Thukydideksen ansa

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Thukydideksen ansan voi määritellä seuraavasti: Kun nouseva kansakunta uhkaa hankkia valta-aseman sen nykyiseltä haltijalta, on sotilaallisen yhteenoton todennäköisyys suuri. Ilman muutoksia kahdenvälisissä suhteissa sotaa ei vältetä. Tässä tapauksessa kyse on Kiinasta ja Yhdysvalloista. Harwardin professori Graham Allison on historiaa tutkiessaan löytänyt noin viimeisen 500:n vuoden ajalta kuusitoista hetkeä, jolloin nouseva valtakunta on uhannut johtavan valtion asemaa. Näistä kuudestatoista hetkestä kaksitoista on johtanut sotilaalliseen yhteenottoon. Yhteenotoista esimerkkeinä voi mainita maailmansodat ja niiden välttämisestä 1900-luvun alkupuolen Britannian ja Yhdysvaltojen välisen tilanteen. Seuraavien vuosikymmenien aikana näemme miten käy.

 

Nyt valtioiden johdossa olevilla Xi:llä ja Trumpilla on monia yhtäläisyyksiä. Monet haluavat tehdä maastaan suuren uudestaan. (Trump on ilmeisesti lainannut tavoitteensa Xi:ltä) He ovat toistensa pahimmat esteet ja haluavat jättää jälkensä historian kirjoihin. Mikäli molemmat maat jatkavat samalla tiellä kuin nyt, on sota todennäköinen. Kyse ei ole vain nykyisistä johtajista vaan pitkän aikavälin kehityksestä. Ilman muutoksia johtajien asenteissa ja kohonneen sodan riskin kasvamisen hyväksymistä mennään tielle, jolta ei ole enää paluuta. Voi olla, että se on jo ylitetty.

 

Kiinan reilu miljardi kansalaista, heidän tahtonsa saada muu maailma hyväksymään kansakunnan paikka johtavana valtiona ja sen etujen hyväksymisen ajaminen vievät maan tekemiä muutoksia eteenpäin. Se alkaa olla monessa asiassa, kuten teräksen, laivojen ja matkapuhelinten valmistajana ykkönen. Kiinan taloudellinen valta on merkittävä ympäri maailmaa. Se käyttää sitä häpeilemättä hyväkseen mikäli pienemmät maat tekevät jotain mikä ei sille sovi. Se on käynyt kauppasotaa pitempään mm. teollisuusvakoilun, vientitukien ja tuontitullien kautta. Se on myös ylivoimaisesti protektionistisin suuri kansantalous riippumatta siitä tulevatko Yhdysvaltojen lisätullit voimaan.

 

Yhdysvallat eivät ole täydellinen vapaan talouden puolestapuhuja ja Trumpin aikakaudella vielä vähemmän. Trump on ensimmäinen isojen valtioiden johtaja joka on taistellut kunnolla Kiinan epäreiluja käytäntöjä vastaan. Nyt Yhdysvallat ovat johdossa, mutta sodan voittaminen ei ole varmaa. Johto näkyy mm. Kiinan pörsseissä, jotka ovat laskeneet paljon enemmän kuin Yhdysvaltojen pörssit maiden välisen kauppasodan alkamisen jälkeen. Kiina ilmoitti myös, että sen kasvu on hidastumassa. Se näkyy mm. myös Trumpin tullien vaikuttamisessa enemmän Kiinaan kuin Yhdysvaltoihin. EU:n tutkijat ovat tulleet lopputulokseen, että Yhdysvaltalaiskuluttajat maksavat 4.5% 25%:n tuontitulleista ja loppu on mennyt kiinalaisyritysten piikkiin. Linkki:

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-19/china-is-paying-for-m...

 

Lisätullit eivät toimi yhtä hyvin, koska yhdysvaltalaiskuluttajat tarvitsevat vaihtoehtoisia tuotteita kiinalaisten tilalle, jotta he eivät joudu maksumiehiksi. On turha odottaa kauppasodan maiden välillä lievenevän ennen kuin Trumpin valtakausi loppuu tai Kiina taipuu. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon en usko mikäli kansa pysyy rauhallisena. Itseasiassa Kiinan kansan rauhallisuus on avain kauppasodan voittoon tai tappioon. Kiinalaiset katsovat asiaa niin pitkällä aikavälillä, että Yhdysvallat tulevat todennäköisesti häviämään tämän sodan.

 

Kiinalaisille sodankäynti on ennen kaikkea psykologista ja poliittista. Heidän ajattelussaan vastustajalle luodut mielikuvat maasta ovat avainasemassa. Sotilaallisen voiman käyttö on viimeinen vaihtoehto. He pyrkivät parantamaan asemaansa asteittain. He uskovat, että sijainnin luoma todellisuus, taloudellisen valta-aseman saavuttaminen ja pidempi aikaväli takaavat paremman tulevaisuuden. Mikäli vaaka kääntyy väärään suuntaan kiinalaisten kannalta voi sotilaallisen yhteenoton vaara lisääntyä merkittävästi sen aluevesillä tai rannikolla.

 

Kun sotilaallisen yhteenoton todennäköisyys on nyt pieni niin miten maat voisivat alkaa sotimaan? Yksi mahdollisuus on Pohjois-Korean ajautuminen kaaokseen tai sen epätoivoinen teko vihollisiaan kohtaan. Tilanne voisi tuottaa sotilaallisen konfliktin myös suurmaiden välille. Myös Taiwan voisi toimia sotilaallisen konfliktin lähteenä. Lisäksi Kiinan laivaston ja Yhdysvaltojen alueella partioivien laivojen välinen yhteentörmäys voisi tuottaa epätoivotun lopputuloksen. Kiina voi myös näyttää Yhdysvalloille kaapin paikan mikäli se kokee olevansa selvä ykkönen maailmassa. Myös elektroninen sodankäynti tai kauppasodan saamat suuret vahingot voivat tuottaa kipinän sodalle.

 

Sotilaallinen yhteenotto ei ole minusta todennäköinen, kun Yhdysvalloilla on sotilaallinen yliote. Se on pienenemässä ja voi hävitä muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana. Tällöin paikallinen sotilaallinen yhteenotto maiden välillä voi muuttua todennäköiseksi mikäli maat jatkavat nykyistä toimintaansa. Parhaiten tämä vältetään mikäli Yhdysvallat ymmärtävät lähteä itä-Aasiasta. En usko tähän. Toivon ettei yhteenottoa tule. Uskon Kiinan mahdollisen valta-aseman olevan pahempi vaihtoehto kuin Yhdysvaltojen. Ensimmäinen tarkoittaisi vähemmän vapaata maailmaa. Kauppasodan ratkaisu Yhdysvaltojen eduksi on mielestäni ainoa vaihtoehto, jotta näin ei kävisi. Pidän Kiinan valtakauden alkamista seuraavien vuosikymmenien aikana todennäköisimpänä vaihtoehtona. Paras vaihtoehto olisi maailma, jossa valta-asema jaettaisiin Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä ja vapaakauppa yhdistäisi kansakunnat. Tähän tilanteeseen tuskin koskaan päästään.

 

Hyvää viikonloppua,

 

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.