheitosta paljon mitään.

 

Loppuun vielä allekirjoittaneen ohjeet täysin viihteelliselle tikanheitto- ja sijoitustulosten korrelaatioiden etsimiselle:

 

10 tarkoittaa moninkertaistujaa.

9 tarkoittaa keskimääräistä selkeästi parempaa sijoitusta

8 tarkoittaa keskimääräistä parempaa sijoitusta

Luvut 7 ja 6 tarkoittavat keskimääräisiä sijoituksia

5 tarkoittaa keskimääräistä huonompaa sijoitusta

4 tarkoittaa keskimääräistä selkeästi huonompaa voitollista sijoitusta

3 tarkoittaa pääsyä omilleen

2 tarkoittaa pientä tappiota

1 tarkoittaa suurta tappiota

Pisteittä jäävät tikat tarkoittavat 100%:n tappiota.

Hajonneet tikat tarkoittavat jakaantunutta yritystä.

Samat numerot tarkoittavat mahdollisia fuusioita

Toisesta tikasta taulusta ulos kimmonnut tikka tarkoittaa epäonnistunutta fuusiota.

Lisää omia vaihtoehtoja mikäli mielikuvitus riittää.

 

Eipä muuta,

 

Hyvää viikonloppua!

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.